Cat Is Art

Η αλήθεια για τη μαύρη γάτα και γιατί γελάει τελευταία…

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Ορισμένες κουλτούρες είναι προληπτικές όσον αφορά τις μαύρες γάτες, πιστεύοντας πως αποδίδουν άλλοτε καλή και άλλοτε κακή τύχη.

Οι μύθοι και οι λαϊκές ιστορίες για τις μαύρες γάτες ποικίλλουν από πολιτισμό σε πολιτισμό. H σκοτσέζικη λαογραφία θεωρεί ότι η άφιξη μιας μαύρης γάτας στο σπίτι σημαίνει ευημερία. Στην κελτική μυθολογία, μια νεράιδα γνωστή ως Cat sith παίρνει τη μορφή μαύρης γάτας. Οι μαύρες γάτες θεωρούνται επίσης καλή τύχη στη Βρετανία και στην Ιαπωνία. Επιπλέον, πιστεύεται πως αν κάποια γυναίκα έχει μαύρη γάτα, τότε εκείνη θα έχει πολλούς θαυμαστές.

Στη Δυτική ιστορία, οι μαύρες γάτες θεωρούνται συνήθως σημάδι κακών οιωνών, συγκεκριμένα υπάρχει η πεποίθηση πως είναι κατοικίδια των μαγισσών ή πως είναι μάγισσες των οποίων η μορφή αλλάζει. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θεωρεί τη μαύρη γάτα σύμβολο κακής τύχης, ιδιαίτερα αν μία μαύρη γάτα περπατάει στο μονοπάτι μπροστά από ένα άτομο θεωρείται ότι είναι ένας οιωνός ατυχίας και θανάτου.

Στη Γερμανία, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες που διασχίζουν το μονοπάτι ενός ατόμου από δεξιά προς τα αριστερά είναι κακός οιωνός. Όμως, από αριστερά προς τα δεξιά, η γάτα προμηνύει ευνοϊκές καταστάσεις.

Καμιά γάτα, οποιουδήποτε χρώματος, μεγέθους και φυλής δεν έχει συνδεθεί με τόσο αρνητικά πράγματα όσο έχουν οι μαύρες γάτες. Και τι δεν έχουν ακούσει τα αυτιά τους. Ότι είναι άσχημες, ότι φέρνουν ατυχίες, ότι είναι μάγισσες, ότι έχουν όλα τα κακά αυτού του κόσμου αλλά και του άλλου.

Αν αφήσουμε όμως στην άκρη τις προκαταλήψεις, που είναι μόνο προκαταλήψεις και τίποτα περισσότερο, και εισέλθουμε στο μαγικό κόσμο τους, θα δούμε ότι τα πλάσματα αυτά είναι πανέμορφα και μοναδικά. Αν είστε από αυτούς που έχουν αδυναμία στις μαύρες γατούλες, οι αλήθειες που ακολουθούν θα σας κάνουν να τις αγαπήσετε περισσότερο.

*Σε κάποιες κουλτούρες οι μαύρες γάτες έχουν συνδεθεί με την τύχη

Είναι οι καλύτεροι φίλοι του ψαρά

Οι ψαράδες παραδοσιακά είχαν πάντα δίπλα τους μία ή περισσότερες μαύρες γάτες. Και αυτό γιατί πίστευαν ότι είναι καλότυχες. Η τύχη τους αυτή θα βοηθούσε όχι μόνο για να πιάσουν αρκετά ψάρια αλλά και για να επιστρέψουν ασφαλείς από τη θάλασσα. Με το αζημίωτο φυσικά καθώς είχαν και αυτές μερίδιο -και συχνά μεγάλο- στην ψαριά.

Δεν υπάρχει ράτσα μαύρης γάτας

Ο οργανισμός The Cat Fancier’s Association (CFA) αναγνωρίζει 22 διαφορετικές ράτσες γάτων που μπορεί να έχουν μαύρη γούνα, όπως η γάτα Νορβηγικού Δάσους, η γιαπωνέζικη Bobtail, η σκοτσέζικη Fold και άλλες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ράτσα που να λέγεται ράτσα μαύρη γάτας.

Η γούνα τους είναι μπορεί να ξεθωριάσει

Αν η γούνα μιας γάτας έχει μαύρο συμπαγές χρώμα αλλά το κυρίαρχο γονίδιο είναι το χρώμα με ραβδώσεις, με την έκθεσή της στο ήλιο θα αρχίσει να ξεθωριάζει και να αποκτά ραβδώσεις. Αυτή η γάτα δηλαδή από πρώην μαύρη ξεπλυμένη θα γίνει καφέ ξεπλυμένη.

Το γονίδιο του μαύρου χρώματος ενδέχεται να τις κάνει και ανθεκτικές στις ασθένειες

Μπορεί το χρώμα της γούνας τους να ευθύνεται για την κακή τους φήμη, όμως αυτό είναι και εκείνο που θα τις κάνει να γελάσουν τελευταίες. Η μετάλλαξη αυτή που κάνει μαύρη τη γούνα τους τις κάνει ανθεκτικές και σε πολλές ασθένειες. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες το μαύρο χρώμα τους είναι λιγότερο για λόγους καμουφλάζ και περισσότερο για λόγους υγείας.

Οι περισσότερες παίρνουν το όνομά τους από το χρώμα τους

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια. To πιο συνηθισμένο όνομα μαύρης γάτας είναι το Blackie. Έπειτα ακολουθούν τα Salem, Sable, Ebony, ονόματα που έχουν να κάνουν και αυτά με το χρώμα. Εσείς πρωτοτυπήστε και σκεφτείτε κάτι που δεν έχει να κάνει με χρώμα, το οποίο είναι τόσο εμφανές που δε χρειάζεται σύσταση.

Δύσκολα φωτογραφίζονται. Όμως όταν τα καταφέρνουμε…

Στον κόσμο των social media που είναι γεμάτος χρώματα και γάτες με χρώματα, μια φωτογραφία μαύρης γάτας θα κάνει τη διαφορά. Όμως θα πρέπει να είναι καλή. Αν την πετύχετε, καμιά άλλη φωτογραφία δεν θα είναι καλύτερη από τη δική σας. Μια συμβουλή: Προτιμήστε το background να είναι μινιμαλιστικό ώστε με τον κατάλληλο φωτισμό η μαύρη γατούλα σας θα λάμπει.

  • Η εικόνα είναι του διάσημου καλλιτέχνη φωτογράφου Michael Bailey Gates
Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΗ αλήθεια για τη μαύρη γάτα και γιατί γελάει τελευταία…

Related Posts