30.5 C
Athens
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026

Ιάσων Μοσχοβίτης. Ο «Τηλέμαχος», ο σπουδαίος δημοσιογράφος και άνθρωπος, μας αποχαιρέτησε

Ένας σπουδαίος δημοσιογράφος και άνθρωπος, ο μοναδικός «Τηλέμαχος», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Είχε γεννηθεί στις 17 Ιουλίου του 1932, στην Αθήνα. Ήταν γιος του Πολύμερου Μοσχοβίτη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους 41 πολεμικούς απεσταλμένους των αθηναϊκών και των μακεδονικών εφημερίδων στο αλβανικό μέτωπο.

O Ιάσων Μοσχοβίτης, ο αγαπημένος «θείος» – όπως τον αποκαλούσαν όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του – είχε μια επιτυχημένη πορεία και έγραψε ιστορία σε πολλά μέσα στα οποία έβαλε τη σφραγίδα του.

20 Ιουλίου 1969. Στο στούντιο του ΕΙΡ (τότε στο κτήριο του ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου) ο Ιάσων Μοσχοβίτης παρουσιάζει σε ζωντανή μετάδοση με κύκλωμα από την EBU την προσελήνωση του Apollo 11. Δίπλα του ο Κώστας Καββαθάς.

Σ’ αυτόν οφείλουμε το γεγονός ότι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τον πρώτο περίπατο του ανθρώπου στη Σελήνη, από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).
Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11» ήταν προγραμματισμένη για τις 7.30 το πρωί της 21ης Ιουλίου 1969. Έγινε όμως μερικές ώρες νωρίτερα. Στις 4.56 τα ξημερώματα. Το ΕΙΡ, αλλά και η Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσαν το γεγονός.

Όπως είχε γράψει στο χρονολόγιό του στο Facebook ο δημοσιογράφος Κίμων Τρουπής, εκείνη την ημέρα στο στούντιο του ΕΙΡ στο Μέγαρο του ΟΤΕ στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου κάλυψαν το γεγονός ο Ιάσων Μοσχοβίτης και ο Κώστας Καββαθάς, απόλυτος γνώστης της αεροπορικής ορολογίας. Με ακουστικά άκουγαν τον Ιταλό συνάδελφό τους και μετέφεραν στους τηλεθεατές τα όσα γίνονταν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, αλλά και στη Σελήνη. Εκείνη η μετάδοση σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης στην ελληνική τηλεόραση.

Και εδώ ο Ιάσων Μοσχοβίτης με τον Κώστα Καββαθά.

Ο Μοσχοβίτης – που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Τηλέμαχος» στα κείμενά του – είχε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό.
Όπως γράφει η Έμυ Πανάγου στο αποχαιρετιστήριο σημείωμά της, ο αγαπημένος δημοσιογράφος «όταν παρουσίαζε τις ειδήσεις στην ΕΡΤ είχε τη μοναδική ικανότητα, να τις μεταδίδει απ’ έξω, χωρίς κείμενα μπροστά του. Κρατούσε μόνο με ένα μικρό καρτολίνο, στο οποίο έγραφε ο ίδιος μόνο τη σειρά τον θεμάτων».

***

Ο Ιάσων Μοσχοβίτης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία το 1951, αρχικά ως ρεπόρτερ και ακολούθως ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες «Βραδυνή», «Ακρόπολις» και «Απογευματινή».

Το 1959 – 1962 υπηρέτησε ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΕΙΡ και από το 1969 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ως κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων. Πρώτα ως αρχισυντάκτης στον τομέα των ειδήσεων και τέλος ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής επί μια διετία (1971 – 1973).

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Αθανασίου Μπότση (2009) και το βραβείο της Ένωσης Συντακτών (2008), ενώ παρασημοφορήθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (1971).

Αργότερα ανέλαβε διευθυντικές θέσεις στην Απογευματινή (1983-1985) και στη Βραδυνή (1985-1986).

Στον χώρο των ιδιωτικών μέσων, ίδρυσε το ραδιόφωνο ΑΝΤ1 FM το 1987 ως πρώτος διευθυντής (1991 – 1992) και το 1989 οργάνωσε τον τομέα ειδήσεων του Mega Channel.

Ήταν μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (1994 -2002).

Ο αποχαιρετισμός του Ιάσονα Μοσχοβίτη θα τελεστεί το Σάββατο, 28 Ιουνίου 2025, στις 11.30, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Κοιμητηρίου Κηφισιάς (Τέρμα οδού Αγίου Τρύφωνος. Ζηρίνειο, 14562, Κηφισιά. Τηλέφωνο 210 808 1184)

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -