«Η συνομιλία» της Παρασκευής Γαρδέλη στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

 

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Νοέμβριο την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Παρασκευής Γαρδέλη, με τίτλο «Η συνομιλία». Η έκθεση, την οποία προλογίζει ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, ημέρα που θα γίνει ξενάγηση από τον Μάνο Στεφανίδη στις 13:00. Τα έργα που παρουσιάζονται διαθέτουν έντονα οικεία στοιχεία για την δημιουργό και τον θεατή, δομημένα έτσι ώστε να γεννούν ερωτηματικά και αινίγματα και να συνθέτουν έναν ολόκληρο κόσμο Ιδεών.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Μάνος Στεφανίδης, «…η ζωγραφική της Γαρδέλη εξελίσσεται πολυδιάστατα αφομοιώνοντας χωρίς συμπλέγματα μεγάλες στιγμές τόσο της εγχώριας όσο και της μοντερνιστικής, δυτικοευρωπαϊκής παράδοσης και μεταμορφώνοντάς τις σε προσωπική πρόταση. Με χιούμορ, με γνώση, με μικρές ή μεγάλες ανατροπές στην ήδη κατακτημένη γλώσσα δημιουργών όπως ο Magritte, ο Γαΐτης, ο δάσκαλός της, Δημήτρης Μυταράς. Όμως το τελικό αποτέλεσμα, συχνά πιο πολυδιάστατο και αινιγματικό από το αρχικό ερέθισμα, της ανήκει ολοκληρωτικά. Ως ένα είδος μεταμοντέρνου σχολίου πάνω στην ιστορία του μοντέρνου. Ή ένα είδος δισδιάστατου θεάτρου μέσα στο τρισδιάστατο θέατρο του κόσμου. Οι συνθέσεις της, εν είδει κατάδυσης στον βαθύτερο εαυτό και ασκήσεων μορφοπλαστικής μνήμης, επιχειρηματολογούν σχετικά με το πόσο ανυπόληπτο και έωλο είναι το προφανές, πόσο μαγικός, δηλαδή, ποιητικός και απογειωμένος, οφείλει να είναι κάθε ρεαλισμός αν φιλοδοξεί να καταστεί αληθινή τέχνη. Αυτό είναι. Η εικόνα να γίνεται το μέσον για να αποδοθεί το ανείδωτο. Και για να σχολιαστεί η ανθρώπινη συνθήκη. Επειδή κάθε τέχνη, ηθελημένα ή αθέλητα, είναι και πολιτική δήλωση…».

  • Η Παρασκευή Γαρδέλη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα µε δάσκαλο τον Δ. Μυταρά και σκηνογραφία µε τον Γ. Ζιάκα. Επιπλέον, σπούδασε Ψυχολογία της Εκπαίδευσης και Διδακτική της Τέχνης από όπου αποφοίτησε µε άριστα. Από το 1994 έως το 2006 δίδαξε στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και από το 2004 έως το 2011 ήταν υπεύθυνη στα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά του Δήμου Βόλου. Συµµετείχε στο ερευνητικό πρόγραμµα της Α.Σ.Κ.Τ. µε υπεύθυνο τον Δ. Μυταρά για τη βία στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου «Το Μοντέλο της Βίας» (Εκδόσεις Καστανιώτη 1996). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Ρωσία και την Κύπρο.

-Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα κρασιά του οινοποιείου «Θέαλος Γη».

***

Παρασκευή Γαρδέλη | Η συνομιλία | εγκαίνια: Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, ώρα 20:00-23:00

Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου
Finissage: Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στις 13:00 θα γίνει ξενάγηση από τον Μάνο Στεφανίδη

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

  • Παράλληλα στο My Art Box by technohoros συνεχίζεται η έκθεση Work on Paper με έργα των Κωνσταντίνου Ξενάκη, Βένιας Δημητρακοπούλου, Χρήστου Σανταμούρη, Θαλασσινής Δούμα και Χρήστου Γιαννάκου.

Αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ | My Art Box by technohoros
Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, Αθήνα | Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

 

Η θέση του Τεχνοχώρου στο χάρτη