22.5 C
Athens
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

«Ικέτιδες» με την Κάτια Δανδουλάκη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

«Με μια φράση, η αρχαία Υπόθεση των «Ικετίδων» καθορίζει την πρόθεση του έργου: «Το δε δράμα εγκώμιον Αθηναίων» σωστότερα: «Αθηνών»). Θα μπορούσε να προσθέση «και εγκώμιον Αθηναίων πολιτείας».

Γιατί η πιο άμεση εντύπωση απ’ την τραγωδία είναι ο ύμνος στην πόλη της Παλλάδας και στο δημοκρατικό της πολίτευμα.

Τούτη, όμως, η πολιτική πρόθεση «εξαντλεί» τις «Ικέτιδες»; Και, απ’ την άλλη, περ’ απ’ την πολιτική, ποια είναι η δραματική αξία της τραγωδίας; Το δίχως άλλο, είναι «ασυνήθιστο» έργο οι «Ικέτιδες»…

***

«Ικέτιδες», Εθνικό Θέατρο. Κυριακή 26 Ιουνίου 1966. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Μπροστά, τέταρτη από αριστερά: Όλγα Τουρνάκη (Κορυφαία), Αλέκα Κατσέλη (Αίθρα), Μαρία Σκούντζου (Χορός), Βέρα Δεληγιάννη (Κορυφαία).

Με τον παραπάνω πρόλογο άρχιζε το κείμενό του ο δημοσιογράφος Μάριος Πλωρίτης στην εφημερίδα «Το Βήμα» της Κυριακής 26 Ιουνίου 1966, στη στήλη «Λόγοι και Αντίλογοι» στο άρθρο του με τον τίτλο «Ικέτιδες. Εγκώμιον Αθηνών και Δημοκρατίας».

Το κείμενο αυτό ήταν ένα αφιέρωμα στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιαζόταν την ίδια ημέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ως «Ύμνο στο δημοκρατικό πολίτευμα», χαρακτήριζε ο Μάριος Πλωρίτης το κείμενο του Ευριπίδη.

***

Εκείνη η ιστορική παράσταση είχε κορυφαίες υπογραφές του ελληνικού θεάτρου. Σε μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου σκηνοθέτησε ο Τάκης Μουζενίδης. Σκηνικά από τον Κλεόβουλο Κλώνη. Κοστούμια από τον Αντώνη Φωκά. Συνθέτης ήταν ο Δημήτρης Τερζάκης. Τη μουσική διεύθυνση είχε ο Στ. Καφαντάρης και τη μουσική διδασκαλία η Έλλη Νικολαΐδου. Τέλος, τη χορογραφία σχεδίασε η Ζουζού Νικολούδη.

 

Πήραν μέρος οι ηθοποιοί: Αλέκα Κατσέλη, Βασίλης Κανάκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νίκος Καζής, Ζέτα Κονδύλη, Θόδωρος Μορίδης, Έλλη Βοζικιάδου, Όλγα Τουρνάκη, Βέρα Δεληγιάννη, Λευκή Βεντουράτου, Πέπη Μεταλλίδου, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ρίτα Λαγοπούλου, Βεατρίκη Δεληγιάννη, Χρυσούλα Καριώρη, Μάτα Μιχαλαρέα, Φλώρα Κωστοπούλου, Δήμητρα Βολωνίνη, Νίνα Σγουρίδου, Ελένη Μαρίνου, Έλλη Κωνσταντίνου, Λούλα Ξηνταράκη, Τζένη Μιχαηλίδου, Άννυ Πασπάτη, Νίτα Παγώνη, Μαρία Σκούντζου, Α. Γκούμα.

 

***

 

Από αριστερά: Αγλαΐα Παππά, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους.

 

Φέτος οι «Ικέτιδες» έρχονται στο Θέατρο του Πολύκλειτου την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με μια εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή.

Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη είναι ένα έργο-εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικού πολιτεύματος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες.

Πενήντα τρία χρόνια μετά το ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

***

 

Από αριστερά: Μαρία Σαββίδου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Κόρα Καρβούνη.

 

Για την παράσταση ανατέθηκε η μετάφραση στον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο διεθνώς διακεκριμένος Κύπριος σκηνογράφος Γιώργος Σουγλίδης. Τη μουσική σύνθεση ανέλαβε ο Άγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου, τη χορογραφία ο Φώτης Νικολάου και τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.

*

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στον βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος ο οποίος ήταν και αρχηγός της επίμαχης εκστρατείας. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους παραβιάζοντας το έθος των Ελλήνων.

 

Από αριστερά: Νιόβη Χαραλάμπους, Τάνια Τρύπη, Άνδρη Θεοδότου, Τζίνη Παπαδοπούλου.

 

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Αθηναίο βασιλιά: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν προσφέροντάς τους τις πρέπουσες τιμές. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

 

***

 

Ο Άκης Σακελλαρίου με την Κάτια Δανδουλάκη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Ικέτιδες»

Του Ευριπίδη

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά
Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

Διανομή – Μητέρες Αργείων στρατηγών

Άννα Γιαγκιώζη. Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους

***

Αίθρα: Κάτια Δανδουλάκη
Θησέας: Άκης Σακελλαρίου
Άδραστος: Χρήστος Σουγάρης
Κήρυκας: Χάρης Χαραλάμπους
Άγγελος: Ανδρέας Τσέλεπος
Ευάδνη: Κατερίνα Λούρα
Ίφις: Θοδωρής Κατσαφάδος

*

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

***

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

•11-14 Ιουλίου, Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
•17-18 Ιουλίου, Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
•20 Ιουλίου, Λάρνακα, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο
•30 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
•2 Σεπτεμβρίου, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο
•11 Σεπτεμβρίου, Κορωπί, Θέατρο Δεξαμενής
•15 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

***

Προπώληση εισιτηρίων
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), 210-89.38.112
Και στα Public
Ομαδικές κρατήσεις: 210-700.14.68

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -