21.5 C
Athens
Σάββατο 18 Μαΐου 2024

1821 – 2021: Έκθεση για τον αμερικανικό φιλελληνισμό στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Έκθεση για τον Αμερικανικό Φιλελληνισμό διοργανώνει από τις 25 Μαΐου 2021 στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό της Γενναδείου, καθώς και πίνακες ζωγραφικής και φιλελληνικά αντικείμενα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Γεωργοπούλου, επικεντρώνεται στη δράση μεμονωμένων ατόμων για να αναδείξει το εύρος της αμερικανικής υποστήριξης του αγώνα των Ελλήνων αλλά και τις επιπτώσεις του κινήματος του φιλελληνισμού στην εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους.
Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι ευκαιρία για τη Γεννάδειο – μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη που ανήκει σε ένα σπουδαίο αμερικανικό ίδρυμα το οποίο έχει διακριθεί στη μελέτη της Ελλάδας από το 1881- να εξερευνήσει τις σχέσεις και διασυνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του αιώνα των επαναστάσεων, τονίζουν οι διοργανωτές.
Οι συλλογές της Γενναδείου για το ’21 περιέχουν εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις, φυλλάδια, απομνημονεύματα, εφημερίδες, αρχειακό υλικό, χαρακτικά, ταξιδιωτικά έργα, χάρτες, ποιήματα και σχολικά βιβλία και αποτελούν γνωστές πηγές για την Ελληνική Επανάσταση και τον φιλελληνισμό. Η έκθεση εμπλουτίστηκε ακόμη με δάνεια από την Εταιρεία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, τη Συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη, τα Αρχεία της Σχολής Χιλλ, τα Αρχεία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα Διπλωματικά και Ιστορικά Αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών και τον Κωνσταντίνο Αρνιακό.

***

 

 

«Συγκινημένοι από την εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία» αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης «οι Αμερικανοί φιλέλληνες πυροδότησαν το δημόσιο αίσθημα και τη συμπάθεια υπέρ της Ελλάδας, συγκέντρωσαν χρήματα και προμήθειες για να βοηθήσουν τον αγώνα και πίεσαν τους πολιτικούς τους εκπροσώπους να αναγνωρίσουν την ελληνική ανεξαρτησία.

Ο Αδάμαντιος Κοραής αντάλλαξε απόψεις για την Ελληνική Επανάσταση και το Σύνταγμα με τον πατέρα του αμερικανικού έθνους Thomas Jefferson.
Το Μάιο του 1821 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απηύθυνε έκκληση των Ελλήνων επαναστατών για αναγνώριση και υποστήριξη από την Αμερική στον νεαρό καθηγητή Edward Everett πρώτο κάτοχος της έδρας Ελληνικών Elliot στο Χάρβαρντ. Ο Νεοϋορκέζος Γεώργιος Τζάρβις έγινε αντιστράτηγος στις ελληνικές δυνάμεις, γνωστός ως «Καπετάν Ζέρβος», ενώ ο νεαρός γιατρός Samuel Gridley Howe ήρθε στην Ελλάδα μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ το 1824 και υπηρέτησε ως επικεφαλής χειρουργός του ελληνικού στρατού. Κομιτάτα Αμερικανών φιλελλήνων στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και τη Βοστώνη έστειλαν σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και διέσωσαν ορφανά Ελληνόπουλα στις ΗΠΑ.

Η εκπαιδευτική δράση προτεσταντών ιεραποστόλων στην Ελλάδα τροφοδότησε τα ελληνικά σχολεία με πολύτιμα εγχειρίδια μεταφρασμένα από τα αγγλικά, ενώ το επιτυχημένο σχολείο που ίδρυσε ο αιδεσιμότατος John J. Hill και η σύζυγός του Frances στην Αθήνα εξακολουθεί να λειτουργεί ως σήμερα (Σχολή Χιλλ).

***

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας», και από τον Επίτροπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Κώστα Constantine.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -