Φώτης Γεωργουλάκης (Fotis). «Έφυγε» στα 86 ο κορυφαίος πορτρετίστας. Δείτε βίντεο με έργα του

Ο Φώτης Γεωργουλάκης (Fotis) γεννήθηκε το 1933 και πέθανε στις 2 Απριλίου 2019 σε ηλικία 86 χρόνων

Του Παναγιώτη Μήλα

Υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος την παλιά ακαδημαϊκή γελοιογραφία. Τον γνώρισα στην «Μεσημβρινή» στην επανέκδοσή της, όταν είχε διευθυντή τον Γιώργο Μπέρτσο. Την ίδια εποχή με τον «Θύμη» και με τον Διογένη Οικονόμου.

Ο Φώτης Γεωργουλάκης (Fotis) σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο London School of Printing and Graphic Art. Στο εξωτερικό παρέμεινε πολλά χρόνια συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά. Στη Βιέννη (der Stern), στο Μόναχο (Revue), στο Παρίσι (Ici Paris), στο Λονδίνο (Daily Mirror και Punch), στη Νέα Υόρκη (Saturday Evening Post).

Στη βασική φωτογραφία του θέματος βλέπουμε τα γελοιογραφικά πορτρέτα του Ρόναλντ Ρήγκαν και του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Όταν ο Fotis γύρισε στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Μεσημβρινή» και «Βραδυνή». Επίσης με τα περιοδικά «Εικόνες» και «Ταχυδρόμος». Παράλληλα έκανε εικονογράφηση σε εκπομπές της τηλεόρασης ενώ ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με τη δουλειά του στη «Μεσημβρινή» που έφτιαξε ο γιός του Evan Fotis Γεωργουλάκης, ο οποίος είναι φυσιογνωμιστής σκιτσογράφος.

***

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗ “ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ”