8.7 C
Athens
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

«Η Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, η βραβευμένη παράσταση της Ομάδας GAFF, επιστρέφει

Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Διεθνούς Ρεπερτορίου 2021

«Η Πανούκλα», το αριστουργηματικό αφήγημα του Αλμπέρ Καμύ, παραμένει πάντα επίκαιρο. Ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας.
Μετά τη βράβευση της παράστασης με το βραβείο σκηνοθεσίας Διεθνούς Ρεπερτορίου στη Σοφία Καραγιάννη από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και τα συνεχόμενα sold out από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Απρίλιο 2022, η «Πανούκλα» της  Ομάδας GAFF επανέρχεται για επτά μόνο παραστάσεις στο Θέατρο 104.

Στην «Πανούκλα» όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο. Ο γιατρός Ριέ βάζει στο μικροσκόπιό του το χάος που προκαλεί μια τέτοια κρίση, παλεύει ακατάπαυστα για την υγεία των συμπολιτών του και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πολεμήσει, όχι μόνο την αρρώστια, αλλά κυρίως την απελπισία.


Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κωνσταντίνος Πασσάς και ο Δημήτρης Μαμιός επί σκηνής ζωντανεύουν το αλληγορικό τοπίο του έργου και αναρωτιούνται για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές «υπάρχουν στον άνθρωπο περισσότερα πράγματα να θαυμάσεις απ’ όσα μπορείς να περιφρονήσεις».

Σημείωμα σκηνοθέτη – Σοφία Καραγιάννη

«Η προσωπική μου εργασία πάνω στο αλληγορικό και σπουδαίο κείμενο του Αλμπέρ Καμύ ξεκίνησε πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Έπειτα από δύο αναβολές της πρεμιέρας του έργου λόγω γενικού lockdown και μέχρι τη σημερινή παράδοση της παράστασης στο κοινό της, ένιωσα πολλές στιγμές άβολα, αμήχανα, αφού η βιωμένη εμπειρία μάς έκανε αληθινούς μάρτυρες στη φανταστική πόλη που τόσο εύστοχα περιγράφει ο συγγραφέας.
Πώς λοιπόν να καμωθούμε ότι κάπου, κάποτε ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα που περιγράφει ο Καμύ; Μα αφού τα ζήσαμε. Και οι λέξεις που έπρεπε να πούμε; Μα δεν ήταν λέξεις γραμμένες σ’ ένα χαρτί.
Έβγαιναν από τα στόματα όλων μαζί των ανθρώπων που βιώσαν και βιώνουν την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν το θέατρο, όπως λένε, δίνει την ευκαιρία στον θεατή να δει «μέσα από την κλειδαρότρυπα» τις ζωές των ηρώων, στην περίπτωση της Πανούκλας πώς μπορεί ο θεατής να γίνει ο «αδιάκριτος» παρατηρητής της σκηνής; Μα αφού είναι μάρτυρας πραγματικών γεγονότων που μοιάζουν τόσο πολύ με αυτά της εξωπραγματικής πόλης του Καμύ. Θέλω με δυο λόγια να πω πως μπορεί το θέατρο να γίνει και ζωή αλλά στην περίπτωση της «Πανούκλας» είναι ζωή. Και αυτό είναι αλλόκοτο.
Το παράλογο αυτό χρονικό, έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την τεχνική της τραγωδίας, ξετυλίγεται επί σκηνής από τρία πρόσωπα. Ο Ριέ, ο γιατρός που εργάζεται ακούραστα για να βοηθήσει τους συμπολίτες του, η Πανούκλα, η προσωποποιημένη εκδοχή της αρρώστιας που περνάει την πύλη σαν κατακτητής, και η Πόλη, τα πρόσωπα που ζουν εντός των ορίων της και παρά τη συμβολική τους υπόσταση δίνουν μια ανθρώπινη πάλη με την αρρώστια. Ο γιατρός Ριέ και η επιδημία θα αναμετρηθούν, και ενώ ο αγώνας μοιάζει σαν μια ατελείωτη ήττα, κάτω από τον απροκάλυπτο τρόμο υπάρχει μια έντονη χαρά για ζωή. Και αυτό είναι το πιο σπουδαίο στο κείμενο του Καμύ, ο τρόπος με τον οποίο η απελπισία δίνει τη θέση της στην ελπίδα.
Με αφορμή τον γιατρό Ριέ και τον αγώνα που δίνει με μοναδική αυταπάρνηση, εύλογο είναι οι σκέψεις μας να είναι στους γιατρούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατροί και νοσηλευτές, έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στους ώμους τους και δυστυχώς, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Σ’ αυτούς θα ήθελα να αφιερώσω την παράσταση, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους».

Ταυτότητα παράστασης

«Η Πανούκλα»
Του Αλμπέρ Καμύ
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική: Στάθης Δρογώσης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Διαλυνά
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός
Μουσικός επί σκηνής: Στάθης Δρογώσης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά

Προπώληση
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104/i-panoukla/

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Σταθμός Μετρό Κεραμεικός
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947409435, 210 3455020

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -