23.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Και επειδή ο Χορτάτσης έγραψε greeklish, θα πρέπει να του πούμε και ευχαριστώ;

Γράφει η Νικιάνα Συμιγδαλά

Σε μια εποχή που η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι τόσο λίγη, εμείς οι Έλληνες έχουμε κάπως «κοιμηθεί» όχι μόνο με τα μεγάλα προβλήματα αλλά και με τα, για μερικούς τουλάχιστον, δευτερεύοντα. Ένα από τα θλιβερά προβλήματα της εποχής μας είναι η εξαφάνιση της ελληνικής γλώσσας. Αναρωτιέμαι πόσοι από εσάς ανησυχείτε για κάτι τέτοιο λόγω της ευκολίας των greeklish. Μάλλον εσείς που δεν αναρωτιέστε ίσως δεν είστε σε θέση να κατανοήσετε τη δυναμική που μπορεί να πάρει μια γλώσσα σε σημείο που πολιτισμοί να χαθούν… Ή μήπως ανήκετε στους ρομαντικούς Ελληνάρες που πιστεύουν πως η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει; Ή μήπως απλώς έχετε βολευτεί; Ή μήπως δεν έχετε χρόνο ως Έλληνες του εξωτερικού να πατήσετε «shift+alt». Ή μήπως τα greeklish δεν σας φαίνονται κακή ιδέα γιατί μάλλον δεν δώσατε και πολλή σημασία στα ελληνικά;

Γράφοντας greeklish, οι περισσότεροι ξεχνούν τη σωστή ορθογραφία μιας λέξης, την έννοιά της (γιατί λέγεται Σωκράτης και όχι Sokratis) και επομένως βάζουν σε κίνδυνο τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Μου φαίνεται αστείο να συγκριθούν ένα ή δύο άρθρα που βρέθηκαν παλιά σε γραφή greeklish σε σχέση με τη σημερινή ευρεία χρήση των greeklish, που λόγω αυτής ακριβώς της ευρείας χρήσης αποτελούν κίνδυνο. Το ότι δεν χάθηκε τότε η ελληνική γλώσσα δεν σημαίνει ότι δεν θα χαθεί τώρα (το ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, μπορεί να το εξηγήσει αυτό)! Ο μύθος της ασυμβατότητας δεν υπάρχει πια! Έχω ipad, mac, smart phone και μπορώ να γράφω ελληνικά σε όλα! Κάντο και εσύ!
Μακάρι οι περισσότεροι από τους Έλληνες να δίνατε σημασία στη γλώσσα μας, γιατί ίσως να εκτιμούσατε κάτι που σας δόθηκε τσάμπα… Όπως δόθηκε το νησί «Σκορπιός» στην Αθηνά Ωνάση και εκείνη επέλεξε να το πουλήσει… Πώς αντιδράτε εκεί; Γιατί θέλετε να κάνετε το ίδιο και στην ελληνική γλώσσα;
Είμαι λάτρης των γλωσσών. Είμαι λάτρης της ελληνικής γλώσσας γιατί είναι μια γλώσσα με θαυμαστή δομή και απίστευτη λογική. Κατά τη διάρκεια των χρόνων εκμάθησής μου έμαθα πως η γλώσσα είναι κάτι δυναμικό και πως αλλάζει διότι οι άνθρωποι τη μιλάνε… Ένα πράγμα όμως δεν μπορώ να καταλάβω και θα ήθελα να ρωτήσω τον λαό που ζει στον τόπο Ελλάδα και που θέλει να λέγεται «Έλληνες», είναι: Πώς γίνεται να μη θέλουμε να γράφουμε τη γλώσσα μας και να χρησιμοποιούμε αντίστοιχα έναν ακαταλαβίστικο τρόπο γραφής, τα λέγομενα greeklish… Πώς γίνεται η σελίδα στο Facebook «όχι Greeklish, γράφουμε ελληνικά» να έχει περίπου 50.000 υποστηρικτές και ένας Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής (δεν θα αναφέρω όνομα) έχει πάνω από 100.000! Ακόμα και αν υπάρχουν πάπυροι ελληνικών στα φραγκοβενετικά (greeklish) δε σημαίνει πως θα πάρουμε το παράδειγμα κάποιων που δεν γνώριζαν ορθογραφία και θα γυρίσουμε πίσω. Γιατί πάντα εμείς είμαστε ο μόνος λαός που, αντί να πηγαίνει μπροστά, πηγαίνει πίσω;
Εάν δεν δώσουμε σημασία στο φαινόμενο των greeklish, σε δέκα χρόνια από τώρα η ελληνική γλώσσα θα αποτελεί παρελθόν. Και δεν θα μπορεί κανείς να πει: oh, bibliothek (γερμανική λέξη που σημαίνει βιβλιοθήκη) προέρχεται από τα ελληνικά. Γιατί δεν θα υπάρχουν ελληνικά!
Και γιατί να δώσουμε σημασία; Υποψιάζομαι ότι θα ακούσω την εξής δικαιολογία (που σημαίνει μην είστε τόσο προβλέψιμοι οι ξερόλες). Υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα στη χώρα μας, με αυτά θα ασχοληθούμε; Άρα, εσύ που δεν είσαι άξιος να λύσεις ένα πρόβλημα (greeklish) με απλή λύση (χρησιμοποίησε ελληνικά, θα τη βρεις την επιλογή σε κάθε smart phone, ipad κ.λπ.), θεωρείς τον εαυτό σου άξιο εμπιστοσύνης για τα προβλήματα που χρήζουν χρόνια πάλης και ριζικών αλλαγών; Λυπάμαι αλλά ο ωχαδερφισμός θα μας φάει…
Ξέρουμε πως τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά, όμως με το να δημιουργούμε περισσότερα δεν λύνουμε τα υπόλοιπα (λογικό μου ακούγεται!). Με το να αδιαφορούμε για τη γλώσσα μας και να βαριόμαστε για όλα, δεν θα καταφέρουμε ποτέ τίποτα και θα είμαστε πάντα αιχμάλωτοι της συνήθειας και της βολής μας…
Συμπερασματικά, η ελληνική γλώσσα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μας έχουν απομείνει και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Αξίζει να διατηρηθεί για λόγους πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς.

* Η Νικιάννα Συμιγδαλά είναι μοριακή βιολόγος, ερευνήτρια, μόνιμη κάτοικος Ζυρίχης

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -