15.2 C
Athens
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Η απολαυστική Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ περιοδεύει και θριαμβεύει…

Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου / catisart.gr

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η θεατρική μας παροικία ασχολείται και προβληματίζεται με τα έργα του Μποστ. Γράφω προβληματίζεται γιατί χωρίς μελέτη, στρατηγική διδασκαλίας, αυτός ο μεγαλοφυής ιδιόμορφος σατιρικός συγγραφέας υπάρχει περίπτωση (και έχει αποδειχτεί στη σκηνική πράξη) να παραποιηθεί και να προδοθεί (…).

Η «Πενταγιώτισσα» έχει συχνά παρασταθεί και τώρα που την ανέβασε με σεβασμό και σοβαρότητα ο Μάνος Καρατζογιάννης ακόμη ισχύει και η σατιρική θερμοκρασία της και οι στόχοι της. Το στοίχημα με τα έργα του Μποστ κερδίζεται όταν οι ερμηνείες και κυρίως η σκηνοθεσία αποφύγουν τον πειρασμό της υπερβολής και της εξωτερικής διακωμώδησης. Ο Μποστ πρέπει να παίζεται σοβαρά χωρίς ίχνος υπονόμευσης προσώπων και πράξεων. Το κωμικό πρέπει να προκύπτει από την άκρα σοβαρότητα της μιμήσεως. Ο Καρατζογιάννης έκανε μερικές επεμβάσεις για να εκσυγχρονίσει το κείμενο, αλλά δεν το πρόδωσε. Έτσι, έστησε μια παράσταση με γνήσιο μποστικό ύφος και ήθος και έβγαλε με σοβαρότητα όλη τη γελοιότητα της στρεβλής πολιτιστικής μας ταυτότητας!

Οι συνεργάτες του στα σκηνικά ο Γιάννης Αρβανίτης, στα κοστούμια η Βάνα Γιαννούλα, στους φωτισμούς ο Σωτηρόπουλος, στην έξοχη μουσική ο Θύμιος Παπαδόπουλος και στη χαριτωμένη χορογραφία Βρ. Σολωμού έδωσαν το θαυμάσιο πλαίσιο για να θριαμβεύσει πράγματι ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (Μαρία του μύθου), η σπιρτόζα Βίκυ Σταυροπούλου (Μαρία επίγονος), ο πάντα ισορροπημένος Δημ. Μαυρόπουλος, ο απολαυστικά καίριος Ηλίας Μελέτης, ο λιτός Αργύρης Αγγέλου, η συνεχώς ανερχόμενη Δανάη Μπάρκα, ο γουστόζος Χ. Γρηγορόπουλος, ο ευέλικτος τυπίστας Αχ. Σκεύης, ο Καμιτσάκης καίριος και ο έξοχος τύπος που έπλασε ο Γιώργος Δεπάστας».

 

***

 

Γράφει ο σπουδαίος μας κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος στην εφημερίδα “Τα Νέα”, στις 15 Ιουλίου 2019 για την παράσταση “Μαρία Πενταγιώτισσα”, που σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.

 

 

 

 

Με το θερμό και αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού στις αποσκευές της η «Μαρία Πενταγιώτισσα», που σκηνοθέτησε άρτια ο Μάνος Καρατζογιάννης, συνεχίζει με επιτυχία το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα προσφέροντάς μας μία από τις καλύτερες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού. Στην εμβληματική κωμωδία του Μποστ τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρίας κρατά ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και της εγγονής Μαρίτσας η Βίκυ Σταυροπούλου.

 

Γραμμένο στα 1982 είναι ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.

 

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα ’καμες ούλα!».
Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

 

 

 

 

Αυτό το «Μποστάνι» τα έχει όλα…

 

Πάνε εξήντα χρόνια ακριβώς από τότε που ο Μποστ παρουσίασε στη στήλη του με τον τίτλο «Το μποστάνι του Μποστ», τους τρεις χαρακτηριστικότερους ήρωες του: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατρέχουν το σύνολο του έργου του μέχρι και το 1995 που γράφει και το τελευταίο του θεατρικό έργο.

Διαβάζοντας ξανά σήμερα το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τι είναι αυτό που κινητοποίησε τη νεαρή τότε Λούλα Αναγνωστάκη -που σφράγισε τη μετέπειτα νεοελληνική δραματουργία- να γράψει το πρώτο της ουσιαστικά δημοσιευμένο κείμενο, στην Επιθεώρηση Τέχνης του 1962, αναφορικά με το πρώτο του σχεδόν θεατρικό έργο Όμορφη Πόλη, υπερασπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινουπολίτη καλλιτέχνη.

Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ – σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος – κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του.

 

Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δύο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

 

 

 

 

Παίζουν:

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΒΙΚΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΧΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΝΑΗ ΜΠΑΡΚΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΠΑΣΤΑΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΚΕΥΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΜΙΤΣΑΚΗΣ

 

Συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, Σκηνικά ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, Κοστούμια ΒΑΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ, Μουσική ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Χορογραφίες – Κινησιολογία ΒΡΙΣΗΙΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

 

 

 

Προπώληση

 

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

 

Πληροφορίες: 6973303041 | 6972776991 | [email protected]

 

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού| [email protected]

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ

24  ΒΥΡΩΝΑΣ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ
25  ΔΕΛΦΟΙ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
27  ΣΗΤΕΙΑ ΑΛΣΟΣ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ
28  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
29  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
30  ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
31  ΡΕΘΥΜΝΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΡΤΕΤΖΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1  ΡΕΘΥΜΝΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΡΤΕΤΖΑ
2  ΧΑΝΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
4  ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ
5  ΗΛΙΔΑ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ
6  ΑΙΓΙΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ»
7  ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
8  ΣΠΑΡΤΗ ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
10  ΧΙΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
11  ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
23  ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΙΒΗΡΗΣ
24  ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
25  ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
26  ΚΑΒΑΛΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
27  ΣΕΡΡΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΙ
28  ΞΑΝΘΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
29  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΑΡΚΟ ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ
30  ΚΙΛΚΙΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ
31  ΚΟΖΑΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

4 & 5  ΠΑΤΡΑ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -