27.8 C
Athens
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Το «Πεντάκυκλο» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Πλατεία Ομονοίας άρχισε να λειτουργεί

Η πρόθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου ήταν το «Πεντάκυκλο» να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, με την αδιάκοπη ροή νερού. Την κίνηση αυτή οραματίστηκε ο καλλιτέχνης, λέγοντας ότι «το νερό λειτουργεί σαν το αίμα του γλυπτού».

Το έργο λειτούργησε για ελάχιστο χρόνο έτσι όπως το συνέλαβε ο καλλιτέχνης, αφενός εξαιτίας πρακτικών δυσκολιών και, αφετέρου, λόγω των συνεχών εργασιών στην πλατεία Ομονοίας. Τώρα, το έργο ζωντάνεψε ξανά, έπειτα από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης, και παραδόθηκε στους πολίτες της Αθήνας, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της δημόσιας τέχνης στην καθημερινή ζωή της πόλης.

 

***

 

Πρόκειται για ένα έργο ζωντανό όσο και ζωογόνο στην ανανεωμένη πλατεία Ομονοίας, όπου η αδιάκοπη ροή του νερού δίνει ζωή στους πέντε μεταλλικούς κύκλους που το αποτελούν, αντανακλώντας τον ρυθμό της πλατείας όπου χτυπά η καρδιά της πόλης. Το υδροκινητικό γλυπτό αποκαταστάθηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και βρίσκεται έπειτα από πολλά χρόνια σε πλήρη λειτουργία, από την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020.

 

 

 

 

 

Το έργο «Πεντάκυκλο» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001 – τελευταία φορά που ο γλύπτης, σε ηλικία 100 ετών τότε, πήρε μέρος στη φημισμένη Μπιενάλε – και κατόπιν τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας. Η υδροκινητική εγκατάσταση του Γεώργιου Ζογγολόπουλου έχει ύψος 15 μέτρα και είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα. Πρόκειται για μια σταυροειδή κατασκευή με πέντε κύκλους, οι οποίοι κινούνται με τη βοήθεια του νερού.

 

***

 

Όπως αναφέρει ο Άγγελος Μωρέτης, αρχιτέκτων και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γεώργιου Ζογγολόπουλου: «Το έργο του Ζογγολόπουλου, του κατεξοχήν εκφραστή της γλυπτικής στον δημόσιο χώρο, μας βοηθάει να αναλογιστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας ως ενεργοί πολίτες, και τη σχέση μας με τον όρο “δημόσιος” στον πολιτισμό και την καθημερινότητά μας».

 

***

 

ΤΟ «ΠΕΝΤΑΚΥΚΛΟ» ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΞΑΝΑ

 

***

 

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισημαίνει:
«Η πλατεία Ομονοίας δεν ενώνει μόνο ορισμένους από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ενώνει και νοηματικά το παρελθόν με το μέλλον της, είναι ένας παραδοσιακός τόπος συνάντησης, ένα εμβληματικό σημείο στο χαμηλό υπογάστριο της Αθήνας. Το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενός καλλιτέχνη που μεγάλωσε σε αυτή την πλατεία, είναι ένα ιδιαίτερο δημιούργημα το οποίο στηρίζεται στην αδιάλειπτη ροή, που μοιάζει σαν να συμπληρώνει τον ρυθμό του κέντρου της πόλης. Στο Ίδρυμα Ωνάση πιστεύουμε στη δημοκρατικότητα της Τέχνης και στη διάχυσή της στον δημόσιο χώρο. Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για πολιτισμό στον δημόσιο χώρο, σκεφτόμαστε μια πόλη που μας περιέχει όλους. Ένα έργο τέχνης πρέπει να ενεργοποιεί μια σχέση με τους πολίτες, το περιβάλλον, την τοποθεσία, το παρόν, το παρελθόν και, κυρίως, το μέλλον της πόλης.
»Εγκαινιάζουμε τη συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, με σκοπό να ενισχυθεί ο πολιτισμός στην καθημερινή εμπειρία της Αθήνας και να υπογραμμιστούν αξίες όπως η συνύπαρξη, η ενσωμάτωση, η αισθητική, η περιβαλλοντική ηθική και ο δημόσιος διάλογος. Στόχος μας είναι να μειωθεί το αίσθημα φόβου και απομόνωσης, να δημιουργηθεί αισθητική απόλαυση, αλλά και να αναδειχθούν τοπόσημα και φυσικά χαρακτηριστικά που μέχρι στιγμής χάνονταν μέσα στη βουή της πόλης».

 

***

 

ΑΠΟ ΤΟ CATISART: ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 15 Ιανουαρίου 1906 και πέθανε στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου 1975. Ετάφη στο ιδιόκτητο νησί του τον Σκορπιό, στη Λευκάδα. Ήταν εφοπλιστής και επιχειρηματίας και ένας από τους διασημότερους «κροίσους» του 20ού αιώνα. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία μεταβίβασε το 1975 στο ελληνικό κράτος.

Το «Ίδρυμα Ωνάση» (επισήμως: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης) συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση και δόθηκε το όνομα του γιου του, Αλέξανδρου Ωνάση.

*Ωνάσειο: Στις 6 Οκτωβρίου 1992 έγινε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Καρδιολογικού Κέντρου.

*Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Η τελετή θεμελίωσης έγινε στις 20.04.2004

*Κέντρο Μεταμοσχεύσεων: Θεμελίωση στις 09.12.2019

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -