17.8 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιώργος Παπανδρέου. Ο γιος της Κυβέλης, «τούτο το παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ»…

Η Κυβέλη μαζί με τη Μαρίκα Κοτοπούλη αποτέλεσαν για το θεατρόφιλο κοινό τα «ιερά τέρατα» του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου που δέσποζαν επί δεκαετίες. Οι πολιτικές πεποιθήσεις αυτών των ηθοποιών είχαν επηρεάσει και τη δημοτικότητά τους, ιδιαίτερα στη θερμή περίοδο του Εθνικού Διχασμού, κατά την οποία οι θεατρικές τους παραστάσεις αποτελούσαν πολιτικά γεγονότα. Οι βενιζελικοί έσπευδαν να χειροκροτούν την Κυβέλη και οι αντιβενιζελικοί τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Οι θαυμαστές τους πολλές φορές προκαλούσαν επεισόδια, όταν συναντιόνταν μετά τις θεατρικές παραστάσεις στους αθηναϊκούς δρόμους.

Η Κυβέλη παντρεύτηκε τρεις φορές:

-Πρώτα τον ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, με τον οποίο απέκτησε τον Αλέξανδρο και τη μετέπειτα γνωστή πρωταγωνίστρια Μιράντα Μυράτ.

-Στη συνέχεια τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη, με τον οποίο απέκτησε την επίσης γνωστή πρωταγωνίστρια Αλίκη Νικολαΐδη – Θεοδωρίδη (σύζυγο του Πωλ Νορ – Νίκου Νικολαΐδη).

***

Μέχρι το 1920 η Κυβέλη ζούσε μια ζωή γεμάτη θέατρο κοντά στον Κώστα Θεοδωρίδη. Ο γάμος τους θα φθάσει στο τέλος του όταν εκείνη, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του θιάσου της στη Χίο, θα γνωρίσει τον τότε γενικό διοικητή του νησιού και κατοπινό πρωθυπουργό της Ελλάδας Γεώργιο Παπανδρέου.
Ο συγγραφέας Παντελής Χορν (πατέρας του Δημήτρη Χορν), ο οποίος ως αξιωματικός του Ναυτικού, παρεπιδημούσε στο νησί, την ενημέρωσε ότι το ρεπερτόριο του θιάσου υπέστη λογοκρισία και ότι δεν μπορούσε να παίξει όλα τα προγραμματισμένα έργα, προκειμένου να μην εξάψει τα ήδη εύφλεκτα πολιτικά πάθη.

«Ποιος πήρε απόφαση για κάτι τέτοιο;» ρώτησε οργισμένη η Κυβέλη.
«Ο Γεώργιος Παπανδρέου», της απάντησε ο φίλος της θεατρικός συγγραφέας.
«Και ποιος είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου»; ρώτησε η Κυβέλη και απαίτησε αμέσως να δει τον… αυθάδη διοικητή που τολμούσε να παρεμβαίνει στα του θιάσου της.

***

«Αν δεν είχα συναντήσει τον Γιώργη δεν θα είχα μάθει ποτέ τι πράγμα είναι ο έρωτας», ομολογούσε αργότερα η ίδια. Όταν ρωτήθηκε τι την είχε θέλξει στον ταλαντούχο νέο πολιτικό, εκείνη απάντησε: «Ήξερε απέξω τον Ιωάννη Γρυπάρη. Όπως κι εγώ»…

***

Αρχίζει έτσι μια θυελλώδης παράνομη σχέση η οποία περνά μέσα από μύριες δυσκολίες, αφού αφορά δύο ανθρώπους που, ο καθένας στον τομέα του, σημαδεύουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και – λόγω της επωνυμίας τους – υφίστανται πιέσεις στις προσωπικές τους επιλογές.

Θα παντρευτούν τελικά προς το τέλος της δεκαετίας του 1930, ενώ ήδη έχουν αποκτήσει εν τω μεταξύ – το 1928 – έναν γιο, τον Γιωργάκη Παπανδρέου, στερνοπαίδι της Κυβέλης και αδυναμία της.

***

Η Κυβέλη το 1932 και το 1934 συνεργάσθηκε με την καθιερωμένη αντίπαλό της Μαρίκα Κοτοπούλη, ως καλλιτεχνική αντίδραση στη δημιουργία του Εθνικού Θεάτρου (που είχε ιδρύσει ο τότε Υπουργός Παιδείας και μετέπειτα σύζυγός της, Γεώργιος Παπανδρέου).

***

Στη συνέχεια για οικογενειακούς λόγους αποσύρθηκε από τη σκηνή με μία μόνο έκτακτη εμφάνιση το 1942 σε παραστάσεις του έργου του Σπύρου Μελά «Πίσω στη Γη».
Τον Απρίλιο του 1943 διαφεύγει με καΐκι στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας τον Γεώργιο Παπανδρέου στον Λίβανο, στην Αίγυπτο και στην Ιταλία, για να γυρίσει μετά την απελευθέρωση στην Αθήνα το 1944.
Ο γάμος της με τον Παπανδρέου έληξε το 1949. Έτσι απλά. Χωρίς διαζύγιο…

***

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γιος της Κυβέλης, έζησε μια ζωή στη σκιά των τριών Πρωθυπουργών της οικογένειας: Του πατέρα του, του αδελφού του Ανδρέα και του ανιψιού του Γιώργου.
Έπειτα από πολλά προβλήματα υγείας, ο Γιώργος Παπανδρέου πέθανε την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 σε ηλικία 92 ετών.

***

Ο ανιψιός του και συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, όπου γράφει για τον «θείο Γιώργο»:

***

Απεβίωσε ο θείος Γιώργος

«Στην κηδεία του Ανδρέα άρπαξε το μικρόφωνο και είπε στους χιλιάδες που άκουγαν εκείνη την ημέρα: «Εγώ σ’ αγάπησα, εσύ όχι». Και έκατσε. Ξεφούρνισε τη δική του αλήθεια για όλη την Ελλάδα.
Έξι αρραβώνες, τέσσερις γάμοι.
Μια απόπειρα αυτοκτονίας το 1951 στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι όταν μια γυναίκα τον απέρριψε. «Η σφαίρα προσεκτικά στοχευμένη, λέει ο μύθος να μην κάνει πραγματική ζημιά».
Οι γυναίκες τον άφηναν, τα αντικείμενα ποτέ γι’ αυτό, στο διαμέρισμά του στην Κηφισιά, υπάρχουν:
Όλα τα γυαλιά ηλίου της πολυτάραχης ζωής του
Εκείνο που φορούσε στην Κατοχή
Το άλλο στην κυβέρνηση εξορίας στο Λίβανο
Εκείνο όταν κέρδισε ο πατέρας του τις εκλογές του 1963
Και τα πολύ σκούρα στυλ Μαρτσέλο Μαστρογιάνι όταν κέρδισε τις εκλογές ο ετεροθαλής αδερφός του το 1981.
Φορούσε και γυαλιά το βράδυ της χούντας
Μέτρησα περίπου πενήντα και…
Κρέμασε σαν αγκίστρια όλα τα κλειδιά των σπιτιών που έζησε
Βρήκα είκοσι συν ολόκληρα σετ εργαλείων, του άρεσαν τα γκάτζετ.
Ο Ρος Πάνθηρας, ο Μικρός Ήρωας και το Ρομάντζο
Μέτρησα περίπου οκτακόσια βίντεο.
Πάνω από τριάντα ομπρέλες.
Δεκάδες ρολά χαρτιού τουαλέτας.

Δημοσίευμα του 1951 για την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει ο 23χρονος τότε Γιώργος Παπανδρέου στον Πύργο του Άιφελ.

Άτλαντας με καρφίτσες από όλα τα μέρη που έχει επισκεφτεί.
Φωτισμένο πορτρέτο του πατέρα του
Γελοιογραφία του εαυτού του.
Πάνω από τριάντα κάμερες, για να διατηρήσει τις μνήμες…
Χιλιάδες σχολαστικά οργανωμένες φωτογραφίες
Κυρίως με γυναίκες.
Γυναίκες που γνώριζε ή περαστικές που συμφώνησαν να του ποζάρουν.
Τις έβρισκε σε Λούνα Παρκ, σε παραλίες, στο πεζοδρόμιο, σε νησιά.
Γυναίκες με μαγιό ή με επίσημο βραδινό.
Πολλές όπου ο ίδιος είναι πάλι σαν μικρό παιδί, ντυμένος μασκαράς.
Όταν μου ζήτησε να οργανώσω τη συλλογή του, μου τα έδωσε, αφού όλο το βράδυ έκαιγε εκείνες που δεν ήθελε να θυμάται κανείς.
Το επίτευγμά του στη ζωή, μου είχε πει, ήταν να γυρίσει τον πλανήτη έξι φορές και μισό (με πλοίο).
«Γιατί το μισό», τον είχα ρωτήσει. «Επειδή αρρώστησα και έπρεπε να επιστρέψω από την Αυστραλία», μου είχε απαντήσει.

Και ο Νίκος Παπανδρέου καταλήγει:

«Δεν μπορούσες παρά να το αγαπήσεις τούτο το παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ».

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -