Πώς η φύση δημιούργησε ένα θαύμα από σκουπίδι και γυαλί

Από χωματερή, έγινε μνημείο και πόλος έλξης επισκεπτών. Η ιστορία της Glass Beach στο Fort Bragg της Καλιφόρνια ξεκίνησε από σκουπίδια… Η γυάλινη παραλία ήταν ένας τεράστιος χώρος απόθεσης απορριμμάτων, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια είχαν κατακλύσει αυτήν την όμορφη παραλία που βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Το 1967 η προστασία υδάτινων πόρων και το υγειονομικό έκλεισαν την περιοχή αφού το κακό είχε πλέον ξεπεράσει τα όρια της περιβαλλοντικής καταστροφής. Τα πράγματα σε καμία των περιπτώσεων δεν πήγαν όμως όπως τα υπολόγιζαν. Πέρα από τους κατοίκους που έκαιγαν τα σκουπίδια στην ακτή για να μειωθεί ο όγκος, υπάρχουν και τα θαλάσσια ρεύματα καθώς και ο βούρκος του βυθού που κρύβει κάθε ακτή, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο. Η συγκεκριμένη παραλία που ήταν μια μέση κατάσταση βούρκου πριν γίνει χωματερή, όπως είχε υπολογιστεί από τους επιστήμονες, ήταν πολύ πρόσφορη στο να γίνει χωματερή. Έτσι μπόρεσε και απορρόφησε πολύ σκουπίδι πέρα από αυτό που άφησε στην επιφάνεια.

Η διαδικασία του καθαρισμού κράτησε δεκαετίες μέχρι που ο ιδιοκτήτης της Lumber και παλιός ιδιοκτήτης της παραλίας αποφάσισε το 1998 ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία με τον δήθεν καθαρισμό της ακτής και αφού έδωσε την παραλία στο κράτος σήκωσε την υπόθεση της απορύπανσης στις πλάτες του. Η παραλία καθάρισε μέσα σε 5 χρόνια, μέσα, έξω και στον πυθμένα…

Το καλοκαίρι του 2003-2004 άνοιξε για το κοινό και η Καλιφόρνια State Park αγόρασε 38 στρέμματα πάνω από την παραλία και από τον ίδιο ιδιοκτήτη. Ο σκοπός μπορεί να ήταν τα χρήματα αλλά, όπως και να έχει, η παραλία καθαρίστηκε πραγματικά, οπότε σήμερα λάμπει και άξια η πρωτοβουλία. Όλα αυτά τα γυαλάκια είναι απομεινάρια από τη σκοτεινή εποχή της παραλίας τα οποία αφέθηκαν επίτηδες για διακοσμητικούς λόγους και προστατεύονται… Πέρα από την επιγραφή που συμβουλεύει να πατάς με παπούτσια στην ακτή, η οποία είναι γεμάτη πολύχρωμα γυαλιά, υπάρχει και αυτή που σου λέει ότι απαγορεύεται να παίρνεις τα γυαλάκια από την παραλία για αναμνηστικό. Πολλοί βέβαια παίρνουν και από ένα ενθύμιο από την παραλία, υπάρχουν όμως και πολλοί περισσότεροι που σέβονται τον νόμο της φύσης.

Η παραλία του Fort Bragg, που τώρα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Καλιφόρνια, απέχει περίπου δύο ώρες από το Σαν Φρανσίσκο. Με 7.000 πληθυσμό και πραγματικά δελεαστικές τιμές, ανεξάρτητα από την τουριστική προσέλευση το Fort Bragg και η γυάλινη παραλία του είναι κάτι αξίζει να θαυμάσει κανείς.

Η γυάλινη παραλία δημιουργήθηκε εξαιτίας της… ασέβειας του ανθρώπου προς τη φύση. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάτοικοι του Φορντ Μπραγκ τη χρησιμοποιούσαν ως χωματερή. Τόνοι απορριμμάτων αφέθηκαν εκεί.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τα κύματα καθάρισαν την παραλία και τη μεταμόρφωσαν σε μια από τις ομορφότερες στον κόσμο. Δημιούργησαν από τα πεταμένα γυαλιά, εντυπωσιακά χρωματιστά πετραδάκια που καλύπτουν ολόκληρη την παραλία μέχρι σήμερα. Σήμερα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον!