20.3 C
Athens
Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Για 12η εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει αρχειακές και νέες παραγωγές

We stay close, not closed. Μπείτε στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση τώρα που αρχίζει η 12η Εβδομάδα Προβολών.

 

Για δωδέκατη εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube παρουσιάζει αρχειακές και νέες παραγωγές από το ευρύ φάσμα των δράσεών του: από τους διεθνείς Rootless Root έως τον φιλόσοφο Simon Critchley, από νέα ραδιοφωνικά έργα έως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, από καβαφικά ποιήματα έως ένα ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα Interfaces.

 

-Στις 24 Ιουνίου 2002, σε live YouTube premiere στις 21:00, οι Rootless Root, δηλαδή η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ, κατασκευάζουν μια σχεδία για το άγνωστο μέλλον της Ευρώπης, όπως την φαντάζονταν το 2015 με το Europium, την παραγωγή της Στέγης που παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και οργανισμούς.

 

-Από την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 ακούστε τα νέα Radiophonics, από τη σειρά πρωτότυπων ραδιοφωνικών έργων που προστίθενται κάθε Παρασκευή στο Ψηφιακό Κανάλι, ενώ από…

 

-Το Σάββατο 20 Ιουνίου ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, μέσα από τα τρία νέα podcasts της σειράς με τίτλο Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο «Είναι και χρόνος», υποστηρίζει πως η επαφή με αυτό το έργο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου.

 

-Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, το Αρχείο Καβάφη αναλύει άλλο ένα ποίημα του αλεξανδρινού ποιητή, το«Η Πόλις», στη σειρά Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, ενώ από…

 

-Την Τρίτη 23 Ιουνίου η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη προσεγγίζει την εικόνα της Παιδείας κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμούμε την ομιλία της Ελένης Κουρμαντζή, Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος – αρχές 19ου αιώνα).

 

Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα διατίθεται, επίσης, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Interfaces – A Network of Sonic Artsγια το ομώνυμο πρόγραμμα που ερευνά καινοτόμους τρόπους για τη σύνδεση ακροατηρίων με το έργο μουσικών και καλλιτεχνών του ήχου.

 

***

 

Αναλυτικά:

Rootless Root, Europium (2015)

 

Διάρκεια:77 λεπτά

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Live You Tube πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 21:00

Η σπουδαία χοροθεατρική ομάδα, με συνεργασίες που εκτείνονται από τον AkramKhan μέχρι τον JohnParish, σε μια παράσταση που εστιάζει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία, ως το σύνολο των ιστοριών που λέμε ο ένας στον άλλον. Το Europium αναζητά τη φύση αυτών των ιστοριών, την ταυτότητά τους: ιστορίες που μας έχουν επανειλημμένα διηγηθεί, που μας έχουν διαμορφώσει, που έχουν γίνει βιώματά μας. Ιστορίες που εξηγούν πώς λειτουργεί ο εύθραυστος πολιτισμός στον οποίο ζούμε, αλλά και τι είδους αξίες έγιναν σημαντικές για εμάς. Στη μεγάλη αποσυμπίεση που προκαλεί η Ευρώπη σε κρίση, τίποτα δεν είναι βέβαιο: ούτε οι αξίες που έχουμε δημιουργήσει, ούτε ο πολιτισμός. Οι Rootless Root μας προδιαθέτουν για ένα μόνο πράγμα: το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό, θα είναι σίγουρα καλύτερο. Ως μια νέα αρχή, μια φρέσκια υπόσχεση για το μέλλον. Το δικό μας και της Ευρώπης, με νέες ιστορίες, ακόμη πιο συναρπαστικές.

Το Europium είναι συμπαραγωγή της Στέγης με το φινλανδικό JoJo – Oulu Dance Centre και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της φινλανδικής πόλης Ούλου.

 

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček

Visual Concept & Σχεδιασμός Σκηνικού: Jozef Fruček

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης

Δραματουργία: Martin Kubran

Sound Engineer: Χρήστος Παραπαγκίδης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου

Κοστούμια: Isabelle Lhoas

 

Ερμηνεύουν: Μanuel Ronda, Jacob Ingram Dodd, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Paul Blackman, Λίντα Καπετανέα

 

https://www.onassis.org/el/whats-on/rootlessroot

 

 

***

 

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη |Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος – αρχές 19ου αιώνα), Ελένη Κουρμαντζή (2017)

 

Διάρκεια: 85 λεπτά

 

Ξεπερνώντας τα λεγόμενα περί «Κρυφού Σχολειού» και μέσα από τη χρήση τεκμηρίων, στόχος της ομιλίας της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ελένης Κουρμαντζή είναι η προσέγγιση της εικόνας της Παιδείας κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με αφηγητή τον ηθοποιό Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

Εξαιρετικό ως προς αυτό είναι το παράδειγμα των Ιωαννίνων, που ήδη από τον 17ο αιώνα αποτελούν κορυφαίο διαμετακομιστικό πόλο ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Γιαννιώτες έμποροι κινούνται δραστήρια προς τις ιταλικές ακτές, προς την καρδιά της Ευρώπης, αλλά και προς την όλο και πιο φιλόξενη Ρωσία, δημιουργώντας συμπαγείς παροικίες, διαπρέπουσες όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και στα Γράμματα. Η κοσμοπολίτικη αυτή εμπορική τάξη ξεφεύγει από τα κατεστημένα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε χορηγίες για την ίδρυση νεωτερικών σχολείων. Η ίδρυση των σχολών αυτών, αλλά και η διδασκαλία επιστημονικών μαθημάτων, είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων: προΰπαρξη άτυπα λειτουργούντων σχολείων, πνευματικό κεφάλαιο και οικονομική ευρωστία του «πεφωτισμένου» εμπόρου της ελληνικής Διασποράς.

 

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος &Άγ. Μεθόδιος», VelicoTarnovo, Βουλγαρία

 

Αφηγητής: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ηθοποιός

 

https://www.onassis.org/whats-on/neo-hellenic-enlightenment-education-the-schools-of-ioannina-through-testaments-17th-beginning-of-19th-century

 

***

 

Αρχείο Καβάφη | «Η Πόλις», ΕΠΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΕΠΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (2017)

 

Διάρκεια: 48 λεπτά

 

Επτά συναντήσεις με αφορμή επτά καβαφικά ποιήματα. Στις συναντήσεις, η ανάλυση του ποιήματος ακολουθείται από μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την καβαφική ποίηση. Σε μία από αυτές τις επτά συναντήσεις-μαθήματα αναλύεται το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Η Πόλις» από τον Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κολώνα.

Κάθε συνάντηση ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη, με σκοπό να επεκταθεί στην ανάλυση του λογοτεχνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα. Κάθε ποίημα γίνεται έτσι γέφυρα που οδηγεί σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα του ποιητή και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και δημιουργών.

 

https://www.onassis.org/el/whats-on/seven-poems-seven-lessons

 

 

***

 

 

 

Simon Critchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος (2020)

 

16ο Επεισόδιο –Ιστορικότητα και Πολιτική: 100 λεπτά

17ο Επεισόδιο –Υπαρξιακός Χρόνος και Καθημερινός Χρόνος: 72λεπτά

18ο Επεισόδιο –Κατακλείδα – Ανοιχτωσιά και Παρουσία: 45 λεπτά

 

Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, φιλόσοφος, συγγραφέας, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο New School και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, θεωρεί πως η ανάγνωση του έργου Είναι και Χρόνος του Martin Heidegger μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Και επιχειρεί, με τη συγκεκριμένη σειρά podcasts, να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβεί αυτή η αλλαγή. Το Apply-Degger είναι μια μεγάλης φόρμας καταβύθιση στο πιο σημαντικό βιβλίο φιλοσοφίας των τελευταίων 100 ετών. Κάθε επεισόδιο παρουσιάζει μία από τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας του Χάιντεγκερ. Όταν ολοκληρωθούν, τα επεισόδια θα παρουσιάζουν το σύνολο αυτού του έργου σε όσους διακατέχονται από περιέργεια, σοβαρότητα και ενδιαφέρον, αλλά απλώς δεν έχουν τον χρόνο να στρωθούν και να διαβάσουν τις 437 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου. Ο Κρίτσλεϊ ευελπιστεί, με τη σειρά αυτή, να αναδείξει τα πεδία εφαρμογής που μπορεί να βρει η σκέψη του εγχειρήματος του Χάιντεγκερ στην καθημερινή ζωή, με τρόπο διαφωτιστικό, εμψυχωτικό και ωφέλιμο.

Με τις αργές, καθαρές και ενδελεχείς εξερευνήσεις των ιδεών του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος, ο Κρίτσλεϊ έχει την πεποίθηση πως «η γνήσια φιλοσοφία μπορεί να εξηγηθεί με απλότητα και σαφήνεια. Αλλά αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα. Πρέπει λοιπόν να κατεβάσουμε ρυθμούς, να πάρουμε τον χρόνο μας, να ανοίξουμε τα αφτιά μας και να σκεφτούμε σε βάθος. Για μία φορά, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο.» Αυτή την εβδομάδα διατίθενται τα επεισόδια: «Ιστορικότητα και Πολιτική», «Υπαρξιακός Χρόνος και Καθημερινός Χρόνος», «Κατακλείδα – Ανοιχτωσιά και Παρουσία».

 

https://www.onassis.org/el/video/apply-degger-heideggers-project-being-and-time-simon-critchley

 

***

 

 

 

Interfaces – A Network of Sonic Arts (2020)

 

Διάρκεια: 22 λεπτά

 

Ένα ντοκιμαντέρ για το δίκτυο Interfaces, ένα διεθνές, διαθεματικό πρόγραμμα που αποσκοπεί να φέρει τη σύγχρονη μουσική σε νέα ακροατήρια.

Με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δίκτυο Interfaces συνενώνει εννέα εταίρους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα, με βασικό στόχο την ανεύρεση καινοτόμων τρόπων για τη σύνδεση ακροατηρίων με το έργο μουσικών και καλλιτεχνών του ήχου.

Μέσα από μια σειρά δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συναυλιών, site-specific εκδηλώσεων και σεμιναρίων, μουσικοί και καλλιτέχνες από το πεδίο της σύγχρονης μουσικής συνεργάστηκαν προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της μουσικής στη σύγχρονη εποχή.

Τον συντονισμό του δικτύου Interfaces έχει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με τα: CREMAC  (Ρουμανία), De Montfort University (Ηνωμένο Βασίλειο), European University Cyprus (Κύπρος), Ictus (Βέλγιο), IRCAM (Γαλλία), Klangforum Wien (Αυστρία), Q-O2 (Βέλγιο), ZKM | Centerfor Art and Media (Γερμανία).

Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου

Παραγωγή βίντεο: Λουκάς Βαλεντής / WhiteRoom

 

Διαβάστε περισσότερα για το Interfaces

 

http://www.interfacesnetwork.eu/

https://www.onassis.org/el/onassis-stegi/networks/interfaces

 

 

 

***

 

 

 

Radiophonics

 

Διάρκεια: 36 λεπτά

 

Πώς αλλάζει το θέατρο του ραδιοφώνου στην εποχή του λεγόμενου «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things); Πώς ανταποκρίνεται το ραδιοφωνικό θέατρο στα «έξυπνα» συστήματα και στην αδιάκοπη συνδεσιμότητα; Πώς αλλάζουν οι νέες τεχνολογίες τον ορισμό, τη σύνθεση, τον στόχο και την εμβέλεια του παραδοσιακού ραδιοφωνικού θεάτρου; H σειρά Radiophonics περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα, το οποίο έγινε το 2016 σε επιμέλεια Χρήστου Καρρά & Θοδωρή Χιώτη, αλλά και νέα έργα εν μέσω πανδημίας.

Είμαστε πλέον βυθισμένοι σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που μας εκπαιδεύει να βλέπουμε σε υψηλή ανάλυση: η όρασή μας βελτιώνεται και διευρύνεται από την ψηφιακή τεχνολογία με αναπάντεχους τρόπους. Τι συμβαίνει όμως με τα όσα ακούμε; Πώς επιδρά η τεχνολογία στις ιστορίες που λέγονται αυτή τη στιγμή, στις ιστορίες που ακούμε; Πώς μπορεί η τεχνολογία να μας βοηθήσει να αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες; Το θέατρο του ραδιοφώνου ήταν μια μοναδική εμπειρία: ήταν το πρώτο διαδραστικό μέσο για να αφηγηθούμε ιστορίες. Δεδομένων των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, πώς μπορεί να ακούγεται σήμερα ένα θεατρικό έργο για το ραδιόφωνο;

 

 

Radiophonics –ΕΙΔΗΣΕΙΣ –Επεισόδιο 5 (2020)

 

Διάρκεια: 2΄25΄΄

 

«Η καλή λογοτεχνία είναι ειδήσεις που παραμένουν ειδήσεις» έλεγε ο Έζρα Πάουντ.

Μπορούν οι ειδήσεις να αποτελέσουν πρώτη ύλη για ένα ραδιοφωνικό έργο; Την απάντηση δίνει το έργο ΕΙΔΗΣΕΙΣ, που αποτελεί την «ανα-σύνταξη» των σημαντικότερων ειδήσεων της εβδομαδιαίας επικαιρότητας. Βυθισμένοι καθημερινά μέσα σε ένα συνονθύλευμα ειδήσεων, αλλά και fake news, πόσες από αυτές πραγματικά συγκρατούμε; Πόσο εύκολο είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας; Οι λέξεις συνωστίζονται, συνθλίβονται και αφήνουν τελικά πίσω τους έναν θόρυβο. Αυτή την πορεία της πληροφορίας αποτυπώνει ο μηχανισμός του έργου ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

 

Ένας μηχανισμός αλγορίθμων που τροφοδοτείται εβδομαδιαία και παράγει συνεχώς νέες αφηγήσεις. Οι σημαντικότερες ειδήσεις-λέξεις αναδεικνύονται με στατιστική ανάλυση κειμένου, μετατρέπονται σε ήχους και έπειτα μιξάρονται με θραύσματα λόγου κάθε μορφής, εμπνευσμένα από την επικαιρότητα. Το αποτέλεσμα είναι μια αλγοριθμική μείξη ήχων, η οποία συνθέτει το ηχοτοπίο των γεγονότων με τον λόγο, με σκοπό να δημιουργήσει ένα απρόσμενο δελτίο ειδήσεων. Μια ηχητική αφήγηση της επικαιρότητας με μέσα τις ψηφιακές τεχνολογίες, τον ήχο, τον λόγο.

 

Δραματουργία: Νικόλας Χανακούλας

Στατιστική ανάλυση κειμένου και σχεδιασμός ήχου: Γαβριήλ Καμάρης

Ανάπτυξη αλγορίθμων σε περιβάλλον PureData: Φώτης Κοντομίχος

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 

Η πέμπτη εκπομπή αφορά την εβδομάδα 24 του 2020 που ξεκινά τη Δευτέρα 8/6/2020 και κλείνει την Κυριακή 14/6/2020.

 

A Grimoire of Silence (Ένα γριμόριο σιγής )(2018)

Διάρκεια: 33 λεπτά

 

Το “A Grimoire of Silence” είναι μια διερεύνηση ιδεών γύρω από τον ήχο, τη σιωπή, την ακρόαση και τη δημόσια τελετουργία, που διατυπώνεται σε μια ασταθή αφήγηση. Η αφήγηση επικεντρώνεται φαινομενικά σε μια έρευνα δημόσιων τελετουργικών ενός λεπτού σιγής, στα οποία ο πρωταγωνιστής αισθάνεται εξαπατημένος λόγω της ασυνεπούς διάρκειας της επονομαζόμενης σιγής. Όσο περνάει η ώρα, η ψυχική υγεία του κεντρικού χαρακτήρα επιδεινώνεται, καθώς επιχειρεί να εισχωρήσει στις σιγές και να χειραγωγήσει ηχογραφήσεις από μέσα, εισπράττοντας την αποδοκιμασία ενός αυταρχικού και πουριτανικού καθεστώτος. Μέσα από αυτό αναδύεται μια θεωρία της αλυσίδας ηχογράφησης, ως ένα είδος συμπαθητικής μαγείας, έτσι όπως πραγματεύεται τον όρο ο Marcel Mauss («Μια γενική θεωρία της μαγείας»).

 

Δημιουργός: James Wyness

Επιπλέον φωνές: Claire Watson

 

https://www.onassis.org/el/initiatives/radiophonics

 

 

***

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 

RADIOPHONICS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 5 (2020) Διαθέσιμο από Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

 

A Grimoire of Silence (Ένα γριμόριο σιγής) (2018) Διαθέσιμο από Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

 

PODCASTS


Simon Critchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος (2020)

 

Διαθέσιμο από Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Αρχείο Καβάφη| «Η Πόλις», Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα(2017) Διαθέσιμο από Κυριακή 21 Ιουνίου

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι Σχολές των Ιωαννίνων μέσω των Διαθηκών (17ος – αρχές 19ου αιώνα) – Ελένη Κουρμαντζή (2017) Διαθέσιμο από Τρίτη 23 Ιουνίου

 

ΧΟΡΟΣ

 

Europium, Rootless Root (2015)

 

Live You Tube Πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 21:00

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Interfaces – A Network of Sonic Arts (2020) Διαθέσιμο από Πέμπτη 25 Ιουνίου

 

 

***

 

 

Συνεχίζονται

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

Γιάννης Χουβαρδάς, Άμλετ του Σαίξπηρ (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Μιχαήλ Μαρμαρινός, Φάουστ του Γκαίτε (2014) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

blitzTheatreGroup, Late Night (2012) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γεώργιου Βιζυηνού (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Έκτορας Λυγίζος, Room Service, των John Murray / Allen Boretz (2013) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Νίκος Καραθάνος, Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Αργυρώ Χιώτη, Vasistas, Θεία Κωμωδία του Δάντη (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Δημήτρης Καραντζάς, Τα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Δημήτρης Καραντζάς, Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου (2018) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Αργυρώ Χιώτη, Vasistas, Αίματα του Ευθύμη Φιλίππου (2014) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Λένα Κιτσοπούλου, Κοκκινοσκουφίτσα, Το πρώτο αίμα (2014) (με ελληνικούς υπότιτλους)

 

 

AntigoneNowFestival, OnassisUSA Antigone in Ferguson (2016)

 

Onassis Youth Festival (2019) | Λίγα Τετραγωνικά | Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος & Αναστασία Γιαννάκη |1ο και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας

 

Onassis Youth Festival(2019) | Πράσινη Γραμμή | Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη, Εριφύλη Γιαννακοπούλου | 1ο Γυμνάσιο Πειραιά

 

Onassis Youth Festival(2019) | Καλοκαιρινή Βροχή | Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη | 41ο Γυμνάσιο Αθηνών

 

Onassis Youth Festival(2019) | Όνειρο ³ | Σκηνοθεσία: Αγγέλικα Σταυροπούλου & Στέφανος Αχιλλέως (Ομάδα Cheek-Bones) | 3ο Λύκειο Αιγάλεω

 

ΧΟΡΟΣ

 

Τζένη Αργυρίου, ΑΝΩΝΥΜΟ (2018) Διαθέσιμο έως Κυριακή 22 Ιουνίου 2020

 

Κυριάκος Χατζηιωάννου, Erotikon / HigherStates, part 3 (2019)

 

Αγγελική Στελλάτου, Σταύρος Γασπαράτος, Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα (2011)

 

Λενιώ Κακλέα, Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις (2019)

 

Πατρίσια Απέργη, Ομάδα Χορού Αερίτες, Cementary (2017)

 

Rootless Root, Kireru (2012)

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Ντοκιμαντέρ για το Tectonics Athens 2019 (2019)

 

Δημήτρης Καμαρωτός, Atlas Αθήνα, A Sound Cartography οf Europe (2019)

 

Georgia Spiropoulos, Eror (The pianist) (2019)

 

Μedea Electronique, Ηχώ και Νάρκισσος (2018)

 

Κωνσταντίνος Βήτα – ARTéfactsensemble, Συγκατοίκηση (2013)

 

Klangforum Wien, Happiness Machine (2019) (με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους)

 

Λένα Κιτσοπούλου, Rebetika: The Blues of Greece, Onassis USA (2019)

 

Tuned City – Αρχαία Μεσσήνη (2018) | ντοκιμαντέρ από τη δράση

 

Blaine Reininger secret concert (2018)

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Ηλίας Γιαννακάκης, Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Ηλίας Γιαννακάκης, Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο εργαστήρι του Φάουστ (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Λεωνίδας Κωνστανταράκος (Alaska), XApartments (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Yellow Fieber (2015) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Μαρίνα Δανέζη, Σωματείο Ρακοσυλλεκτών (2011) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Ντοκιμαντέρ για το Dancing to Connect 2020 (Καλαμάτα, 2020) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Ντοκιμαντέρ Mixed Realities (2019) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

 

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Τεχνητή Νοημοσύνη 2.0 (2017)

 

Διαθέσιμο από Τρίτη 2 Ιουνίου (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Ο George Pelecanos, σε μια συζήτηση με τη Μαριλένα Αστραπέλλου (2014) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στη Στέγη (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)


Werner Herzog (2019) (με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Χριστίνα Καραφυλλιά, ντοκιμαντέρ για την υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση που έλυσε δύο άλυτα μαθηματικά προβλήματα (2019) (με ελληνικούς υπότιτλους)

 

GuerillaGirls (2017) (με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Daniel Mendelsohn, Narcissus Now Festival USA, podcast (2015)

 

Narcissus & Acting, με τον Paul Giamatti και τη Vanessa Grigoriadis (2015)

 

ΣΥΝΕΔΡΙA

 

circular Cultures: Design. Fashion. Crafts. Α΄ Μέρος (2020)

 

 

Crafting The Future Α΄ Μέρος (2019) (με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Crafting The Future Β΄ Μέρος (2019) (με ελληνικούς υπότιτλους)

 

Onassis Symposium: The Role of the Artist in Society (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

DIGITAL

 

Ντοκιμαντέρ Mixed Realities (2019) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Κορωνοϊός και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

 

Ντοκιμαντέρ για το Dancing to Connect 2020 (Καλαμάτα, 2020) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Αρχείο Καβάφη, Eπτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, «Συμεών» (2017)

 

Αρχείο Καβάφη, Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, «Ο Δημάρατος» (2017)

 

Αρχείο Καβάφη, Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» (2017)

 

Αρχείο Καβάφη, Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, «Επάνοδος από την Ελλάδα» (2017)

 

Αρχείο Καβάφη, Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, «Εν τω Μηνί Αθύρ» (2017)

 

Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Α΄ Μέρος (2019)

Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Β΄ Μέρος (2019)

 

Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Γ΄ Μέρος (2019)

 

Αρχείο Καβάφη: O Daniel Mendelsohn συζητά με τον Δημήτρη Παπανικολάου (2014)

 

Αρχείο Καβάφη: Από το Καβαφικό Αρχείο στο Λογοτεχνικό Πεδίο του Μεσοπολέμου (2019)

 

Αρχείο Καβάφη: Ο Καβάφης πάει σχολείο (2020)

 

Αρχείο Καβάφη: “επήγα” Cavafy International Summer School (2019)

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | Συλλέγοντας για το ευρύ κοινό (2017)

 

ΧΟΡΟΣ

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη | Η περιήγηση ως εμπειρία και καταγραφή (2017)

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Οδύσσεια του Ομήρου (2017)

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Mobilisin Mobile: Η Βιβλιοθήκη ως υπέρτατο τέρας του δυτικού φαντασιακού (2017)

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Ήχοι του Διαστήματος & Μουσική (2017)

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Η Έλξη του Αγνώστου (2017)

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Ελληνική Νομαρχία, Ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας, Παρά Ανονίμου του Έλληνος, Εν Ιταλία,1806 (2017)

 

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: «Έρωτος Αποτελέσματα…», Εν Βιέννη της Αούστριας, 1792 (2016)

 

Δημήτρης Νανόπουλος, Από τον Διαφωτισμό στον Διαφωτονισμό (2016)

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Εικαστικοί Διάλογοι 2013

 

ONASSISUSA

 

SimonCritchley, Lets Walk with Fiona Shaw (2017) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

StefanosTsivopoulos,We Antigone (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Onassis Symposium: The Role of the Artist in Society (2016) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Λένα Κιτσοπούλου, Rebetika: The Blues of Greece (2019)

 

Antigone Now Festival, Antigone in Ferguson (2016)

 

Narcissus & Acting, με τον Paul Giamatti και τη Vanessa Grigoriadis (2015)

 

PODCASTS


Simon Critchley, Apply-Degger – Μια ανάλυση της σκέψης του Χάιντεγκερ στο Είναι και Χρόνος (2020)

 

PaulHoldengräber, TheQuarantineTapes | HenryRollins (2020) (με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

 

Paul Holdengräber, The Quarantine Tapes | William Gibson (2020)

 

Paul Holdengräber, The Quarantine Tapes | Maira Kalman (2020)

 

Simon Critchley on Looking at the Contemporary World Through the Lens of Punk, Greek Tragedy, and Humor At a Distance (2020)

 

Daniel Mendelsohn, Narcissus Now Festival USA (2015)

 

ΆγγελοςΧανιώτης,NarcissusNowFestival USA (2015)

 

RADIOPHONICS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 1 (2020)

 

Συναντήσεις (2017)

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 2 (2020)

 

Radio Traces (2017)

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 3

 

Πώς τα ποιήματα-πόλεις

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Επεισόδιο 4 (2020)

 

Γαλάτεια (2018)

 

 

***

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org

Promo video: https://youtu.be/pBzgXs0jGX4

 

***

 

ΑΠΟ ΤΟ CATISART: ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 15 Ιανουαρίου 1906 και πέθανε στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου 1975. Ετάφη στο ιδιόκτητο νησί του τον Σκορπιό, στη Λευκάδα. Ήταν εφοπλιστής και επιχειρηματίας και ένας από τους διασημότερους «κροίσους» του 20ού αιώνα. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία μεταβίβασε το 1975 στο ελληνικό κράτος.

Το «Ίδρυμα Ωνάση» (επισήμως: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης) συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση και δόθηκε το όνομα του γιου του, Αλέξανδρου Ωνάση.

*Ωνάσειο: Στις 6 Οκτωβρίου 1992 έγινε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Καρδιολογικού Κέντρου.

*Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Η τελετή θεμελίωσης έγινε στις 20.04.2004

*Κέντρο Μεταμοσχεύσεων: Θεμελίωση στις 09.12.2019

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -