22.6 C
Athens
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ίδρυμα Ωνάση: Ο Πολιτισμός ξεκινά με το παιχνίδι. Τώρα και στην παιδική χαρά της Πλατείας Αυδή

Στους παλιούς χωματόδρομους του Νέου Κόσμου στις οδούς Σαρκουδίνου και Κασομούλη, αλλά και στην οδό Χέλντραϊχ στο Πάρκο Δουργουτίου, πριν από πολλά χρόνια δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις τη νύχτα αλλά και την ημέρα.

Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Στην αλλαγή συνέβαλε καθοριστικά το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Το «Ίδρυμα» ανακαίνισε ολικά και τοποθέτησε σύγχρονο εξοπλισμό (και για ΑμεΑ), νέο δάπεδο ασφαλείας και καινούργια όργανα παιχνιδιού, κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα, στις παιδικές χαρές του 39ου Κέντρου Νεότητας στον Νέο Κόσμο (Σαρκουδίνου και Κασομούλη) και στο 60ό Κέντρο Νεότητας (Χέλντραϊχ στο Πάρκο Δουργουτίου).

Όμως μια νέα παιδική χαρά κατασκεύασε το Ίδρυμα Ωνάση και στο Μεταξουργείο, στην Πλατεία Αυδή, ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «On Athens». Πρόκειται για την ολιστική πολιτική παρεμβάσεων μέσα στην Αθήνα. Μια πολιτική που εμπλουτίζει τον αστικό χαρακτήρα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του παιχνιδιού αλλά και του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι παρόμοιες πολιτιστικές παρεμβάσεις κάνει το Ίδρυμα Ωνάση όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους.

Αναφέρουμε τη συνεργασία του Onassis Culture, του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη και της Ομάδας Cartel που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Τότε το Ίδρυμα Ωνάση μεταμόρφωσε το πρώην εργοστάσιο πλαστικών της εταιρείας KOCH σε έναν απρόσμενο χώρο για καλλιτεχνικό πειραματισμό και εξερεύνηση. Πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό κτήριο σε μια αχαρτογράφητη περιοχή του Ρέντη, ανάμεσα σε εργατικές πολυκατοικίες, χωματόδρομους και μάντρες υλικών. Εκεί ο Βασίλης Μπισμπίκης και η Ομάδα Cartel στέγασαν το όνειρό τους και ήταν οι πρώτοι «κάτοικοι» του εργοστασίου, πραγματοποιώντας εκεί τις πρόβες και τις παραστάσεις των έργων «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Άρης» και «Κόκκινα Φανάρια».

***

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Ας γυρίσουμε όμως στις Παιδικές χαρές υπογραμμίζοντας ότι οι σύγχρονες πόλεις, όπως η Αθήνα, αναζητούν διαρκώς τα σημεία συνάντησης και τους πυρήνες δημιουργικότητας που ανανεώνουν τον δεσμό τους με τους πολίτες. Η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από οπουδήποτε αλλού στις παιδικές χαρές, την «καρδιά» της γειτονιάς και της συνοικίας, χώρο εκτόνωσης, ομαδικότητας και επικοινωνίας. Για τα παιδιά σημαίνει παιχνίδι και ελεύθερο χρόνο μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Για τους ενήλικες αποτελεί ένα σημείο αλληλεπίδρασης μέσα στην κοινότητα.

Στην Πλατεία Αυδή δημιουργήθηκε μια μεγάλη διαδρομή παιχνιδιού με πολλές διακλαδώσεις, ώστε το κάθε παιδί ή η ομάδα του να επιλέγουν –ανάλογα και με την ηλικία τους– το είδος δραστηριότητας.
Σε χωριστό τμήμα βρίσκεται η περιοχή των νηπίων, ενώ όλα τα παιχνίδια είναι τοποθετημένα σε χυτό δάπεδο ασφαλείας, με τον κεντρικό διάδρομο από σταθεροποιημένο κεραμικό.

Τα νέα όργανα συνθέτουν ένα μικρό «δάσος» στην καρδιά της αστικής περιοχής: πολυσύνθετα δεντρόσπιτα (με ανισοϋψείς πύργους, τσουλήθρα, ανεμόσκαλα, γέφυρα, επιφάνεια αναρρίχησης), μπάλες μουσικής αφήγησης, παιχνίδια ελατηρίου, όργανα ισορροπίας, τετραθέσια τραμπάλα με ελατήριο, διαδραστικά ταμπλό για την εκμάθηση των αριθμών και άσκηση λογικής, διθέσιες κούνιες ή κούνια-φωλιά για τα νήπια.
Το Ίδρυμα Ωνάση πιστεύοντας ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από ολοκληρωμένες παιδικές χαρές, ώστε οι μικροί κάτοικοί της να ανακαλύπτουν από μόνοι τους την αξία του ομαδικού παιχνιδιού και της προσωπικής εκτόνωσης, έχει έτοιμο το επόμενο σχέδιο που αφορά το Πάρκο Ραγκαβά, κάτω από την Ακρόπολη, όπου έχει εγκριθεί δωρεά για την κατασκευή μίας ακόμα παιδικής χαράς.

Με την ολιστική πολιτική παρεμβάσεων μέσα στην Αθήνα, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαλύπτει την κρυμμένη ενέργεια της γειτονιάς και της συνοικίας. «Επανασυστήνει» στους κατοίκους το περιβάλλον τους, δημιουργώντας καινούργιες εστίες διασύνδεσης. Επενδύει στη μικρή και τοπική κλίμακα, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν συνολική απήχηση στον αστικό ιστό. Με την ανακαίνιση ή τη δημιουργία του πλέγματος από παιδικές χαρές, το Ίδρυμα Ωνάση προσεγγίζει το παιχνίδι ως πολιτιστική δράση. Και, με τον τρόπο αυτό, προτείνει τον πολιτισμό του παιχνιδιού.

Φωτό: © Giagkos Papadopoulos και Aggelos Barai

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -