36.8 C
Athens
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η καλλιτεχνική εργασία στην Ελλάδα: καθεστώς, πολιτικές, προοπτικές

Οι ιδιόμορφες συνθήκες που δημιούργησαν η πανδημία και οι τρόποι με τους οποίους αποφασίστηκε η αντιμετώπισή της, επηρεάζουν σχεδόν όλους τους κλάδους της καλλιτεχνικής εργασίας. Το νέο αυτό πλαίσιο φαίνεται να μεγεθύνει πολλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία εξάλλου έχουν πια επεκταθεί σε ποικίλους κλάδους, πέρα από το πεδίο των τεχνών. Από πολλές απόψεις, φαίνεται επίσης ότι η ιδιόμορφη αυτή συνθήκη αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω επιδείνωση των δυσμενών όρων εργασίας για την πλειονότητα των καλλιτεχνών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για την εξεύρεση νέων – και ενδεχομένως ρηξικέλευθων – τρόπων για την υποστήριξη και προστασία της εργασίας, του μόχθου των καλλιτεχνών, αλλά και των αγαθών που δημιουργούν, η σημασία των οποίων είναι πολυδιάστατη για ολόκληρη την κοινωνία. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι φέρνουν στο προσκήνιο και καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρη τη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις των καλλιτεχνών.

Απώτερος στόχος της διημερίδας, είναι ακριβώς η ενίσχυση αυτής της συζήτησης, η οποία στη χώρα μας παραμένει υποτονική. Μπορεί μάλιστα η συζήτηση αυτή να είναι ιδιαίτερα παραγωγική, αν συνδέει τον κόσμο της καλλιτεχνικής εργασίας με εκείνον της κοινωνικής έρευνας. Σε αυτό το πλαίσιο, και μέσω αυτής της σύνδεσης, ζητούμενα είναι:

Η ανάπτυξη του προβληματισμού για όλα τα θέματα σχετικά με την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις στα πεδία της τέχνης.
Η ανάδειξη πτυχών της καλλιτεχνικής εργασίας που σπάνια γίνονται ευρύτερα αντιληπτές.
Η συζήτηση για νέες μορφές καλλιτεχνικής εργασίας και τις ιδιαίτερες, δυσμενέστερες συνθήκες που προέκυψαν με την πανδημία.
Η παρουσίαση και η συζήτηση της βιωμένης εμπειρίας των ίδιων των καλλιτεχνών, τόσο από την οπτική των ίδιων, όσο και από την οπτική των ερευνητών.

Στόχος, τέλος, της διημερίδας είναι να συμβάλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων έρευνας για την καλλιτεχνική εργασία, φέρνοντας στο ίδιο «τραπέζι» αφενός τους καλλιτέχνες με τους κοινωνικούς επιστήμονες, και αφετέρου τους ερευνητές της καλλιτεχνικής εργασίας στην Ελλάδα που είναι διάσπαρτοι, ευνοώντας τη μεταξύ τους επικοινωνία και, γιατί όχι, πιθανές συνεργασίες ή ακόμη και τη δημιουργία ενός δικτύου.

Θεματικοί άξονες

Η διημερίδα θα διεξαχθεί με τη μορφή συζητήσεων στρογγυλού τραπεζιού και με βάση τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

Εργασιακό καθεστώς

Συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες εργασίας και την επισφάλεια στους καλλιτεχνικούς κλάδους, για το θεσμικό πλαίσιο και τις διάφορες μορφές τυπικής και άτυπης εργασίας στα πεδία της τέχνης, αλλά και για τις διαφοροποιήσεις κέντρου-περιφέρειας ⯁ Ιδιαιτερότητες που αναδεικνύονται και νέα ζητήματα που προκύπτουν στις συνθήκες της πανδημίας ⯁ Παρουσίαση ερευνών και αναλύσεων για την καλλιτεχνική εργασία και τις προοπτικές της στην Ελλάδα.

Συλλογικότητες και συλλογική δράση

Παρουσίαση συνδικαλιστικών και άλλων φορέων των καλλιτεχνών και συζήτηση για τη δραστηριοποίηση και τις ιδιαιτερότητές τους, για το παρόν και τις προοπτικές συλλογικών δράσεων, τη σημασία και τις λειτουργίες τους – ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες ⯁ Αναλύσεις και έρευνες για τις συλλογικότητες και τη συλλογική δράση των καλλιτεχνών στο πλαίσιο του προβληματισμού για την εργασία και τις εργασιακές τους σχέσεις.

Πολιτική και πολιτικές

Συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι καλλιτέχνες βιώνουν και αντιλαμβάνονται τη δημόσια πολιτική για την καλλιτεχνική εργασία γενικά, αλλά και τις επιμέρους πολιτικές οι οποίες επηρεάζουν σε πολλαπλά επίπεδα το έργο και την εργασία τους ⯁ Αναλύσεις, έρευνες και πιθανές προτάσεις για την πολιτική και τις πολιτικές που ακολουθούνται στους επιμέρους τομείς.

Η έρευνα

Παρουσίαση ερευνών για την καλλιτεχνική εργασία και ευρημάτων, συζήτηση και ανάδειξη μεθοδολογικών ζητημάτων και προβλημάτων, ανταλλαγή ερευνητικών εμπειριών και ανταλλαγή απόψεων με τους καλλιτέχνες ⯁ Προοπτικές και προκλήσεις της έρευνας για την καλλιτεχνική εργασία στην Ελλάδα.

Προσκεκλημένοι συμμετέχοντες

Ερευνητές και εκπρόσωποι καλλιτεχνικών φορέων και συλλογικοτήτων. Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εξής φορέων και συλλογικοτήτων των καλλιτεχνών (με αλφαβητική σειρά): Support Art Workers, ΑΜΚΕ Απτάλικο, Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου, Ένωση Κινηματογραφιστών Βόρειας Ελλάδας (ΕΚΒΕ), Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας (ΕΛΠΑ), Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης, Οπτικοακουστικός Τομέας (ΕΤΕΚΤΟΤ), Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ), Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), Κάτω από τη Σκηνή , Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), Σκηνή για τις Νεαρές Ηλικίες σε Δράση (ΣΚΗ.ΝΗ.ΔΡΑ), Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ), Σύλλογος Μουσικών Ιωαννίνων “Η Αλληλοβοήθεια”, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), Σωματείο Καθηγητών Χορού, Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ).

Εκτός από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, θα συμμετέχουν και οι ερευνητές: Βασίλης Αυδίκος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ελίζα-Άννα Δελβερούδη (Ιστορικός Θεάτρου & Κινηματογράφου), Αντιγόνη Ευστρατόγλου (Εκπαιδευτικός Δια Βίου Μάθησης), Θανάσης Καλογερέσης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Κλήμης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Πάνος Κομπατσιάρης (National Research University Higher School of Economics /HSE/, Moscow), Μάρθα Μιχαηλίδου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιάννης Μυλωνάς (National Research University Higher School of Economics /HSE/, Moscow), Νίκος Ποταμιάνος (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ΙΤΕ), Μανώλης Σειραγάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Οργανωτική Επιτροπή

Σίσσυ Θεοδοσίου, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Χριστίνα Καρακιουλάφη, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Χαρά Κόκκινου, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αλέξανδρος Μπαλτζής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Γιάννης Τσιουλάκης, School of History, Anthropology, Philosophy and Politics, Queen’s University Belfast.
★ Κ. Βήχος, γραφιστικά σχέδια.

 

  • Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 (10:00-15:00)

Διαδικτυακή διημερίδα
Εγγραφή: artisticlaborgreece.eventbrite.com
Ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook: https://fb.me/e/3n2PIKXnp

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και δωρεάν. Μπορεί να γίνει είτε μέσω του Zoom (μετά από εγγραφή στη διεύθυνση artisticlaborgreece.eventbrite.com), είτε από τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook, όπου θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων γραπτά (https://fb.me/e/3n2PIKXnp).

Πρόγραμμα διημερίδας (συνοπτικό & αναλυτικό)

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα σε αρχείο PDF από εδώ.

  • Αρχική εικόνα: Vassily Photiadès

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -