***
Στα χρόνια της αθωότητας το ραδιόφωνο έπαιζε σημαντικό ρόλο και στην ψυχαγωγία του κοινού. Το Θέατρο της Κυριακής ήταν από τις πιο σημαντικές εκπομπές.
Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1960 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας άρχισε να παρουσιάζει και βραδιές επιθεώρησης με τους κορυφαίους ηθοποιούς μας. Μάλιστα στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, εκεί στο ιστορικό υπόγειο, είχε δημιουργήσει μια μικρή σκηνή με εξέδρες για τους θεατές.
Ο κόσμος έσπευδε για να βρει μια θέση και να απολαύσει τους αγαπημένους του ηθοποιούς. Αυτές τις βραδιές τις παρουσίαζε ο Χρήστος Ευθυμίου, που είχε δίπλα του στο πιάνο τον Μίμη Πλέσσα.
***
Στο απόσπασμα που ακολουθεί θα ακούσουμε τη μοναδική Γεωργία Βασιλειάδου, ως εκρηκτική «Κολομπίνα».
***
Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην 1η Ιανουαρίου 1897. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου. Ήταν η πιο αγαπημένη ίσως διαχρονικά Ελληνίδα κωμικός που έχει μείνει στην ιστορία ως η «πιο όμορφη-άσχημη» του Ελληνικού Κινηματογράφου. Αστείρευτο ταλέντο, μοναδικό στυλ, αξεπέραστες και αξέχαστες ερμηνείες, ατάκες που έμειναν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη σε συνθήκες φτώχειας. Έμεινε πολύ νωρίς ορφανή από πατέρα, ενώ είχε εννιά αδέλφια. Στην παιδική της ηλικία δεν γνώρισε τι σημαίνει ανεμελιά και παιχνίδι. Δεν πήγε σχολείο, γιατί έπρεπε να συνεισφέρει όσο γινόταν στην επιβίωση της οικογένειας. Σε ηλικία 7 ετών δούλευε στο κορνιζάδικο του θείου της, αλλά στις ελάχιστες ελεύθερες ώρες της έβρισκε διέξοδο στο τραγούδι. Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, άρχισε να σπουδάζει φωνητική στη Γεννάδιο Σχολή το 1923. Λίγο αργότερα εγκατέλειψε το κλασικό τραγούδι και την όπερα και μεταπήδησε στο θέατρο.
***
Έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση, όπου την είδε η Μαρίκα Κοτοπούλη και εντυπωσιασμένη από το ταλέντο της, την προσέλαβε στο θίασό της. Το 1932 μεταπήδησε στον θίασο του Αιμίλιου Βεάκη, όπου έμεινε μέχρι το 1935, εποχή που ο γάμος της διαλύθηκε, και αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μικρή της κόρη.
Το 1945 άρχισε η δεύτερη καριέρα της. Ο Αλέκος Σακελάριος είδε πάνω της τα χαρακτηριστικά που χρειαζόταν για έναν ρόλο στη θεατρική παράσταση «Τα κορίτσια της παντρειάς» κι έτσι άρχισε η απογείωσή της με μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, παίζοντας εκπληκτικά σε τρεις διαδοχικές ταινίες της Φίνος Φιλμ: «Ο Γρουσούζης», «Η Ωραία των Αθηνών» και «Η Καφετζού». Με την ταινία «Η Θεία από το Σικάγο» (1957) γνώρισε κυριολεκτικά την αποθέωση από το ελληνικό κοινό, με την έξοχη ερμηνεία της στο ρόλο της θείας εξ Αμερικής. Το 1961 η Βασιλειάδου, ο Αυλωνίτης και ο Ρίζος, συνέθεσαν ένα εκρηκτικό τρίο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός». Την ίδια χρονιά συγκρότησαν οι τρεις τους θίασο και περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα και τη Γερμανία, χαρίζοντας άφθονο γέλιο σε χιλιάδες ανθρώπους. Έπαιξε σε 49 ταινίες. Από αυτές τις 14 στη «Φίνος Φιλμ».
Σταμάτησε την καριέρα της το 1975, όταν ακόμα βρισκόταν στο απόγειό της, λέγοντας χαρακτηριστικά γι’ αυτήν την απόφασή της: «Θέλω να φύγω με ζήτω κι όχι με γιούχα».
Η Γεωργία Βασιλειάδου έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου 1980, σε ηλικία 83 ετών.
***
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”