18.8 C
Athens
Σάββατο 20 Απριλίου 2024

H ιστορία του αθλητικού ομαδικού χορού cheerleading

Η ονομασία cheer leaders όπως είναι ο διεθνής όρος για τις μαζορέτες προέρχεται από τις λέξεις Cheer που σημαίνει χαρά και εμψύχωση και leaders που σημαίνει ηγέτες. Το cheerleading είναι ένα άθλημα που συνδυάζει χορό (4 στυλ-hip hop, free style pom, modern jazz, high kick), ασκήσεις ρυθμικής και ενόργανης αλλά και κραυγές.

Η ιστορία του αθλήματος ξεκίνησε στις ΗΠΑ στα τέλη του 18ου αιώνα μετά τον αμερικανικό εμφύλιο όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή μεταχείρισή τους. Αρχικά ο χώρος ήταν ανδροκρατούμενος.

 

 

Η πρώτη εμφάνιση cheerleaders ήταν το 1869 σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στα πανεπιστήμια Princeton – Rutgas. Κατά τη διάρκεια του αγώνα φοιτητές υποστήριξαν τις ομάδες τους με τραγούδια και συνθήματα. Η πρώτη οργανωμένη ομάδα δημιουργήθηκε το 1877 και ήταν η ανδρική Princeton cheer. Ο δρόμος για τη συμμετοχή των γυναικών άνοιξε μετά το 1940 με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι περισσότεροι άνδρες έφυγαν για να πολεμήσουν.

Μέσω του κινηματογράφου το cheerleading εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμερα η παγκόσμια ομοσπονδία ICU έχει περίπου 100 ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο και 4,5 εκ. αθλητές, εκ των οποίων 1,5 εκ. είναι στις ΗΠΑ.

 

First female squad of cheerleaders, 1938

 

Στην Ελλάδα το άθλημα έχει μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και εκπροσωπείται από την Ελληνική Ομοσπονδία (hellenic cheerleading federation). Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από 2 χρόνια υπήρχε μόνο μία ομάδα στον χώρο της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης και φέτος σχεδόν κάθε σωματείο έχει τη δική του ομάδα, ενώ πλέον οι cheerleaders δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ομάδων μπάσκετ αλλά μαζορέτες διαθέτουν και ομάδες βόλεϊ και beach βόλεϊ.

Για να γίνει μία κοπέλα cheerleader δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Πέρα από την ωραία εμφάνιση και το καλλίγραμμο κορμί θα πρέπει να έχει χορευτικές και ακροβατικές ικανότητες, καθώς και ευλυγισία για να μπορεί να κάνει με άνεση σπαγκάτ, ανοίγματα, ρόδες και κατακόρυφα.

Ακόμη όμως και αν έχει όλα αυτά δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη αν δεν διαθέτει ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα προκειμένου να ακολουθεί το σκληρό πρόγραμμα προπόνησης που θυμίζει αυτό των πρωταθλητών. Η χρήση των ακροβατικών απαιτεί πολύ χρόνο και επανάληψη έως ότου εκτελεστούν με ασφάλεια καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού.

 

 

Ντυμένες με τις ελκυστικές στολές, βαμμένες και χτενισμένες στην εντέλεια, οι μαζορέτες απολαμβάνουν τη μοναδική εμπειρία του χορού μπροστά σε τόσο κόσμο που λειτουργεί γι’ αυτές και ως ψυχοθεραπεία αλλά και τις εκδηλώσεις θαυμασμού που είναι ουκ ολίγες.

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαζορετών:

-Οι μαζορέτες που κάνουν πρωταθλητισμό: Ασχολούνται καθαρά μόνο με τη συμμετοχή σε πρωταθλήματα με στόχο μία διάκριση, ακολουθούν αυστηρά τους κανονισμούς του αθλήματος και δεν αμείβονται. Αντίθετα πληρώνουν τη συμμετοχή σε κάποια ακαδημία.

-Μαζορέτες που πλαισιώνουν αθλητικές ομάδες όπως μπάσκετ βόλεϊ και ποδόσφαιρο. αυτές συνήθως είναι dance team. Παρουσιάζουν όμορφες χορογραφίες και εντυπωσιακά σχήματα, ακροβατικά, μπορούν να χρησιμοποιούν στοιχεία cheerleading (π.χ. stund – pom pom). Δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες του αθλήματος. Συνήθως υπάρχει κάποια αμοιβή ανάλογα με τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ομάδα.

-Μαζορέτες παρέλασης: Συνήθως παίρνουν μέρος σε παρελάσεις συνοδεύοντάς φιλαρμονικές και δεν ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες του αθλήματος.

 

 

Το Cheerleading (Μαζορέτες) είναι άθλημα με Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τα οποία διοργανώνουν οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες Cheerleading.

Το Cheerleading είναι ένα ανερχόμενο άθλημα στην Ελλάδα αλλά είναι πολύ δημοφιλές παγκοσμίως. Είναι κατά βάση σωματική άσκηση και συχνά αγωνιστικό άθλημα με κριτήρια αξιολόγησης.
Βασίζεται σε οργανωμένα προγράμματα τα οποία διαρκούν από 1 ως 3 λεπτά της ώρας και συμπεριλαμβάνουν ειδικές ασκήσεις γυμναστικής, χορό, άλματα, κραυγές και φιγούρες.
Παγκόσμια, τα σκήπτρα στο άθλημα έχουν οι ΗΠΑ όπου σήμερα υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο cheerleaders.

Στις υπόλοιπες 4 ηπείρους εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 χιλιάδες αθλήτριες.

 

 

Το cheerleading ξεκίνησε σαν δραστηριότητα εμψύχωσης και παρακίνησης των οπαδών των ομάδων αμερικάνικου ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου του Princeton.

Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλα ομαδικά αθλήματα όπως ράγκμπι και μπάσκετ και το 1923 για πρώτη φορά εμφανίζονται γυναίκες στις γραμμές των μαζορετών. Τη δεκαετία αυτή προστίθενται βελτιωμένες τεχνικές και δεξιότητες, αθλητικές φιγούρες, χοροί και ακροβατικά.

Στην απλή του μορφή είναι ένα διασκεδαστικό και γεμάτο ενέργεια άθλημα. Περιλαμβάνει γυμναστική και πολύ χορό.

Μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ταλέντου και ικανοτήτων.

Επικεντρώνεται στη διασκέδαση και στη δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των παιδιών, ώστε να καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων.

To άθλημα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες Cheerleading και Performance Cheer.

 

 

Το performance cheer είναι ένα ομαδικό άθλημα με καλλιτεχνικό χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει μια μεγάλη γκάμα απαιτητικών ασκήσεων και διάφορα στυλ χορού. Απευθύνεται σε κορίτσια και αγόρια από 5 ετών.

Περιλαμβάνει μεικτό ομαδικό (16 – 25 άτομα), ζευγάρι (2 άτομα) και χωρίζεται σε τρεις αγωνιστικές κατηγορίες.

Free style pom

Σε αυτή την κατηγορία τα pom pom είναι το απαραίτητο όργανο που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση του προγράμματος.
Τεχνική των χεριών με τη χρήση pom, ευλυγισία, πιρουέτες και άλματα σε συνδυασμό με δυναμική χορογραφία, συνθέτουν τα στοιχεία αυτού του εντυπωσιακού αγωνίσματος.

Cheer hip hop

Η κατηγορία περιέχει το αυθεντικό hip hop με συνδυασμό όλων των στυλ, διαμορφωμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγωνίσματος.

Cheer jazz

Η κατηγορία περιέχει στοιχεία σύγχρονου χορού καθώς και ασκήσεις ευλυγισίας, πιρουέτες και άλματα σε συνδυασμό με δυναμική χορογραφία.

Cheerleading Ακροβατικό (Κατηγορία με Ακροβατικά και Πετάγματα)

Το Cheerleading είναι ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο συνδυάζει γυμναστικές ασκήσεις εδάφους με ακροβατικές φιγούρες όπως πυραμίδες, άλματα και πετάγματα στον αέρα καθώς και δυναμική χορογραφία. Απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια από 8 ετών και πάνω.

Η βασική γυμναστική και η γυμναστική εδάφους είναι απαραίτητα στοιχεία του αθλήματος.
Τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα, πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσουν το βασικό ασκησιολόγιο της γυμναστικής εδάφους.

Το αγωνιστικό cheerleading διαφέρει αρκετά από αυτό που έχουν συνηθίσει οι φίλαθλοι να βλέπουν στα γήπεδα του μπάσκετ. Οι ομάδες κρίνονται για τα άλματα, τα χορευτικά, τις πυραμίδες, τα ακροβατικά, αλλά και τη γενικότερη εντύπωση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Cheerleading – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ-Α.Ο.Χ.) και το άθλημα του cheerleading – αθλητικού ομαδικού χορού αναγνωρίστηκε και επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με απόφαση που λήφθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 και ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -