13.3 C
Athens
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

«Η Μελίνα Μερκούρη έσωσε οριστικά την Επίδαυρο από το τσιμέντο»…

***

Του Παναγιώτη Μήλα

«Σίγουρα αυτή που έκανε καλό στο χωριό μας ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Το έσωσε από το τσιμέντο. Θέλανε να φτιάξουν πολυτελείς κατοικίες από το Κέντρο Υγείας και πέρα στο δρόμο προς το θέατρο. Ευτυχώς έβαλε φρένο. Σώθηκε ο τόπος… Όλη η Ευρώπη ήθελε να φτιάξει εδώ επαύλεις και βίλες. Ευτυχώς που υπήρξε αυτή η γυναίκα. Κράτησε τον χώρο καθαρό, όπως ήταν στην αρχαιότητα. Ακόμη η Μελίνα έφτιαξε και το λιμάνι στην Παλαιά Επίδαυρο.

H Μελίνα Μερκούρη ανάμεσα σε δύο σκηνοθέτες: Στον Λεωνίδα Λιακόπουλο, σκηνοθέτη των γεύσεων και στον Ζιλ Ντασέν, σκηνοθέτη των εικόνων.

***

Ένας άλλος που του χρωστάμε είναι ο Χρήστος Λαμπράκης. Στην Παλαιά Επίδαυρο δημιούργησε ένα δεύτερο τουριστικό πόλο έλξης, το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, τη γνωστή μας «αχιβάδα».

Η Μελίνα Μερκούρη ως Κλυταιμνήστρα το 1980 με το Θέατρο Τέχνης στην «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά – κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου. Η φωτογραφία – σε περίοπτη θέση στου «Λεωνίδα»  – με την αφιέρωση της Μελίνας στην κυρία Κάκια, στον Λεωνίδα και στα παιδιά τους Νίκο και Γιώργο.

Κι αυτός βοήθησε στην ανάπτυξη της περιοχής. Ευτυχώς όλοι όσοι πέρασαν από εδώ τουλάχιστον σεβάστηκαν την περιοχή. Κάποιοι τη στήριξαν. Τους ευχαριστούμε όλους…».

***

Αυτά μου έλεγε ο αγαπημένος «Λεωνίδας» του Λυγουριού, ο κ. Λεωνίδας  Λιακόπουλος, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που μου έδωσε με αφορμή το Φεστιβάλ. Ένα χρόνο μετά βρέθηκαν οι καλοθελητές που έχουν σχεδιάσει επί χάρτου την καταστροφή του περιβάλλοντα χώρου. Πριν από λίγους μήνες η πολιτεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει «τεράστια βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Επιδαύρου». Οι κάτοικοι, οι φορείς και οι φίλοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι η θαλάσσια περιοχή «θα καταστραφεί και θα γίνει ιδιωτική», οι συνέπειες δε και στον τομέα του τουρισμού θα είναι δυσβάστακτες.

Για το λόγο αυτό αντέδρασαν άμεσα. Μάλιστα πριν από την έναρξη των παραστάσεων στη Μικρή και στη Μεγάλη Επίδαυρο μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους θεατές και στους επισκέπτες με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Αυτή η τραγωδία δεν θα περάσει»

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω το πόσο σεμνός και πολιτισμένος ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι. Ο πολιτισμός βρίσκεται στο DNA αυτών των ανθρώπων… Θα πρέπει λοιπόν να συναντηθούν άμεσα με τον σημερινό διάδοχο της Μελίνας. Σίγουρα ο κύριος Παύλος Γερουλάνος θα έχει τη λύση στο πρόβλημα. Και ως υπηρέτης του πολιτισμού και του τουρισμού αλλά και ως βαθύς γνώστης των επιβαρύνσεων που προκαλούν στο περιβάλλον παρόμοιες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας»…

***

Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2011 στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στη σελίδα «Γραφικότητες». Πρώτη δημοσίευση στο Catisart.gr στις 24 Ιουλίου 2011.

***

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920 στην Αθήνα και έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου 1994 στο Memorial Sloan Kettering της Νέας Υόρκης.

***

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Λυγουριό και έφυγε από τη ζωή στο Λυγουριό στις 17 Ιουλίου 2017.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -