30 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ηδύφως / Έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Βακιρτζή

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μία εξαιρετική και σπάνια ζωγραφική ωριμότητα. Έχει εισχωρήσει σε βάθος στον τρόπο τον αιώνιο, τής επικοινωνίας με την ψυχή που τον γνωρίζουν, μόνο άνθρωποι προικισμένοι με αυτό το αξιοθαύμαστο χάρισμα της τέχνης. Χειρίζονται τις λέξεις, τις εικόνες, τούς ήχους, και τα άλλα εργαλεία των τεχνών.

Η ποίηση των εικαστικών του παραστάσεων εναλλάσσεται με την ήρεμη γλυκύτητα, που φτάνει και στην αγριότητα τής καταστροφής που ούτως ή άλλως καί αυτή διεκδικεί την ύπαρξή της δικτατορικά στη ζωή. Ο καλλιτέχνης εξάγει καί από εκεί τις αισθητικές αξίες. Ζωγραφισμένα αντικείμενα επάνω σε σχισμένα χαρτόνια συσκευασίας, δείχνοντας έτσι μία νέα διάσταση μέσα στη συμπαντική ενέργεια τής αρμονίας που διαποτίζει το παν.

Τα συναισθήματα αυτού του ζωγράφου αναλαμβάνουν ρόλους στη ροή τών εικόνων τών έργων του καθόλου μικρούς και δευτερεύοντες. Ως προταγωνιστες και συνεργάτες του, δίνουν την παράσταση της αθανασίας τους, ενώ ήταν πρίν εφήμερα. Η έντεχνη παρουσίαση εξασφαλίζει την αισθητική επιβίωσή τους καί στο μέλλον.

Είναι βέβαιο ότι γνωρίζει όσο λίγοι να μεταδίδει αίσθημα στον θεατή δρώντας λυτρωτικά στην ψυχή του. Είναι ζωγράφος πού ξέρει να αποκαλύπτει τα χρήσιμα αισθητικά στοιχεία από το περιβάλλον μας να τα συνθέτει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο καί να ανταμείβει με ικανοποίηση στην κάθε ματιά επάνω στο έργο του, πού βρίσκεται στην απέναντι όχθη από το να είναι διακοσμητικό δείγμα, ανούσιας παράθεσης χρωμάτων και σχημάτων.

Η ζωγραφική του έχει την ικανότητα να μιλάει στις πιο βαθιές πτυχές της ψυχής του θεατή για πράγματα που τον αγγίζουν και τό κάνει με τον τρόπο εκλογής των στοιχείων των απαρτιζόντων τη σύνθεση, με τη χρωματική κλίμακα, που πότε είναι μουντή με θλίψη και πότε ζωηρή με ευγενική χαρά. Η χειρονομία που διαλέγει να εκτελέσει το έργο του είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα που θέλει να φτάσει αυτός ο πολύ ενδιαφέρον  ζωγράφος, ο Αθανάσιος Βακιρτζης.

Ήπια και γαλήνια, βίαιη καί νευρική, φαίνεται πάντα να είναι εκεί που πρέπει. Είναι φανερό, ότι δεν έχει κάνει κάποιο επιτιδευμένο στυλιζάρισμα για να είναι πιο αναγνωρίσιμο το έργο του, αλλά η ταυτότητά του είναι αναγνωρίσιμη από τη ζωγραφική δύναμη και γεννιέται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικα τής ψυχοσύνθεσης του καλλιτέχνη.

Πολλά άλλα στοιχεία γνώσης μπορεί να δει κάποιος μέσα στα έργα του. Το ταλέντο είναι απαραίτητο στην τέχνη αλλά χρειάζεται και να καλλιεργηθεί για να αποδώσει τους καλύτερους καρπούς αυτό το χωράφι. Εκτός τη γνώση χρειάζεται η ελευθερία, ο αυθορμητισμός, η νεανική ανυπομονησία και άλλα. Μα πάνω από όλα η θέρμη και η αγάπη για την τέχνη, που όλα αυτά φαίνεται ότι δεν λείπουν από τόν νέο τούτο καλλιτέχνη, τον Αθανάσιο Βακιρτζή.

Ο ίδιος λέει για την έκθεση:

Αβύθιστο ας είναι τό ηθικό στο Ηδύφως το τερπνό.

Περιττεύει το κούρνιασμα στη Μαυρίλα. Με την απεικόνιση τρελό είναι οτι η τεχνική, χάος και φτώχεια φέρνει. Στην πάλη τών στίχων υπάρχει μία και μόνο σταθερή σημαία. Το ορθό. Φαίνεται από τό συναίσθημα ιθυνει.

Η πλαστικότητα όπως και στην προϊστορία, με ταχύτητα καί αίσθημα, σύμμεικτα με τις συμπτώσεις της κατεργασίας, ως Ιερογραφία στέκει.

Αυτό είναι το μέλημα του χρωστήρα μου.

Η ζωγραφική μου είναι σάν ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει λαϊκά σκέλεθρα. Μέσω της γραφής με υγιεινό φορτίο γίνεται υπερπόντια.

Ο Αθανάσιος Βακιρτζής γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Διδάχθηκε τη ζωγραφική από τούς γονείς του που έχουν διδακτορικό πτυχίο στη ζωγραφική ο πατέρας του από την ΑΣΚΤ καί η μητέρα του είχε και από την ΑΣΚΤ καί από την Beaux-arts de Paris. Έτσι απέκτησε μια πλήρη μόρφωση στα σχετικά με την τέχνη, οπότε έπειτα έκανε ελεύθερες σπουδές καί  μελέτες για τη ζωγραφική και γλυπτική, που του έδωσαν τον προσωπικό εικαστικό του χαρακτήρα. Ασχολήθηκε με τη βίντεο τέχνη -καθώς σπούδασε καί ηλεκτρονικό σχεδιασμό- όπου έλαβε μέρος με ακάματη εργατικότητα σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο με επιτυχία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ομαδικές, γλυπτική, ζωγραφική, κόσμημα τέχνης, -εχει σπουδάσει αργυροχρυσοχοΐα- επίσης σε ατομική στην πινακοθήκη του Δήμου Νέας Ιωνίας Παναιτώλιο, πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Διαδικτυακή έκθεση με δικό του ιδιαίτερο ηλεκτρονικό σχεδιασμό τις ημέρες του εγκλεισμού από τον κορονοϊό. Στην έκθεση τώρα στην PÀME gallery με γενικό τίτλο “Ηδύφως” θα δούμε μία εντελώς καινούργια και μοναδική παρουσίαση τής ζωγραφικής του των δύο τελευταίων ετών.

Έκθεση ζωγραφικής

Βακιρτζή Αθανάσιου

Από Κυριακή 14 Ιουλίου έως Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Καθημερινά από τις 10 π.μ. έως 22 μ.μ.

PÀME Gallery

Κλεισόβης 7, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα 10677

Τηλ. 6985033093

Είσοδος ελεύθερη

 

.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -