18.8 C
Athens
Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ιφιγένεια Καραμήτρου: Ονειρεύομαι ρόλους που θα μου ανοίξουν νέους δρόμους

Του Παναγιώτη Μήλα

«Με την ερμηνεία της μας χάρισε μια διαφορετική προσέγγιση στους χάρτινους πρωταγωνιστές από το βιβλίο “Μπλε υγρό” της Βίβιαν Στεργίου. Απέδωσε με επιτυχία τους ήρωες του έργου. Αυτό που κυρίως χάρηκα ήταν το γεγονός ότι πατούσε με σιγουριά στο θεατρικό σανίδι και έδειχνε πόσο ασφαλής ήταν υποδυόμενη τους διάφορους χαρακτήρες οι οποίοι έδιναν τη δική τους μάχη για την επιβίωση στις διάφορες γωνιές της πρωτεύουσας».

Αυτό είχα γράψει, εδώ στο Catisart, τον Ιούνιο του 2019 για την Ιφιγένεια Καραμήτρου η οποία συμπρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Αδύναμοι χαρακτήρες γεμάτοι πείσμα να ευτυχήσουν», στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Όμως από δική μου αμέλεια δεν της ζήτησα τότε μια συνέντευξη.

«Αδύναμοι χαρακτήρες γεμάτοι πείσμα να ευτυχήσουν», στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τον Ιούνιο του 2019. Από αριστερά: Λουκάς Κυριαζής, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Αλίκη Στενού.

Στη συνέχεια είδα την Ιφιγένεια στο εμβληματικό Bios στην παράσταση «Γέρµα – el cuerpo muerto».

Και αργότερα στην «Οικογένεια Τσέντσι» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης να υποδύεται τη μυθική ηρωίδα Βεατρίκη Τσέντσι.

Πριν από δύο χρόνια τη θαύμασα στην τηλεόραση ως «Μαντώ Μαυρογένους» στη σειρά «1821: Οι Ήρωες».

Πέρασαν τα χρόνια και η Ιφιγένεια Καραμήτρου συνέχισε να κάνει γενναία βήματα και στο θέατρο.

*Στο έργο «Μαρί Skłodowska Κιουρί», στο Σύγχρονο Θέατρο.

*Και στο «Scrooge & Ghosts & Rock ’n’ Roll», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δεν αξιοποίησα ούτε αυτές τις ευκαιρίες για να της ζητήσω συνέντευξη.
Άλλο ένα λάθος μου…

Εν τω μεταξύ η Ιφιγένεια – που τη βλέπουμε στην τηλεοπτική σειρά «Οι Πανθέοι» – ετοιμάζεται για δύο σημαντικές εμφανίσεις:

-Η πρώτη τον Απρίλιο, στη Νέα Υόρκη, με την παράσταση «Οικογένεια Τσέντσι»
-και η δεύτερη τον Ιούνιο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Αυτή τη φορά πρόλαβα και της ζήτησα να μιλήσουμε για το Catisart.

Όλα πήγαν καλά.

Είχα την τύχη λοιπόν να συνομιλήσω με την Ιφιγένεια, να χαρώ τον δυναμισμό του χαρακτήρα της και να ακούσω τις απόψεις της για το θέατρο και τα σχέδιά της για το μέλλον.

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

***

Ιφιγένεια, πού γεννήθηκες, πού µεγάλωσες και τι δεν ξεχνάς από την παιδική σου ηλικία;

*Γεννήθηκα και µεγάλωσα στην Κατερίνη Πιερίας µέχρι που τελείωσα το σχολείο και έφυγα για σπουδές. Αυτό που κρατάω από την παιδική µου ηλικία είναι η χαρά του συµβάντος της πρώτης φοράς σε καθετί και, φυσικά, πολύτιµους φίλους που είµαστε κοντά από τότε ως και σήµερα.

Πώς ξεκίνησες µε το θέατρο και την υποκριτική;

*Ενώ πάντα µε γοήτευε, δεν ήµουν από τα παιδιά που είχαν κάποια σχετική τριβή ή ερέθισµα, ώστε να σκεφτώ αν θέλω να ασχοληθώ µε αυτό. Ασυνείδητα, όµως, νοµίζω πως από πολύ νωρίς υπήρχε στο πίσω µέρος του µυαλού µου. Όταν τελείωσα το σχολείο και βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω Ψυχολογία ήταν που πολύ γρήγορα αυτή η µετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή υπέδειξε την ανάγκη της ενασχόλησης µε το θέατρο και όλα έγιναν χωρίς αργοπορία.

Ποιος ήταν ο πρώτος ρόλος που έπαιξες;

*Τελειώνοντας τη Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου συµµετείχα στην παράσταση «Πώς να γίνεις αµύγδαλο» που σκηνοθέτησε η Ιόλη Ανδρεάδη στο Bios. Τη σκηνή µοιραζόµασταν µε την Κορίνα – Άννα Γκουγκουλή, µε την οποία σπουδάσαµε µαζί. Στην πρώτη µου αυτή παράσταση υποδυόµουν την Τίλη ένα κορίτσι µελαγχολικό µέσα σ’ έναν κόσµο που επέβαλε τη χαρά και αποδοκίµαζε κάθε ψήγµα µελαγχολίας.

Η Ιφιγένεια Καραμήτρου, ως “Λιάνα Πανθέου”.

Φέτος σε βλέπουµε στην τηλεοπτική σειρά «Οι Πανθέοι» του Τάσου Αθανασιάδη σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου. Υποδύεσαι τη «Λιάνα Πανθέου». Θα µας µιλήσεις για την ηρωίδα σου;

*Η Λιάνα Πανθέου είναι ένα νεαρό κορίτσι από µια αστική οικογένεια που πάει κόντρα σε όλο τον καθωσπρεπισµό της τάξης και της θέσης της. Δεν δέχεται άκριτα τις πατριαρχικές επιταγές της εποχής, συγκρούεται µε τον πατέρα της, διεκδικεί τα θέλω της. Υπάρχουν στιγµές που ξεπερνά ίσως τα όρια, όπως στην ερωτική σχέση που αναπτύσσει µε τον πρώτο της ξάδερφο, αλλά σε ένα τέτοιο αυστηρό κοινωνικό και οικογενειακό πλαίσιο συχνά ακόµη και τέτοιοι χαρακτήρες υποκύπτουν στην πίεση του περιβάλλοντος. Έτσι βλέπουµε τη Λιάνα να παντρεύεται, αλλά και σ’ αυτό το πλαίσιο δεν θα ανταποκριθεί στο τυπικό πρότυπο συζύγου.

Η Ιφιγένεια Καραμήτρου με τον Θανάση Κουρλαμπά, τον τηλεοπτικό της πατέρα στη σειρά “Οι Πανθέοι”.

Πόσο κοντά στη δική σου προσωπικότητα είναι ο χαρακτήρας της Λιάνας;

*Με τη Λιάνα συναντιόµαστε στις στιγµές που κλωτσάει ή αντιδρά όταν προσπαθούν να της επιβάλουν κάτι που η ίδια δεν επιθυµεί. Αν αναλογιστούµε πόσο διαφορετική ήταν εκείνη την εποχή η θέση της γυναίκας, διασταυρωνόµαστε σε ιδέες που ακόµη δεν είχαν αρθρωθεί κοινωνικά.

Οι σπουδές σου στην Ψυχολογία σε έχουν βοηθήσει ως ηθοποιό;

*Δεν ξέρω, γιατί δεν έχω υπάρξει ηθοποιός χωρίς να έχω σπουδάσει ψυχολογία, ώστε να µπορώ να ξέρω αν µε έχει βοηθήσει ή όχι.

«Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω απ’ όλα, µια περιπέτεια του µυαλού», έλεγε ο Ιονέσκο. Εσύ τι θεωρείς έργο τέχνης;

*Καθετί που αποφασίζει ο δηµιουργός του να γίνει έργο (τέχνης). Είναι γνωστή φιλοσοφικά η διάκριση φύσης – τέχνης. Ένα πουλί που κελαηδά στο δάσος δεν είναι τέχνη. Αν το ίδιο πουλί το ηχογραφήσουµε και γίνει µουσική επένδυση σε µια παράσταση, είναι τέχνη.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το άµεσο µέλλον;

*Τον Απρίλιο θα βρεθώ στη Νέα Υόρκη για την παράσταση «Οικογένεια Τσέντσι» που σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη στο Τhe Tank Theatre του Μανχάταν και τον Ιούνιο συµµετέχω ως ηθοποιός στην όπερα δωµατίου «Σαρλότ: τα χείλη τραγουδούν όταν δεν µπορούν να… φιλήσουν» της Λίνας Ζάχαρη που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Ποιοι είναι οι ρόλοι που ονειρεύεσαι να παίξεις;

*Αυτοί που θα µου ανοίξουν νέους δρόµους.

Αν δεν ήσουν ηθοποιός, τι θα ήσουν;

*Δεν ξέρω… Δύσκολα θα µου ταίριαζε κάτι έξω από αυτόν τον χώρο. Οπότε µάλλον κάτι σχετικό µε τις παραστατικές τέχνες πάλι.

Σε βοήθησαν και πόσο τα βραβεία στη Βουλγαρία [Festival “Danail Chirpansky”] και στη Μόσχα [Φεστιβάλ Σχολής VGIK];

*Δεν ξέρω αν µε βοήθησαν, αλλά σίγουρα µε γέµισαν πολύτιµες εµπειρίες που κουβαλώ ακόµη.

Υπάρχει κάποιο ποίηµα που έχεις διαβάσει και ποτέ δεν ξεχνάς;

*Δεν θα έλεγα κάποιο συγκεκριµένο. Υπάρχουν ποιητές που αγαπώ πολύ. Ο Ρίλκε, ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης…

Τι µπορεί να σε κάνει να δακρύσεις ή να χαµογελάσεις;

*Το πρώτο που µου έρχεται στο µυαλό είναι µια παράσταση ή µια ταινία.

Ιφιγένεια σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας τις σκέψεις σου.

*Κι εγώ ευχαριστώ το Catisart για τη φιλοξενία.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -