«Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»: Σέντρα για Μέρες Ποδοσφαίρου με ένα παιχνίδι για όλους

Το Ποδόσφαιρο, το αγαπημένο σπορ για μικρούς και μεγάλους, κατακτά και το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 ο φιλόξενος χώρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε έναν τόπο παιχνιδιού όπου θα πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις με επίκεντρο το ποδόσφαιρο.
Όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προπονήσεις και αγώνες, να μάθουν τεχνικές με μπάλα, να πάρουν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια που προάγουν τις αξίες της προσπάθειας, του σεβασμού και της συνεργασίας και να απολαύσουν κινηματογραφικές ταινίες στο «Ξέφωτο» του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.
Τέλος, μέσα από τη συζήτηση «Αθλητισμός: Παιδί και Ποδόσφαιρο», οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημασία του ποδοσφαίρου στην ανάπτυξη των παιδιών. Το αφιέρωμα «Μέρες Ποδοσφαίρου: ένα παιχνίδι για όλους» πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

***

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

 

Συζήτηση: Αθλητισμός – Παιδί και Ποδόσφαιρο

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου
17.00-20.00

Θόλος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

Αν ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, όπως σθεναρά υποστήριζε ο Νέλσον Μαντέλα, τότε το ποδόσφαιρο, ως το πιο δημοφιλές όλων των αθλημάτων, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Στη συζήτηση «Αθλητισμός: Παιδί και Ποδόσφαιρο», διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Ιατρικής, του Αθλητισμού, της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας, θα αναπτύξουν διεξοδικά τη σημασία του ποδοσφαίρου στην ανάπτυξη του παιδιού, προβάλλοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής, του σεβασμού του αθλητικού πλουραλισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Παράλληλα, αναγνωρισμένοι αθλητές θα αναδείξουν, μέσα από την εμπειρία και το παράδειγμά τους, πλευρές που χρήζουν προσοχής τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή.

 

***

 

Προβολές ταινιών

 

Καταραμένη Ομάδα (2009), Η Μεγάλη Απόδραση των 11 (1981) και Αναζητώντας τον Έρικ (2009), τρεις ταινίες με πρωταγωνιστές μύθους του ποδοσφαίρου, ανάμεσα στους οποίους ο Pelé και ο Eric Cantona, αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Sir Michael Caine.
Οι ταινίες που θα προβληθούν αποτελούν κινηματογραφικά έργα που διαχειρίζονται τον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαίρου από εντελώς διαφορετικές σκοπιές. Τα (ενίοτε άσχημα) προπονητικά παρασκήνια, το παιχνίδι στις πιο αγωνιστικές και πατριωτικά εμψυχωτικές του διαστάσεις και τον φιλαθλητισμό που γίνεται φανατισμός και χρήζει ψυχανάλυσης. Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια κι ελάτε στο «Ξέφωτο» για ένα αναπάντεχο φιλμικό τρίπτυχο που… βάζει γκολ.
Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης.

 

***

 

 

 

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου

20.30, στο «Ξέφωτο»
Καταραμένη Ομάδα / The Damned United (2009)
Σκηνοθεσία: Tom Hooper

Μια ματιά στην αμφιλεγόμενη θητεία του Brian Clough, ο οποίος το 1974 διετέλεσε προπονητής της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Leeds United για… μόλις 44 μέρες. Από το ομώνυμο best seller του David Peace, που πολλοί θεώρησαν ότι απείχε αρκετά από τα πραγματικά γεγονότα, προέκυψε μία από τις σοβαρότερες και πλέον κριτικά αποδεκτές βιογραφικές κινηματογραφικές παραγωγές με φόντο τον κόσμο των ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

 

***

 

Ο Βρετανός άσος του ποδοσφαίρου Μπόμπι Μουρ (αριστερά) με τον Μάικλ Κέιν και τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

 

 

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου

20.30, στο «Ξέφωτο»
Η Μεγάλη Απόδραση των 11 / Escape to Victory (1981)
Σκηνοθεσία: John Huston

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αιχμάλωτοι των συμμαχικών δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση Βρετανού πρώην ποδοσφαιριστή της West Ham United, δέχονται να πάρουν μέρος σε αγώνα έναντι γερμανικής ομάδας. Οι τελευταίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι για προπαγανδιστικούς λόγους, ενώ οι πρώτοι θα συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποδράσουν. Η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ταινία όλων των εποχών, εκτός από το ονομαστό cast (Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow), φιλοξενεί στο τερέν και μερικούς αληθινούς stars της μπάλας (Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Kazimierz Deyna, Paul Van Himst, Mike Summerbee, Hallvar Thoresen, Werner Roth).

 

***

 

Ο Eric Cantona.

 

 

 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

20.30, στο «Ξέφωτο»
Αναζητώντας τον Έρικ / Looking for Eric (2009)
Σκηνοθεσία: Ken Loach

Ο Eric Bishop είναι ένας φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και οπαδός της Manchester United που βγάζει τα προς το ζην ως ταχυδρόμος στην πόλη του Μάντσεστερ. Τα πάντα στη ζωή του παίρνουν την κατιούσα και, σταδιακά, απομένει χωρίς ανθρώπους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια. Και, εντελώς ξαφνικά, θα εμφανιστεί μπροστά του ο ποδοσφαιρικός του ήρωας, ο Eric Cantona. Μπορούσε να υπάρξει καλύτερο… life coaching από αυτό; Μία χιουμοριστικά ειρωνική ματιά στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι μύθοι από ποδοσφαιρόφιλους που φανατίζονται με την μπάλα, ξεφεύγοντας εντελώς από την έννοια της «φυγής» που προσφέρει το άθλημα. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κανών.

 

***

 

Αθλητικά Προγράμματα για παιδιά

 

Με την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών/προπονητριών τα παιδιά ηλικίας 5-13 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πλήθος παιχνιδιών και δράσεων με επίκεντρο το ποδόσφαιρο. Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανά ημέρα καθώς και την απαιτούμενη ηλεκτρονική προεγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβουλευτούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματος:

www.snfcc.org/FootballDays.

 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή των δράσεων είτε σε σχέση με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

 

Επιπλέον πληροφορίες για το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

•To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι:
•Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Φάρος:
-Δευτέρα – Πέμπτη: 06.00-00.00
-Παρασκευή – Κυριακή: 06.00-02.00
•Υποδοχή: καθημερινά 09.00-22.00
•Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 09.00-22.00
•Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το Ίδρυμα προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttlebus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του Ιδρύματος, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του Ιδρύματος (κοντά στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και αντίστροφα.

 

***

 

ΑΠΟ ΤΟ CATISART: ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΝΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

 

Ο Σταύρος Νιάρχος ήταν από τους δυναμικότερους επιχειρηματίες – εφοπλιστές του 20ου αιώνα, με διεθνή αναγνώριση και εκ των θεμελιωτών του ελληνικού θαύματος στη ναυτιλία. Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1909 (Αθήνα). Ο πατέρας του Σπύρος ασχολήθηκε με το εμπόριο λαδιού. Η μητέρα του Ευγενία ανήκε στην οικογένεια Κουμάνταρου, που είχε στον Πειραιά τους Αλευρόμυλους «Ευρώτας». Οι σπουδαιότερες επενδύσεις του: Τα «Ελληνικά Διυλιστήρια» Ασπροπύργου και τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Σκαραμαγκά.
Πέθανε στις 16 Απριλίου 1996 (Ζυρίχη). Όσα είχε σκεφθεί και δεν πρόλαβε να κάνει ο ίδιος για την Ελλάδα, τα πραγματοποιεί σήμερα το «Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», που συνεστήθη με τη διαθήκη του. Δραστηριοποιείται με την παροχή δωρεών στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού.