Cat Is Art

Η ιστορία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Επιμέλεια: Ειρήνη Αϊβαλιώτου / catisart.gr

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) είναι συνδικαλιστικός φορέας των ηθοποιών της Ελλάδας, είτε αυτοί εργάζονται σε θέατρα, είτε στον κινηματογράφο είτε στην τηλεόραση.

 

 

Ίδρυση – μέλη

Ιδρύθηκε στις 19 Απριλίου 1917 και από τότε δραστηριοποιείται και για την προστασία των συμφερόντων των ηθοποιών, αλλά και για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ηθοποιών (International Federation of Actors) (FIA). Από το σωματείο αναφέρεται ότι έχει πάνω από 3.000 μέλη.

 

Απελευθέρωση. Οι ηθοποιοί στην πρώτη γραμμή. Διακρίνονται οι ηθοποιοί Καίτη Ντιριντάουα, η Αννα Λώρη και ο Σπ. Πατρίκιος, πρόεδρος τότε του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Αρχείο ΣΕΗ)

Ταμείο Αλληλοβοήθειας και Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων

Μέρος του Σωματείου είναι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σ.Ε.Η. (Τ.Α.Σ.Ε.Η.), ρόλος του οποίου είναι η παροχή επικουρικής περίθαλψης στα μέλη του ταμείου και ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων (Ο.Ε.Θ.).

Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων δημιουργήθηκε το 1958 και χορηγούσε άτοκα δάνεια σε συνεταιριστικούς θιάσους τους οποίους αποτελούσαν μέλη του Σωματείου, στηρίζοντάς τους οικονομικά. Επιπλέον συνέβαλε στην ανέγερση δημοτικών θεάτρων και έδωσε δυνατότητα σε θιάσους να πάρουν μέρος σε διεθνή φεστιβάλ. Το 2014 οργάνωσε το 1ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, έχοντας τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και υποστήριξη από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Πόροι του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων προέρχονταν από προμήθεια στα εργατικά θεατρικά εισιτήρια που μοίραζε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ίδρυση το 1931) ο οποίος καταργήθηκε το 2012. Μετά το 2012 και τη διακοπή των οικονομικών πόρων, ο Ο.Ε.Θ. δε δέχεται αιτήσεις δανειοδότησης νέων θιάσων.

Από το πρώτο μητρώο του ΣΕΗ μετά την ίδρυσή του

Δραστηριότητες και γεγονότα

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εξέδιδε το περιοδικό «Το Ελληνικόν Θέατρον» μεταξύ 1925 και 1938 και ίδρυσε την Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου το 1927. Τρία χρόνια αργότερα η Σχολή πέρασε στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου και το 1931 η ονομασία της άλλαξε σε Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με την απελευθέρωση, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ύστερα από συνέλευση τον Οκτώβριο του 1944 διέγραψε τους «προδότες ηθοποιούς», ηθοποιούς που κατά την άποψη των μελών είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς.

Το 1967 η Χούντα κατάργησε το Σωματείο, πρόεδρος του οποίου ήταν τότε ο Βασίλης Μεσολογγίτης (πρόεδρος από το 1952 έως το 1967). Συστάθηκε ξανά με το Θ΄ ψήφισμα το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας.

Από τα πρώτα σωματεία της χώρας, τα μέλη του οποίου πρόσφεραν πολλά με τους αγώνες και την τέχνη τους, στο λαϊκό κίνημα, αλλά και εμπνεύστηκαν απ’ αυτό.

Από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη χούντα των συνταγματαρχών, το σωματείο πάλευε για την επιβίωσή του και την επιβίωση του κλάδου. Δημιούργησε μέσα σε δύσκολες στιγμές και μέσα από τις γραμμές του πέρασαν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας.

 

 

Προσφορά

Το ΣΕΗ έχει 102 χρόνια γεμάτα αγώνες, θυσίες, κατακτήσεις, αλλά και γεμάτα θέατρο, προσφορά και αγάπη για την Τέχνη.
Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, το ΣΕΗ έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών.

Στη μακροχρόνια πορεία του, το ΣΕΗ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του τόπου και πήρε μέρος στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

Σπουδαίοι ηθοποιοί που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το ΣΕΗ διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του -σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών- αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις.

 

Το πρώτο καταστατικό του Σωματείου με την ταυτότητα του Γεωργίου Σαραντίδη, ενός από τους ιδρυτές του ΣΕΗ

 

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είναι από τα πρώτα και πιο ιστορικά σωματεία της χώρας.

Αποτελεί τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα και πόλο συσπείρωσης των Ελλήνων ηθοποιών του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

 

Από κινητοποίηση του ΣΕΗ το 1981, εναντίον της κατάργησης της θεατρικής αγωγής στα σχολεία

“Κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι ηθοποιοί του διαλυμένου ΣΕΗ κατάφεραν να συντονιστούν και να οργανώσουν απεργία, κλείνοντας όλα τα θέατρα και καλώντας τους θεατές να συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο”, σημειώνει το Σωματείο, συμπληρώνοντας πως “μετά την πτώση της δικτατορίας, το ΣΕΗ επανασυστάθηκε και έδωσε μια σειρά σκληρές μάχες, πετυχαίνοντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα των μελών του στις νέες συνθήκες”.

Φωτογραφία της Filio Magenta από τη διαμαρτυρία στο ACTION24, που πραγματοποιήθηκε το 2018

 

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΗ ιστορία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Related Posts