Γιώργος Μπέρτσος. Μαχητής – ρεπόρτερ για μια ολόκληρη ζωή…

Του Παναγιώτη Μήλα

Ένας αγαπημένος «Καλαμαριώτης» πέρασε στην απέναντι όχθη τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2021. Με τους στίχους των τραγουδιών του μάς κράτησε συντροφιά σε χρόνια και μέρες δύσκολες.
Τα πρώτα τραγούδια του τα ερμήνευσε η Μαρίζα Κωχ. Αργότερα ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Αργύρης Κουνάδης και ο Γρηγόρης Σουρμαΐδης μελοποίησαν τους στίχους του ενώ πολλοί γνωστοί τραγουδιστές, τους ερμήνευσαν.
Μερικά από αυτά ήταν: «Καλαμαριά», «Μονά ζυγά τα χάνουμε», «Ρόδα είναι και γυρίζει», «Του κόσμου τα παράθυρα κλειστά», «Το τραγούδι του Βαρδάρη», «Χτύπα το σίδερο στ’ αμόνι», «Το ταράφι και η πιάτσα», «Το ταξίδι», «Ένοχη νύχτα», «Αετόπουλο», «Πέντε δρόμοι» και αρκετά ακόμα που έγιναν επιτυχίες.

Ο Γιώργος Μπέρτσος, καθιστός μπροστά. Αριστερά ο Μίμης Πλέσσας που είχε μελοποιήσει στίχους του. Εδώ στην παρουσίαση του δίσκου τους με τον τίτλο τα «Μόρτικα»,

Όμως ο «Καλαμαριώτης» γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1936, δεν είναι άλλος από τον δημοσιογράφο Γιώργο Μπέρτσο.
Τον δημοσιογράφο – από την εφημερίδα «Ελευθερία» – ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο [από την εφημερίδα «Το Βήμα»] και τον Γιάννη Βούλτεψη [από την εφημερίδα «Αυγή»] αποτέλεσαν τη δυναμική ομάδα των δημοσιογράφων οι οποίοι με το ρεπορτάζ τους συνετέλεσαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.
Χάρη στην δική τους επιμονή και στη συστηματική τους δουλειά, ξεσκέπασαν την παρακρατική οργάνωση «Καρφίτσα», της οποίας όργανο ήταν οι Κοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης. Σχηματίστηκε έτσι ένας φάκελος, ο οποίος πέρα από τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας αυτής, αποδείκνυε και τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών της χωροφυλακής και όχι μόνο.
Έτσι οι δικαστές Σαρτζετάκης, Δελαπόρτας και Μπούτης μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν δίκη και να μην περάσει ως… «ατύχημα» αυτή η δολοφονία.
Για τη δημοσιογραφική του επιτυχία ο Μπέρτσος καταδικάστηκε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών σε τριετή φυλάκιση.
Ο Γιώργος Μπέρτσος, ήταν επίσης ο δημοσιογράφος «Αντωνίου» στο μυθιστόρημα «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, το οποίο έχει ως θέμα του τη δολοφονία του Λαμπράκη.
Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στις εφημερίδες «Έθνος», «Νίκη» και «Ελευθερία». Διετέλεσε αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στα περιοδικά «Εβδομάδα», «Ψυχαγωγία», «Επίκαιρα», «Τηλέραμα». Επίσης στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Μεσημβρινή» και «Αδέσμευτος Τύπος» [από το 1995].

***

Τον Γιώργο Μπέρτσο τον γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη «Μεσημβρινή». Υπήρξε ένας κύριος, ένας παθιασμένος ρεπόρτερ, δάσκαλος και στο χειρόγραφο και στη συμπεριφορά. Ήρεμος αλλά και δυναμικός. Ήταν ανεξάντλητος σε ιδέες ενώ παράλληλα έδινε ευκαιρίες σε όλους χωρίς …γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Οπωσδήποτε είμαστε τυχεροί ακούγοντας τις ιστορίες του όταν αποφάσιζε να μοιραστεί το μικρό προσωπικό του διάλλειμα με τους συναδέλφους στο γραφείο των συντακτών Ύλης.

Κύριε Γιώργο σας ευχαριστούμε για όσα μάς διδάξατε…

***

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Μπέρτσου θα γίνει την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, στις 17:00 στο Κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου.