2.2 C
Athens
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η διαφορά μεταξύ των Χριστουγέννων και του Hanukkah

Το Hanukkah είναι εβραϊκή γιορτή, σε ανάμνηση της επανάκτησης του Ναού του Σολομώντος, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μακκαβαίων εναντίον του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η γιορτή της Χανουκά (Hanukkah) διαρκεί οκτώ νύχτες και ημέρες, με αφετηρία την 25 ημέρα του μήνα Κισλέβ, σύμφωνα με το Εβραϊκό Ημερολόγιο (σούρουπο της 2ης Δεκεμβρίου – βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2018). Είναι γνωστή ως εορτή των Φώτων, επειδή ανάβεται μία ειδική λυχνία με εννέα βραχίονες, που ονομάζεται μενορά ή χανουκά.

Η δυναστεία των Σελευκιδών είχε ιδρυθεί το 305 π.Χ. από τον Σέλευκο Α’ Νικάτορα, στρατηγό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και καταλάμβανε σε γενικές γραμμές τη γεωγραφική περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Μέση Ανατολή. Ένας από τους επιγόνους του, ο Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής (175-163 π.Χ.), φανατικός λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, κατέλαβε την Ιερουσαλήμ και θέλησε να επιβάλει με τη βία τον ελληνικό τρόπο ζωής και την εθνική θρησκεία στους Ιουδαίους. Βεβήλωσε το Ναό με την τοποθέτηση βωμού του Ολυμπίου Διός και την τέλεση θυσίας από τον ίδιο το 168 π.Χ. Οι Ιουδαίοι αντέδρασαν και με επικεφαλής την οικογένεια των Μακκαβαίων ή Ασμοναίων, κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν την Ιερουσαλήμ το 162 π.Χ. και να εξαγνίσουν το Ναό από το μίασμα της ειδωλολατρίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν επέστρεψαν στο Ναό βρήκαν μόνο ένα μπουκαλάκι με ελαιόλαδο που δεν είχε σπάσει για να ανάψουν το λυχνάρι του ναού, τη μενορά. Το λάδι έφτανε για μία ημέρα μόνο κι όμως διάρκεσε οχτώ ημέρες, όσο χρειάστηκε για να φτιάξουν καινούριο λάδι και να το φέρουν από την Ιερουσαλήμ. Αυτό το συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για την παράδοση να ανάβονται κεριά στη γιορτή του Χανουκά. Το πρώτο βράδυ της Χανουκά ανάβεται ένα κερί και κάθε ημέρα προστίθεται από ένα μέχρι που το όγδοο βράδυ είναι αναμμένα και τα οχτώ κεριά της μενορά. Τα κεριά πρέπει να ανάβονται αμέσως μόλις σκοτεινιάσει, μετά την εσπερινή προσευχή.

Η Χανουκά άρχισε να διαδίδεται από τη δεκαετία του ’70, μέσω των Αμερικανοεβραίων, οι οποίοι θέλοντας να προσαρμοστούν στον αμερικανικό τρόπο ζωής, επέλεξαν τη γιορτή αυτή που βρίσκεται κοντά στα Χριστούγεννα. Τα φαγητά των ημερών είναι βασισμένα στο λάδι και ξεχωρίζουν οι λουκουμάδες (sufganiyah) και οι πατατοκροκέτες (latkes). Τα παιδιά διασκεδάζουν με μία σβούρα που λέγεται ντρέντλ ή σεβιβόν και δέχονται σοκολατένια νομίσματα (hanukkah gelt) από τους μεγαλύτερους.

Hanukkah in Jerusalem (Alex Levin)

Η Χανουκά (/ˈhɑːnəkə/ HAH-nə-kə; εβραϊκά: חֲנֻכָּה‬ khanuká, Τιβεριανά: khanuká, συνήθως συλλαβίζεται ως חנוכה‎, προφέρεται ως [χanuˈka] στα Νέα Εβραϊκά, [ˈχanukə] ή [ˈχanikə] στα Γίντις) τιμά την αναστύλωση του Ιερού Ναού (του Δεύτερου Ναού) στην Ιερουσαλήμ την εποχή της Εξέγερσης των Μακκαβαίων κατά των Σελευκιδών. Η Χανουκά γιορτάζεται για οκτώ νύχτες και μέρες, αρχής γενομένης από την 25η ημέρα του μήνα Kislev, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, η οποία μπορεί να αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε στιγμή από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Είναι επίσης γνωστή ως η Γιορτή των Φώτων και η Εορτή της Αφοσίωσης.

Ο εορτασμός πραγματοποιείται με το προσάναμμα των κεριών ενός συγκεκριμένου κηροπήγιου, της με εννέα διακλαδώσεις μενορά, ένα επιπλέον φως κάθε νύχτα της εορτής, φτάνοντας σε οκτώ την τελευταία νύχτα. Η τυπική μενορά αποτελείται από οκτώ κλάδους με ένα επιπλέον οπτικά διακριτό κλάδο. Το επιπλέον φως, με το οποίο ανάβουν όλα τα άλλα, ονομάζεται σαμάς (εβραϊκά: שמש‎, «συνοδός») και του δίνεται μια ξεχωριστή θέση, συνήθως πάνω ή κάτω από τα υπόλοιπα. Άλλες εορταστικές εκδηλώσεις της Χανουκά περιλαμβάνουν παιχνίδια σβούρας και βρώση τηγανιτών τροφών, όπως λουκουμάδες και τηγανίτες πατάτας. Από τη δεκαετία του 1970, το παγκόσμιο Χαμπάντ Χασιδικό κίνημα έχει ξεκινήσει δημόσια ανάμματα μενορά σε ανοικτούς δημόσιους χώρους σε πολλές χώρες.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των Χριστουγέννων και του Χανουκά – Από την προσωπική ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν

1. Τα Χριστούγεννα είναι μία ημέρα, ίδια κάθε μέρα, 25 Δεκεμβρίου. Και οι Εβραίοι αγαπούν την 25η Δεκεμβρίου γιατί είναι αργία. Πηγαίνουμε κινηματογράφο, μετά για κινέζικο και για ισραηλινούς χορούς. Το Χανουκά είναι 8 ημέρες. Ξεκινά το βράδυ της 24ης Κισλέβ, όποτε πέφτει αυτή η μέρα. Κανείς δεν είναι ποτέ σίγουρος. Οι Εβραίοι δεν ξέρουν ποτέ ποια μέρα ξεκινά μέχρις ότου ένας μη – Εβραίος φίλος ρωτήσει πότε ξεκινά, κάτι που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε το ημερολόγιο ώστε να μη φανούμε ανόητοι. Όλοι έχουμε το ίδιο ημερολόγιο, που μας δίνεται δωρεάν με μια δωρεά στο World Jewish Congress, τον κόσερ χασάπη, ή την τοπική κοινότητα.

2. Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή. Το Χανουκά είναι μια μικρότερη γιορτή με το ίδιο θέμα όπως οι περισσότερες εβραϊκές γιορτές. Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν, επιβιώσαμε, ας φάμε.

3. Οι Χριστιανοί παίρνουν υπέροχα δώρα όπως κοσμήματα, αρώματα, στερεοφωνικά… Οι Εβραίοι παίρνουν πρακτικά δώρα όπως εσώρουχα, κάλτσες, ή το έργο του Rambam, που φαίνεται εντυπωσιακό στη βιβλιοθήκη.

4. Υπάρχει ένας τρόπος για να γράψει κάποιος τη λέξη Χριστούγεννα στα Αγγλικά (Christmas). Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει ποια είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης Χανουκά στα αγγλικά, Chanukah, Chanukkah, Chanukka, Channukah, Hanukah, Hannukah και άλλα.

5. Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος μεγάλης πίεσης για συζύγους και φίλους. Οι σύντροφοί τους περιμένουν ξεχωριστά δώρα. Οι Εβραίοι άντρες δεν κουβαλούν αυτό το φορτίο. Κανείς δεν περιμένει ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι το Χανουκά.

6. Τα Χριστούγεννα ανεβάζουν κατά πολύ το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Το Χανουκά χρησιμοποιούνται μόνο κεριά. Όχι μόνο γλιτώνουμε το μεγάλο λογαριασμό του ηλεκτρικού, αλλά νιώθουμε καλά που δε συμβάλλουμε στην ενεργειακή κρίση.

7. Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι όμορφα. Άγια Νύχτα, Καλήν Εσπέρα Άρχοντες… Τα τραγούδια του Χανουκά μιλούν για σβούρες φτιαγμένες από πυλό ή για πάρτι ή για χορούς. Βεβαίως, χαιρόμαστε που πολλά από τα ωραία κάλαντα γράφτηκαν από μέλη της φυλής μας. Και πραγματικά η Barbara Streisand και ο Neil Diamond τα τραγουδούν υπέροχα!

8. Ένα σπίτι που προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα μυρίζει υπέροχα. Η γλυκιά μυρωδιά των μπισκότων και των γλυκών που ψήνονται. Χαρούμενοι άνθρωποι μαζεύονται με γιορταστική διάθεση. Ένα σπίτι που προετοιμάζεται για το Χανουκά μυρίζει λάδι, πατάτες και κρεμμύδια. Το σπίτι, όπως πάντα, είναι γεμάτο από ανθρώπους που μιλούν δυνατά και όλοι μαζί.

9. Οι Χριστιανές διασκεδάζουν ψήνοντας χριστουγεννιάτικα κουλουράκια. Οι Εβραίες καίνε τα μάτια τους και κόβουν τα χέρια τους καθαρίζοντας πατάτες και κρεμμύδια για να φτιάξουν λάτκας το Χανουκά. Άλλη μια υπενθύμιση του πόσο έχουμε υποφέρει στο πέρασμα των αιώνων.

10. Οι γονείς δίνουν δώρα στα παιδιά τους τα Χριστούγεννα. Οι Εβραίοι γονείς δεν έχουν καμία αναστολή στο να μη δώσουν δώρα στις οχτώ μέρες του Χανουκά.

11. Αυτοί που παίζουν σε χριστιανικό θεατρικό έχουν να προφέρουν εύκολα ονόματα όπως Μαρία, Ιωσήφ, και Ιησούς. Αυτοί που παίζουν σε έργο του Χανουκά έχουν ονόματα όπως Αντίοχος, Μακκαββαίος και Μάττα. Κανείς δεν μπορεί να τα προφέρει. Στον αντίποδα αυτού, μπορούμε να λέμε οτιδήποτε στους φίλους μας και αυτοί πιστεύουν ότι γνωρίζουμε άριστα την ιστορία μας.

12. Πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν στη θεία γέννηση. ΟΙ Εβραίοι πιστεύουν, «Γιοσέλλα, Μπουμπέλα, ξύπνα. Η γυναίκα σου είναι έγκυος, εσύ δεν κοιμήθηκες μαζί της και τώρα τα ρίχνεις στο Θεό; Πάρε τον αριθμό του ψυχιάτρου μου».

13. Τα τελευταία χρόνια τα Χριστούγεννα έχουν γίνει ολοένα και πιο εμπορευματοποιημένα. Το ίδιο ισχύει και για το Χανουκά, αν και είναι μικρή γιορτή. Είναι λογικό. Πώς θα μπορούσαμε να εμπορευματοποιήσουμε μια γιορτή όπως το Γιομ Κιπούρ; Ξέχνα τους εορτασμούς. Πρέπει να προσευχηθείς. Έλα στη συναγωγή, κάνε νηστεία για 27 ώρες, γίνε ένα με την αφυδατωμένη ψυχή σου, χτύπα το στήθος σου, εξομολογήσου τις αμαρτίες σου, εξασφαλισμένη διασκέδαση για σένα και την οικογένειά σου. Τα εισιτήρια κοστίζουν μόνο 200 δολάρια το άτομο. Καλύτερο το Χανουκά!

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art