27.8 C
Athens
Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Κυριακή 20 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Φάρων με τον Γήση Παπαγεωργίου σε όλη την Ελλάδα

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου, θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, 28 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.

Πρόκειται για τους εξής φάρους:

Αγ. Νικόλαος – Κέα
Ακρωτήρι – Θήρα
Αρκίτσα – Φθιώτιδα
Μουδάρι – Κύθηρα
Βρυσάκι – Λαύριο
Γερόγομπος – Κεφαλονιά
Γουρούνι – Σκόπελος
Δρέπανο – Χανίων
Κασσάνδρα – Χαλκιδικής
Καστρί – Οθωνοί
Σχινάρι – Ζάκυνθος
Κρανάη – Γύθειο
Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη
Μελαγκάβι – Λουτράκι
Πλάκα – Λήμνος
Κόρακα – Πάρου
Κοκκινόπουλο – Ψαρά
Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη
Ταίναρο – Λακωνία
Κόπραινα – Άρτα
Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα
Μονεμβασιά – Λακωνία
Λάκκα – Παξοί
Βασιλίνα -Ευβοία
Πάππα – Ικαρία
Σπαθί – Σέριφος
Δουκάτο – Λευκάδα
Κατάκολο – Ηλεία και
Κόγχη – Σαλαμίνα

***

Όσοι όμως δεν προλάβουν και όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους φάρους αλλά να τους δουν μέσα από μια άλλη οπτική δεν έχουν παρά να αναζητήσουν το λεύκωμα του Γήση Παπαγεωργίου «Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι» (Εκδόσεις Άμμος).

Το έργο του Γήση Παπαγεωργίου καταγράφει τους φάρους της Ελλάδας με ευαισθησία και με τη βεβαιότητα ότι από το ίδιο το αντικείμενο προκύπτει η αξία της αναπαράστασης.

 

Ο Γήσης Παπαγεωργίου για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα «Η Πρώτη» και στη συνέχεια με το «Βήμα», την «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα» και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.

Μεθοδικός και μελαγχολικός, όπως οι παλιοί φαροφύλακες, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να διασώσει τα μνημεία μιας εποχής που αλλάζει, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη διαχρονικότητα του θέματός του.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με το βάρος της γεωγραφίας, της ιστορίας, αλλά και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, στο έργο αυτό ο καθένας μπορεί να δει το φάρο του δικού του ταξιδιού.

***

Ο Φάρος είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν σύμβολα της ναυτικής ζωής και ως τέτοιο συμπυκνώνει τις αξίες και τα χαρακτηριστικά που εδώ και αιώνες οι άνθρωποι προβάλλουμε στη θάλασσα: τη γοητεία της εξερεύνησης, αλλά και την επικινδυνότητα του ταξιδιού, το κάλεσμα της στεριάς και του νόστου, την ανάγκη για σταθερά σημεία αναφοράς, για τη χάραξη της πορείας.

***

Από το 2000 ο Γήσης Παπαγεωργίου ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο φάρος – και ιδίως ο περίβλεπτος – είναι ένα φωτεινό σημείο στο σκοτάδι που υπάρχει για όλους ανεξαιρέτως. Μ’ αυτή την έννοια μπορεί να ειδωθεί και ως μεταφορά στην ελεύθερη χρήση όλων μας, ανεξαρτήτως της πορείας που χαράσσει ο καθένας μας, αξιοποιώντας τα. (. . .)

***

Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος τον Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με την εφημερίδα «Η Πρώτη» και στη συνέχεια με το «Βήμα», την «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα» και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.

 

Τη γνωριμία του με τους πέτρινους φάρους έκανε το 1980 – 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και σχεδιάζοντας τους πέτρινους επιτηρούμενους φάρους, προχώρησε στην αρχική έκδοση «Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι» το 1996.

Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το «Ελλάς! Χάρηκα!», ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα «Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε»…

Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Στολές του Πολεμικού Ναυτικού».

Ακολούθησαν τα λευκώματα «Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα» το 1999 και το 2000 «Ο μεγάλος θίασος».

Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία μόνιμης αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -