14.7 C
Athens
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Η Οικία Κατακουζηνού συλλέγει τα όνειρα που κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μία από τις απρόσμενες συνέπειες της πανδημίας και των lockdown ήταν η παράξενη αύξηση στα ασυνήθιστα όνειρα των ανθρώπων.
Γι’ αυτό και με αφορμή την ιδέα του Μουσείου του Λονδίνου, που έγινε ήδη πολύ δημοφιλής, η Οικία Κατακουζηνού καλεί τους φίλους της να στείλουν τα όνειρά τους στο [email protected].
Επίσης η Οικία Κατακουζηνού ευχαριστεί το κοινό για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο Ίδρυμα.

Η συλλογή ονείρων αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια, σε συνέχεια της δράσης “Δεν είστε μόνοι”, να παραμείνει η Οικία σε επαφή και επικοινωνία με το κοινό της
σε αυτή την τόσο δύσκολη για όλους συγκυρία.

Καλούνται λοιπόν οι φίλοι της Οικίας Κατακουζηνού να στείλουν τα όνειρά τους είτε στο http://[email protected] είτε -και ανώνυμα αν το επιθυμούν- μέσω ταχυδρομείου στη διεύθυνση: Ίδρυμα Κατακουζηνού, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, 105-57, Αθήνα.

Ο στόχος είναι να γίνει μια πρώτη καταγραφή των ονείρων χωρίς να καταγραφούν ονόματα (εκτός και αν κάποιος το επιθυμεί) και στη συνέχεια να γίνει μια παρουσίαση και μια συζήτηση. Αργότερα ίσως ακολουθήσει και εικαστική έκθεση με “ψηφιακά εκθέματα” εμπνευσμένα από τα όνειρά που εστάλησαν.

Η αρχική ιδέα ανήκει στο Μουσείο του Λονδίνου και ταιριάζει στο προφίλ της Οικίας Κατακουζηνού καθώς και στην προσπάθειά της να δίνει βήμα και στους επισκέπτες της να εκφραστούν και να γίνουν κομμάτι της ιστορίας της Οικίας.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο του Λονδίνου ζητά από τους Λονδρέζους να μοιραστούν τα όνειρα που είδαν και που σχετίζονται με την Covid-19, στο πλαίσιο του έργου «Guardians of Sleep» («Φύλακες του ύπνου») που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Ονείρων στο Πανεπιστήμιο Western του Καναδά.

 

 

Το βρετανικό μουσείο θεωρεί ότι η συλλογή αυτή αποτελεί ταυτόχρονα μαρτυρία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των Βρετανών αλλά και έναν τρόπο να υπερβεί τη γραμμή που καθορίζει τι συνιστά μουσειακό έκθεμα.

«Η Covid-19 προκάλεσε πολλές αλλαγές στη ζωή των Λονδρέζων, όχι μόνο στην καθημερινότητά τους αλλά και στη σχέση τους με τον ύπνο και τα όνειρα που επηρεάζονται από το άγχος», υπογραμμίζει το Μουσείο.

Ο στόχος είναι «να συλλεχθούν τα όνειρα υπό τη μορφή προφορικής αφήγησης (…) αλλά επίσης να εξερευνηθεί το φως που μπορούν να ρίξουν όσον αφορά την ψυχική υγεία και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες, ιδίως σε εποχές κρίσεων», εξήγησε το Μουσείο, το οποίο καταγράφει την ιστορία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συλλεχθούν όνειρα από ένα μουσείο ως προσωπικές μαρτυρίες. Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του Μουσείου του Λονδίνου, το οποίο συλλέγει αντικείμενα και μαρτυρίες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως κάνουν και άλλα παρεμφερή ιδρύματα σε όλον τον κόσμο.

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αφηγηθούν τα όνειρά τους, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώπιον μιας ομάδας ειδικών στις ψυχοκοινωνικές επιστήμες. Οι συνεντεύξεις τους ενδέχεται στη συνέχεια να ενταχθούν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

«Η συλλογή των ονείρων των Λονδρέζων με τα δικά τους λόγια επιτρέπει όχι μόνο να καταγραφεί μια κοινή εμπειρία, αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά συμβάλλει επίσης στο να επεκταθεί ο ορισμός του μουσειακού εκθέματος», υπογράμμισε η έφορος των ψηφιακών συλλογών του Μουσείου, Φωτεινή Αραβανή.

«Κατά παράδοση, όταν τα μουσεία συνέλεγαν όνειρα, αυτό γινόταν με τη μορφή καλλιτεχνικής αποτύπωσης, για παράδειγμα μέσα από πίνακες ζωγραφικής ή σχέδια επηρεασμένα από τα γεγονότα. Το όνειρο μπορεί εντούτοις συχνά να διαχωριστεί από τον ονειρευόμενο», πρόσθεσε, θεωρώντας ότι η συλλογή αυτή θα αποτελέσει «μια πιο συναισθηματική και προσωπική αφήγηση αυτής της εποχής για τις μελλοντικές γενιές».

Όσοι επιθυμούν να «αποκαλύψουν» τα όνειρά τους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, στέλνοντας e-mail στο Μουσείο.

Για την Οικία Κατακουζηνού, μπορείτε να στείλετε εδώ:

Angelos & Leto Katakouzenos Foundation

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -