6 C
Athens
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Η συνταρακτική εμπειρία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη από τον πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε

Η συνταρακτική ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη για τη Σιέρα Λεόνε στο ΤΕDx

Δραπέτευσε από ενέδρα ενόπλων στη Sierra Leone. Τον πυροβόλησαν. Κρύφτηκε τραυματισμένος μέσα στη ζούγκλα. Ευχήθηκε να πεθάνει. Όμως επιβίωσε.

Ο Γιάννης Μπεχράκης την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 είχε μοιραστεί στη σκηνή την εμπειρία του, δίνοντας μία από τις δυνατότερες ομιλίες του ΤΕDx Athens.

***

«Τον Μάιο του 2000, μαζί με τον συνάδελφο και φίλο, Κερτ Σορκ, μας ανατέθηκε η αποστολή να πάμε στη Σιέρα Λεόνε για να καλύψουμε τις ταραχές. Οι επαναστάτες του RUF είχαν αρχίσει επιθέσεις στις πόλεις, είχαν απαγάγει 500 κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών και πλησίαζαν στην πρωτεύουσα Φρι Τάουν.

»Στις 24 Μαΐου ξεκινήσαμε να συναντήσουμε μια μονάδα παραστρατιωτικών, που θα επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν μια πόλη περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Φρι Τάουν, στις περιοχές με τα αδαμαντωρυχεία. Το μέρος ήταν εκτός της εποπτείας του ΟΗΕ, που δεν απομακρυνόταν από τη Φρι Τάουν.

»Τα μέλη της αποστολής είχαν μοιραστεί σε δύο αυτοκίνητα. Το δικό μας, μια λευκή Mercedes, ήταν μπροστά και ακολουθούσε ένα τζιπ, στο οποίο επέβαινε ο Μιγκέλ Χιλ του Associated Press. Προχωρούσαμε στον μοναδικό δρόμο της περιοχής, όταν ξαφνικά είδα τους αντάρτες. Βγήκαν πίσω από τα δέντρα της ζούγκλας, όπου ήταν κρυμμένοι, και άρχισαν να μας πυροβολούν».

Σε ηλικία 58 ετών (2 Μαρτίου 2019) άφησε τη ζωή ο Γιάννης Μπεχράκης, ο πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ύστερα από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011. Στην επαγγελματική του πορεία, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και πολλών ανταγωνιστών του για την ικανότητα και το θάρρος του. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

***

Είναι πραγματικά απίστευτη η θλίψη από τον θάνατο του πολυβραβευμένου Γιάννη Μπεχράκη. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες φωτορεπόρτερ, όχι μόνο επειδή πήρε Πούλιτζερ με τη διάσημη φωτογραφία του με τους πρόσφυγες, αλλά γιατί τραβούσε φωτογραφίες με τα μάτια της ψυχής του. Κάθε φωτογραφία και ένα δυνατό συναίσθημα, κάθε κλικ και μια κατάθεση ψυχής. Η φωτογραφία και η δημοσιογραφία είναι πραγματικά φτωχότερη.

Στη διάρκεια της πλούσιας σταδιοδρομίας του κάλυψε πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς επίσης και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ των τελευταίων ετών και βραβεύτηκε πολλάκις για τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναδείχθηκε καλύτερος φωτογράφος του 2015 για τη Guardian και το 2016 κέρδισε Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση.

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο στα 58 του χρόνια. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή στα social media το βράδυ του Σαββάτου ο ξάδερφός του, σκορπίζοντας τη θλίψη στον δημοσιογραφικό, και όχι μόνο, κόσμο, αφού η δουλειά του είχε οικουμενικό χαρακτήρα. Ο προσωπικός του λογαριασμός στο Facebook έχει κατακλυστεί από δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης συναδέλφων, φίλων και οικείων προσώπων του προς στην οικογένειά του.

***

Δείτε το βίντεο:

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -