36.2 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

H Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στο πλευρό της οικογένειας του Γιώργου Καραϊβάζ

«Η ζωή είναι ένας απροσδιόριστης μορφής και τροχιάς κύκλος»

Γιώργος Καραϊβάζ

Τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του δολοφονημένου συναδέλφου μας Γιώργου Καραϊβάζ εκφράζει με ψήφισμά της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς.

Ενόψει της έναρξης της δίκης των φερόμενων ως εκτελεστών του συναδέλφου μας, η ΔΟΔ καλεί τις Ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό και την καταδίκη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο κ. Μαρία Αντωνιάδου και την Α’ Αντιπρόεδρο, κ. Αριάδνη Αγάτσα, υπέβαλε ως επείγον το ψήφισμα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιουνίου:

«ΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ

Σχετικά με την επικείμενη δίκη για τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ 

(Κατατίθεται από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών – ΕΣΗΕΑ)

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) που συνέρχεται στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, την 19η Ιουνίου 2024,

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι έχουν παρέλθει 3 χρόνια από τη δολοφονία του Έλληνα συνάδελφου μας Γιώργου Καραϊβάζ,

Τονίζοντας ότι για την ΕΣΗΕΑ, την ένωση-μέλος μας στην Ελλάδα και για όλους τους δημοσιογράφους του κόσμου, η υπόθεση παραμένει υψίστης σημασίας και θα παραμείνει έως ότου καταδικαστούν οι υπεύθυνοι,

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΟΔ καθώς, στις 26 Ιουνίου ξεκινά, ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, η δίκη των φερόμενων ως εκτελεστών του συναδέλφου μας,

Εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και ζητά από τις Ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό και την καταδίκη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και την αποκάλυψη όλων των πτυχών του στυγερού αυτού εγκλήματος,

και

Καλεί τη Διευθύνουσα Επιτροπή και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να παρακολουθούν στενά την υπόθεση, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, οργανώσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και να σταθούν στο πλευρό της οικογένειας του θύματος και της ελληνικής δημοσιογραφικής κοινότητας, η οποία παραμένει συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία του συναδέλφου».

Οι επίμαχες αναρτήσεις του δημοσιογράφου που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στον Άλιμο – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ και τα κίνητρα της εγκληματικής ενέργειας

«Η ζωή είναι ένας απροσδιόριστης μορφής και τροχιάς κύκλος. Μέσω δύο ατόμων (σ.σ. από τον ποινικό χώρο) γνώρισα πολύ καλά την παιδιάστικα αφελή μέχρι τότε προσέγγισή μου, στο πώς λειτουργεί το σύστημα. Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογραφικά μεγαλοστελέχη, εκκλησία, αστυνομία, δικαιοσύνη, κακοποιοί. Περιπεπλεγμένοι σ’ έναν κύκλο δυναστείας και καταδυνάστευσης των αφελών ρομαντικών οδοιπόρων -κατά παράφραση του Ρουσσώ- που εν πολλοίς συγκροτούν το μεγάλο κοινωνικό στρώμα. Ένας κύκλος που όλοι γνωρίζουν όλους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κυκλοφορία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος».

Η ανάρτηση αυτή στις 10 Δεκεμβρίου στον διαδικτυακό τόπο bloko.gr που ανήκε στον δολοφονηθέντα, έχει μπει στο μικροσκόπιο των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ για τον προσδιορισμό των κινήτρων και την διαλεύκανση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών εστιάζεται στο συγκεκριμένο σημείο, όχι μόνο γιατί το θύμα της εγκληματικής ενέργειας αναφέρεται σε γνώσεις του σε θέματα διαπλοκής αξιωματούχων με ιδιώτες κ.λπ.

Εκείνο το οποίο θεωρείται πιο σημαντικό είναι ότι οι αναφερόμενοι δύο «συνομιλητές» του άτυχου συναδέλφου μας έπεσαν θύματα κι αυτοί ενεδρών θανάτου τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι και τον Δεκέμβριο του 2020 στα Βριλήσσια.

Οι επίμαχες αναρτήσεις

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020 το θύμα των αδίστακτων εκτελεστών σημείωνε στο site του: «σας ενημερώνουμε λοιπόν πως μία από τις βασικότερες πηγές ενημέρωσής μας για τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις πριν από κάθε ετήσια διαδικασία ήταν κατά κύριο λόγο οι συγκεκριμένοι (σ.σ. οι προαναφερόμενοι δολοφονηθέντες ποινικοί). Πολλές φορές μας εξέπληξαν με την ακρίβεια των … «προβλέψεών» τους και ειδικά για τις θέσεις κρίσιμου και υψηλού ενδιαφέροντος. Προσέξτε. Αυτό που λέμε και κοινοποιούμε ήταν πως γνώριζαν. Αυτό που δεν ξέρουμε κι αλίμονο δεν θα μας έλεγαν ποτέ, ήταν ο βαθμός της επίδρασής τους πάνω στις κρίσεις και στις τοποθετήσεις».

Εντυπωσιάζει ακόμη ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ σε άλλο δημοσίευμά του τον Νοέμβριο του 2019 αναρωτιόταν γιατί δεν έχει εξιχνιασθεί κανένα από τα συμβόλαια θανάτου (σ.σ. έχουν καταγραφεί περισσότερα από 25 την τελευταία τετραετία), μιλώντας για σκοπιμότητα των αρχών ασφαλείας.

Όπως έγραφε «ποιος τολμά και ποιον συμφέρει να διαλευκάνει έστω και μία από τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις που έχουν το ανεξίτηλο χρώμα του συμβολαίου θανάτου; Και μη μας πείτε για εκείνη του Γιάννη Μακρή (σ.σ. σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στη Γλυφάδα και συνελήφθησαν δύο Βούλγαροι δράστες) επειδή ακριβώς βρίσκεται πολύ έξω από το πεδίο της δραστηριότητας που σχετίζεται ή αφορά στο σύστημα. Παλιό ή νέο».

Κι ίσως η τραγική ειρωνεία ότι φαίνεται ότι έπεσε κι ο ίδιος θύμα ενός παρόμοιου εγκληματικού σχεδίου από ποινικούς που διαβλέπουν την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να εξιχνιάσει έστω μία από αυτές τις αλλεπάλληλες οργανωμένες δολοφονίες.

•Ο Γιώργος Καραϊβάζ γεννήθηκε το 1968 στην Καλλίφυτο του νομού Δράμας, όπου και μεγάλωσε. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Η πρώτη του εργασία, στη δημοσιογραφική του καριέρα, ήταν στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» το 1989, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 1996, ως αστυνομικός συντάκτης. Στη συνέχεια απασχολήθηκε επίσης στο αστυνομικό ρεπορτάζ, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως στον Ρ/Σ «ΠΛΑΝΕΤ», σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, και στην εφημερίδα «Εξουσία».

Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης – αστυνομικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ANTENNA» (ως το έτος 2017). Επίσης, είχε δημιουργήσει και τη δική του ενημερωτική ιστοσελίδα Bloko, με θεματολογία σχετική με το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Ήταν νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ο Καραϊβάζ υπήρξε επίσης συνεργάτης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο,από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για στυγνή δολοφονία από το οργανωμένο έγκλημα. Ανακοινώσεις για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ έκαναν όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως επίσης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε ότι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι μια απεχθής και δειλή πράξη και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν σύντομα οι δράστες. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε μετά από ρεπορτάζ για ομάδα εγκληματιών και αστυνομικών που φέρεται να εκβιάζουν νυχτερινά μαγαζιά για χρήματα σε αντάλλαγμα προστασίας.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Καραϊβάζ, το αυτοκίνητό του καθώς και το κινητό του τηλέφωνο είχαν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Με δεδομένο ότι ο δολοφονηθείς ήταν δραστήριος δημοσιογράφος, οι αστυνομικοί θεωρούν πιθανό να ανασύρουν στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στα ίχνη των φυσικών κυρίως όμως των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας. Οι ερευνητές της Ασφάλειας φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη δολοφονία του Καραϊβάζ συμμετείχαν δύο ομάδες δραστών. Η πρώτη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο κατά την έξοδο του από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star και ενημέρωσε για τις κινήσεις του την ομάδα των εκτελεστών.

Για την εξιχνίαση της δολοφονίας οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στις τηλεφωνικές κλήσεις των δύο εκτελεστών με τους τσιλιαδόρους – συνεργούς τους και στα τρία βίντεο από κάμερες ασφαλείας, στα οποία οι δύο πληρωμένοι δολοφόνοι εμφανίζονται να ελέγχουν τα στενά γύρω από την οδό Θέμου Άννινου, πριν εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου. Οι έρευνες επίσης επικεντρώθηκαν στις επαφές του Καραϊβάζ με πηγές από τον υπόκοσμο και στα ρεπορτάζ που δημοσίευε στην ιστοσελίδα bloko.gr.

Στις 28 Απριλίου 2023, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Καραϊβάζ, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις ημεδαπών ηλικίας 40 και 48 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι φέρονται να είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη δολοφονία. Οι δύο συλληφθέντες, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στον ανακριτή, και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -