Γιούλικα Σκαφιδά, ταλέντο με παραμυθένια αχλή

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Γεννήθηκε ανάμεσα στα λιόδεντρα και στα αμπέλια, στις πορτοκαλιές και στο κοκκινόχωμα. Μεγάλωσε κοντά στη θάλασσα που σιγοσφυρίζει και πλημμυρίζει τα βράδια την άμμο. Η Γιούλικα Σκαφιδά ανάσανε την πικρή και μοσχοβόλα μυρωδιά του μεσσηνιακού κάμπου και τη νοτισμένη γη του Ταΰγετου. Οι περίπατοι με το σκύλο και τα παιχνίδια με τα ζώα στο χωριό υπόσχονταν επιτυχία κι αυτή διέτρεξε σαν γρήγορη αθλήτρια το δρόμο από την ελπίδα μέχρι την κατάκτηση. Είχε την προσδοκία στην καρδιά κι ένα τρέμουλο πάθους γι’ αυτό που την περίμενε. Άνθρωπος δονούμενος από δράση, εξυπνάδα και καλαισθησία είναι η ηθοποιός που θαυμάσαμε στο «Νησί». Όμως θέλω να μιλήσω ιδιαιτέρως για το θέατρο. Τότε που η προσοχή μου στρέφεται στο όνειρο, αφήνομαι στην αυταπάτη, δεν αντιστέκομαι στην παραπλάνηση. Κι όταν αργότερα εμβαπτίζομαι στη μαγεία της γραφής, στην «εφαρμοσμένη πίστη», τότε σκέπτομαι πως ίσως όλα τα φαντάστηκα, αλλά δεν το ομολογώ. Προτιμώ να διατηρώ την αχλύ του παραμυθιού, όπως τη βλέπω στο σανίδι και να κερδίζω την καθημερινή σοφία που δίνει η τέχνη. Η Γιούλικα Σκαφιδά είναι από τα πιο πολύτιμα στοιχεία που διαθέτει το θέατρό μας σήμερα. Την είδα στη σκηνή, να πρωταγωνιστεί στον «Κόκκινο Βράχο», στον «Ορφέα στον Άδη» και στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Είναι πυρήνας, άξονας και φλόγα. Πλάσμα που οδηγεί στη χώρα του παραδείσου, σε φαντασιακή πληρότητα και γαλήνη το θεατή. Ταλέντο αιφνίδιο, σπάνιο κι εκπληκτικό. Ταλέντο δημιουργικό, που ενσωματώνει προσφορά και ανταπόδοση, που ενέχει ποιότητα και αισιόδοξη εξαγγελία. Η Γιούλικα στη σκηνή είναι ένα θηρίο, το οποίο κοχλάζει και βοά.

Διαβάστε τη συνέντευξη.

Στη φωτογραφία η Γιούλικα Σκαφιδά στην ταινία “Σκάκι” της Όλγας Μαλέα.

* Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα. Έζησα εκεί μέχρι τα 18 μου, μετά ήρθα στην Αθήνα για σπουδές. Αναμνήσεις πολλές και ποικίλες. Βόλτες με το ποδήλατο στη θάλασσα, βόλτα με το σκύλο στους πορτοκαλεώνες… «Μήλα» και κρυφτό στη γειτονιά, γαϊδουράκι, κατσικάκια, κότες στο χωριό, παιχνίδι στο βουνό…

Πώς προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σου;

* Στα 16 – 17 μου είδα πολύ θέατρο και κάτι με μάγεψε, δεν μπορώ να το προσδιορίσω αλλά ήξερα ότι ήθελα να ‘μαι εκεί όταν συμβαίνει αυτό το μαγικό επάνω στη σκηνή… Κάπως έτσι, δειλά στην αρχή, γιατί δεν ήξερα ακριβώς από ποιο πόστο ήθελα να υπηρετώ τη μαγεία αυτή. (Aριστερά, στην τηλεοπτική σειρά “Μαύρα Μεσάνυχτα”).

Ποιους ανθρώπους συμβουλεύεσαι για τη δουλειά σου;

* Ανθρώπους που έχω δουλέψει και εκτιμώ και σέβομαι τη γνώμη τους. Ένας απ’ αυτούς είναι η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, κάθε σενάριο που μου έρχεται να διαβάσω περνάει και από εκείνη!

Το τραγούδι, η μουσική και ο χορός τι ρόλο παίζουν στη ζωή σου;

* Τραγουδώ και χορεύω σαν ηθοποιός, μπορώ να ανταπεξέλθω δηλαδή στη δουλειά μου αν μου ζητηθεί κάτι τέτοιο. Από κει και πέρα μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ χορό και φυσικά η μουσική που πάντα με ταξιδεύει και στα χαρούμενα και στα άσχημα…

Τι κέρδισες από τους δασκάλους σου; Και ποιους από αυτούς θυμάσαι με ευγνωμοσύνη;

* Από όλους πήρα κάτι, ακόμα και από εκείνους μου φαινομενικά δεν μπορούσες να καταλάβεις σε τι θα σε βοηθήσουν παίρνεις πράγματα. Δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω. Πήρα από όλους ερεθίσματα για να ψάξω την προσωπική μου ταυτότητα. (Πάνω, σκηνή από την ταινία “Απνοια”).

Είσαι αισιόδοξη, απαισιόδοξη, ψύχραιμη ή θορυβημένη με όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας;

* Αν και είμαι αισιόδοξη σαν άνθρωπος, δηλώνω απογοητευμένη με όσα συμβαίνουν. Δυσαρεστημένη που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον μου και θυμωμένη με τους υπεύθυνους της κατάστασης που καλούνται να μας σώσουν…

Έχεις τα ίδια όνειρα, τις ίδιες προσδοκίες και την ίδια αυταπάρνηση που είχες όταν, πριν από λίγο καιρό, πρωτοξεκίνησες τη σταδιοδρομία σου;

* Τα όνειρα αλλάζουν. Οι Ιθάκες είναι πολλές… Έχω την ίδια αγάπη για τη δουλειά μου και το ίδιο μεράκι γι’ αυτήν, το ίδιο πείσμα να τα καταφέρω με κάθε ρόλο που καλούμαι να αναμετρηθώ.

Τι πιστεύεις πως πρέπει να κάνουν οι πνευματικοί άνθρωποι στην εποχή μας;

* Να βγουν μπροστά, να προτείνουν λύσεις, να γίνουν παράδειγμα για όλους μας. (Πάνω, στην τηλεοπτική σειρά “Νησί” με την Ευγενία Δημητροπούλου).

Η κρίση μπορεί να σταθεί η αιτία να φανούν οι άξιοι και να ξεσκεπαστούν οι ανάξιοι;

* Ναι σίγουρα μπορεί αλλά στην Ελλάδα είμαστε, ποτέ δεν ξέρεις. Εδώ καλούνται να μας βγάλουν από το αδιέξοδο αυτοί που μας οδήγησαν εκεί… (Στη φωτογραφία, με τον Θανάση Ευθυμιάδη στον “Κόκκινο Βράχο”, Εθνικό Θέατρο).

Ποιος είναι ο δικός σου τρόπος να αντισταθείς στην πραγματικότητα;

* Η δουλειά μου, τα βιβλία μου, η μουσική μου, η στάση ζωής που κρατώ απέναντι στα πράγματα, τα όνειρά μου.

Δέχεσαι εύκολα τη συγγνώμη των άλλων;

* Ναι, έχω την τάση να δικαιολογώ τους ανθρώπους ό, τι και αν έχουν κάνει όσο και αν με έχουν απογοητεύσει.

Εσύ ζητάς συγγνώμη όταν αναγνωρίζεις κάποιο λάθος σου;

* Ναι, φυσικά! (Πάνω, η Γιούλικα Σκαφιδά στην παράσταση “Ορφέας στον Άδη”, Εθνικό Θέατρο).

Υπάρχει φιλότιμο στις μέρες μας ή σπανίζει;

* Υπάρχει, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που το εχει ο λαός μας.

Τι σημαίνει σήμερα να είσαι δυνατός;

* Να μην πτοείσαι από τις δυσκολίες, την αδικία, τις απογοητεύσεις, να πιστεύεις στον εαυτό σου και να συνεχίζεις ακόμα πιο δυνατός ύστερα από μια αποτυχία, να μην το βάζεις κάτω. (Πάνω, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Χάρη Τσιτσάκη και κάτω με τη Μαρία Πρωτόπαπα στο “Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα”, Εθνικό Θέατρο).

Οι σχέσεις μεταξύ συντελεστών μπορούν να γίνουν η ουσία για τη δημιουργία μιας καλής παράστασης;

* Δεν είναι το ζητούμενο αλλά φυσικά σε βοηθά να περάσεις καλά στις πρόβες ή κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος, είναι ωραίο να περνάς καλά στη δουλειά αλλά νομίζω ότι τα κριτήρια για το αν θα πετύχει μια παράσταση ή όχι δεν έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των συνεργατών.

Ποιους ρόλους ονειρεύεσαι να υποδυθείς;

* Δεν ονειρεύομαι ρόλους πια, μόνο καλές συνεργασίες.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

* Ντοστογιέφσκι, Παπαδιαμάντης, Κούτσι, Σαραμάγκου. (Στη φωτογραφία, με τη Μαρία Ρισκάκη στην ταινία της Όλγας Μαλέα “Ματζουράνα”).

Ποιο τραγούδι σιγοψιθυρίζεις συχνά;

* «Boat on the river» (Styx).

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συνθέτες και ποιητές;

* Χατζιδάκις, Σεφέρης, Κάλβος.

Με τι χαμογελάς;

* Με τους φίλους μου, με την αγάπη των άλλων, με μια όμορφη εικόνα που θα δω στο δρόμο.

Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να κλάψεις;

* Η αδικία, η προδοσία. (Στη φωτογραφία κάτω, η Γιούλικα στο “Νησί”).

Ποια είναι η αγαπημένη ασχολία του ελεύθερου χρόνου σου;

* Μου αρέσει να διαβάζω, να πηγαίνω σινεμά, να κολυμπώ.

Ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σου σχέδια;

* Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν σχέδια…

Ποια είναι η σχέση σου με τα ζώα; Έχεις κατοικίδιο;

* Είχα κάποτε σκύλο, μετά φρόντιζα μια γάτα στο σπίτι μου στο Χαλάνδρι, τώρα ταΐζω κάτι αδέσποτα σκυλάκια στο σπίτι μου στον Βοτανικό.

H Γιούλικα Σκαφιδά (βραβείο Κοινού για Α’ Γυναικείο Ρόλο) και ο Γιώργος Πάστρας στην ταινία του Άρη Μπαφαλούκα “Άπνοια”.