2.7 C
Athens
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

I Shall be Your Eve: Τη θηλυκή πλευρά της ύπαρξης ερευνούν τέσσερις γυναίκες εικαστικοί

Η The Blender Gallery σε συνεργασία με τη Varvara Roza Galleries, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο I Shall be Your Eve με τις τέσσερις εικαστικούς Ερμίνα Αβραμίδου, Χαρούλα Νικολαΐδου, Ελιώνα Ντούκνη και Χριστίνα Παπαϊωάννου.

Και οι τέσσερις ερευνούν με το δικό τους τρόπο την ανθρώπινη ύπαρξη. Εστιάζουν στη θηλυκή πλευρά, υπονοώντας βέβαια έτσι και το αρσενικό στοιχείο, και υμνούν τις ατέλειες που καθιστούν τον κάθε άνθρωπο μοναδικό. Τις ατέλειες που τόσο ζήλευαν οι Θεοί στους θνητούς: τα πάθη, της ανησυχίες, τον απλό τρόπο ζωής, τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Στην τέχνη, πολλές φορές η Εύα εμφανίζεται πιο συχνά ως κακοποιός παρά ως θύμα, παρουσιάζοντας αρνητικά τις γυναίκες και τη σεξουαλικότητα. Όμως, στην έκθεση I Shall be Your Eve, μέσα από τα έργα των τεσσάρων εικαστικών, επιλέγουμε να δούμε τις πράξεις της Εύας ως την αφετηρία του ανθρώπου στο πραγματικό ταξίδι της ζωής και της γνώσης. Η πρωτόπλαστη γυναίκα αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από το Υπέρτατο Όν στον Άνθρωπο. Η κάθε εικαστικός, αναζητά, σαν σύγχρονη και μοιραία Εύα που δάγκωσε τον απαγορευμένο καρπό από το “δέντρο της γνώσης”, απαντήσεις σε σχέση με τον έρωτα, τον χρόνο, το σύμπαν, και τη θέση του ανθρώπου σε αυτό.

Η Eρμίνα Αβραμίδου γεννημένη στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, πειραματίζεται ιδιαίτερα με το φως και την απασχολεί πολύ στη δουλειά της ο χειρισμός και η απεικόνιση του. Θέλει ο ίδιος ο πίνακας να είναι πηγή φωτός και να εκπέμπει τις δικές του ακτίνες. Για εκείνη, οι πίνακες αντικατοπτρίζουν φάσεις στο δικό της προσωπικό ταξίδι, το οποίο τότε, ίσως, δεν ήξερε. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες συγκινήσεις της τέχνης, που το αόρατο μπορεί να αποκαλυφθεί και να γίνει μέρος της συνειδητής μας ύπαρξης. Στο έργο της Αβραμίδου αναγνωρίζουμε ότι τα τοπία που αποτυπώνει και ο τρόπος που τα παρουσιάζει, είναι σαν μυστηριώδεις τοπία αρχέγονης προέλευσης.

 

Ermina Avramidou, Under Water 100m, 150×140, Acrylic ink on acid-free paper

 

Η Χαρούλα Νικολαΐδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.  Η ζωγραφική της είναι χειρονομιακή και ενστικτώδης, κινούμενη σε έναν άξονα προσωπικό και βιωματικό όπου το αντιληπτικό στοιχείο παίζει ρόλο. Στα έργα της Νικολαΐδου εισχωρεί η έννοια του χρόνου, κάθε γραμμή και ένας χρόνος. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των παλλόμενων μορφών και του κενού χώρου είναι αντίθετη αλλά και αλληλοσυμπληρούμενη την ίδια στιγμή. Το έργο της Νικολαΐδου μπορεί να αποτιμηθεί ως ένα υπαρξιακό πεδίο αγωνίας όπου συγκλίνουν και αντιμάχονται παράλληλα το σώμα και το πνεύμα, ο έρωτας κι η μοναξιά, προτάσσοντας εμφατικά την δίψα για ζωή, την ανάγκη για τον ποιητικό ρόλο της ζωγραφικής ως καθαρτική αξία μέσα από την ορμή της χειρονομίας.

Η Ελιώνα Ντούκνη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μέσα από τα έργα της θέλει να αποτυπώσει τον αυθορμητισμό και τη βαθιά ανάγκη της για καλλιτεχνική έκφραση. Οι θεματικές της προτεραιότητες κινούνται γύρω από τις προσωπικές της εμπειρίες και εκφράζουν αγωνίες, πόθους, φόβους και εσωτερικές μάχες. Η Ντούκνη αφήνει ένα αίσθημα χαρμολύπης μέσα από τη γραφή της μιας και η ανησυχία της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.

 

 

Eliona Ntoukni, Ηate, 100×100, Acrylics on fabric canvas

 

 

Η Χριστίνα Παπαϊωάννου γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Στα έργα της, σχήματα και μορφές αποδομούνται και αναδιαμορφώνονται σε συνθέσεις που θυμίζουν κολλάζ. Η εικαστική επιφάνεια μετατρέπεται σε ένα είδος άτλαντα όπου κάθε στιγμιότυπο μπορεί να αναγνωσθεί ως αυτόνομη αφήγηση, αποτελώντας ταυτοχρόνως κομμάτι μιας ολοκληρωμένης δομής. Μέσω της αποδόμησης της φόρμας, του αποσπάσματος και της ενασχόλησης με την έννοια του θραυσματικού σώματος, γεννάται ένα είδος κοσμικού κολλάζ, μιας κοσμικής συνεκδοχής όπου συμπυκνώνεται το τραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης, με την έννοια της ανικανότητας του ανθρώπου να εντοπίσει, να «αποκαταστήσει» τον αρχικό, τον αυθεντικό λόγο της ύπαρξής του, να ανακαλύψει το κρυμμένο νόημά της.

 

Christina Papaioannou, Look again: Nothing Exists!,150×150, Acrylics, oil pastels, colored pencils and solid marker on canvas

 

  • Αποσπάσματα κειμένου από σχολιασμούς του Ευθύμη Λαζόγκα και της Λουίζας Καραπιδάκη.

THE BLENDER GALLERY
Hμέρα έναρξης Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020.
Για περιήγηση και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, πατήστε εδώ

I SHALL BE YOUR EVE
Ερμίνα Αβραμίδου, Χαρούλα Νικολαΐδου, Ελιώνα Ντούκνη, Χριστίνα Παπαϊωάννου

Διάρκεια έκθεσης: 19 Δεκεμβρίου 2020 – 30 Ιανουαρίου 2021

Facebook Event

Διεύθυνση: Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα – 16674
Τ: (+30) 213 0280 597
Email: info@theblendergallery.com
Website: www.theblendergallery.com

  • Αρχική εικόνα: Charoula Nikolaidou, Existence, 130×130, Acrylics, ink, oil pastels on canvas

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art