35.8 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Η Ήμερη του Φ. Ντοστογιέφσκι – Εργαστήρι υποκριτικής από την Elephas Tiliensis

Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου υποκριτικής “Η Ήμερη” του Φ. Ντοστογιέφσκι – Α’ Σχεδίασμα της Elephas tiliensis ολοκληρώνεται με μια site specific περιήγηση στην οδό Μιαούλη 6, την Κυριακή 09 Απριλίου 2017.

Η “Ήμερη” πέφτει απ’ το παράθυρο. Ένας τέτοιος θάνατος δεν έχει μέσα του κανένα παράπονο, καμία γκρίνια: απλούστατα δεν μπορούσε πια να ζήσει.

* Μιαούλη 6 | Ισόγειο | Κυριακή 09 Απριλίου 2017 |Ώρα έναρξης:19.00 | Είσοδος ελεύθερη |

Το Εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια σειρά παραστάσεων στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων τον Ιούνιο του 2017.
Ο εαρινός κύκλος ξεκινά στις 30 Απριλίου.
Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με την ήδη διαμορφωμένη ομάδα του εργαστηρίου. Αναλυτικές πληροφορίες στο τέλος του newsletter.
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]

“Δύο αυτοκτονίες. Αυτό το εικόνισμα μέσα στα χέρια της – τι παράξενο, τι ανήκουστο για αυτοκτονία! Ένας τέτοιος θάνατος περιέχει ήδη μέσα του το στοιχείο της γλυκύτητας και της ταπεινοφροσύνης. Ένας τέτοιος θάνατος δεν έχει μέσα του κανένα παράπονο, καμία γκρίνια: απλούστατα δεν μπορούσε πια να ζήσει. Δεν το ήθελε ο θεός και πέθανε προσευχόμενη. Έτσι, υπάρχουν πράματα που μπορεί να φαίνονται απλούστατα, κι όμως δεν παύουν να μας αναγκάζουν να τα συλλογιστούμε πολύ και να μας κάνουν ώρες ώρες να πιστεύουμε πως ειμαστε εμείς ένοχοι. Αυτή η τόσο γλυκιά ψυχή, που πήγε μόνη της στον θάνατο, δεν παύει να σε βασανίζει ό, τι κι αν κάνεις”.

Η εξαιρετική νουβέλα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο λόγου που φανερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο. Θα εργαστούμε πάνω στην έννοια του μονολόγου και του χορού. Τι είναι μονόλογος; Τι είναι χορός; Ποια ανάγκη με ωθεί να μιλήσω; Πότε γίνομαι μέλος μιας ομάδας με κοινή σκέψη; Πώς διαχωρίζομαι από το σύνολο και πώς αφομοιώνομαι σε αυτό; Ποια μέσα σκέψη μορφοποιείται σε λέξη και πού απευθύνεται;

Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του προκειμένου να συνδεθεί με τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της συγκινησιακής του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.

Το εργαστήριο διανύει την έβδομη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει τη διαδικασία. Πολύ συνειδητά το εργαστήριο κάθε χρονιά αποτελείται τόσο από επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο κι από ερασιτέχνες καθώς η ζύμωση αυτή είναι πολύ δημιουργική, αποκαλυπτική και βοηθητική και για τις δύο πλευρές.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.

Το εργαστήριο θα ολοκληρώσει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2017 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Τα μαθήματα γίνονται στη Μιαούλη | Μετρό Μοναστηράκι.

Πληροφορίες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

30 Απριλίου 2016 – 02 Ιουλίου 2017
Κάθε Σάββατο: 15.30 – 19.30

Οι ημερομηνίες των παραστάσεων στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Έως τις 25 Απριλίου
[email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -