Cat Is Art

“Fool’s Gold Sandwich”: Το αγαπημένο …μικρογεύμα ενός “βασιλιά”

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Το φιστικοβούτυρο, εκτός από πεντανόστιμο, είναι και θρεπτικό! Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως η Β3 (νιασίνη), η Β6 και η βιταμίνη Ε, σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες και έτσι εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. H καθημερινή κατανάλωσή του, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, προσφέρει ενέργεια, δυναμώνει τους μυς και ενισχύει τη μνήμη και τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού.

Το φιστικοβούτυρο μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές. Πάντα με μέτρο, για λόγους υγιεινής διατροφής. Υπάρχει ωστόσο μία συνταγή που έχει μείνει στην Ιστορία. Ονομάζεται Fool’s Gold Sandwich και παρασκευάστηκε αποκλειστικά για τον “βασιλιά” Έλβις Πρίσλεϊ κάποτε στο Ντένβερ, όπου ο Έλβις συνήθιζε να πετάει με το ιδιωτικό του τζετ και όλους τους φίλους του μόνο και μόνο για να το γευτεί. Σήμερα το εστιατόριο ανήκει στον ελληνικής καταγωγής Nick Andurlakis ο οποίος εξακολουθεί να το προσφέρει! Αποτελεί μια διατροφική “βόμβα” λιπαρών και θερμίδων!

 

 

Συστατικά

1 φρατζόλα χωριάτικο ψωμί με προζύμι των 31 εκατοστών
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
450 γραμμ. φιστικοβούτυρο
450 γραμμ. μαρμελάδα φράουλα ή blueberry
450 γραμμ. μπέικον

Τρόπος παρασκευής

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώστε στο ψωμί το βούτυρο.
Βάλτε τη φρατζόλα σε ταψάκι και ψήστε μέχρι να ροδίσει, περίπου 15 λεπτά.
Όσο το ψωμί ψήνεται, τηγανίστε το μπέικον ώστε να γίνει τραγανό.
Στραγγίστε το σε χαρτί κουζίνας.
Ανοίξτε τη φρατζόλα στη μέση και αφαίρεσε την ψίχα.
Γεμίστε την με το φιστικοβούτυρο, τη μαρμελάδα και το μπέικον.
Κλείστε τη φρατζόλα, κόψτε την σε κομμάτια και είναι έτοιμη να σερβιριστεί.

 

 

Ο Elvis Presley υπήρξε από τους πλέον ταλαντούχους δημιουργούς του 20ου αιώνα και αγαπήθηκε και αγαπιέται ακόμα όσο λίγοι καλλιτέχνες. Σχεδόν τόσο παράφορα όσο ο ίδιος αγαπούσε το φαγητό. Όπως ήταν γνωστό, η διατροφή του ήταν πολύ κακή. Τόσο κακή που πιθανότατα συνέβαλε στο πρόωρο τέλος του. Την ημέρα του θανάτου του ο “Βασιλιάς” ζύγιζε 159 κιλά. Εκείνη την εποχή κατανάλωνε 10.000 έως 12.000 θερμίδες την ημέρα.

Ο Elvis λάτρευε να τρώει τεράστιες ποσότητες φαγητού. Είχε αδυναμία στο κρέας, στο φιστικοβούτυρο και σε καθετί τηγανιτό. Μία από τις αγαπημένες του απολαύσεις ήταν το σάντουιτς με φιστικοβούτυρο, μπέικον και μπανάνα, απαραιτήτως με άσπρο ψωμί που είχε προηγουμένως τηγανιστεί σε βούτυρο. Πολλά εστιατόρια στον κόσμο το έχουν εντάξει στο μενού τους προς τιμήν του. Το λένε “The Elvis”.

Ένα άλλο του αγαπημένο σνακ ήταν το “The Fool’s Gold Loaf”. Μία φρατζόλα φρέσκο ψωμί, παραγεμισμένη με ένα ολόκληρο βάζο φυστικοβούτυρο, άλλο ένα βάζο με μαρμελάδα σταφύλι και μισό κιλό μπέικον. Εννοείται ότι το ψωμί έπρεπε πρώτα να αλειφτεί με βούτυρο και να τηγανιστεί σε (άπειρο) λάδι. Λένε ότι μια νύχτα που επιθύμησε αυτή τη λιχουδιά, ο “Βασιλιάς” διένυσε 800 μίλια με το ιδιωτικό του jet μόνο και μόνο για να φάει αυτό το σάντουιτς. Υπολογίζεται ότι ένα τέτοιο σάντουιτς έχει περίπου 8.000 θερμίδες.

 

Ο Έλβις στην κουζίνα με τη μητέρα του

 

Το φιστικοβούτυρο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1890 από τον St. Louis με σκοπό να είναι το υποκατάστατο πρωτεΐνης σε ανθρώπους με προβλήματα οδοντοστοιχίας.

Ουσιαστικά, για την παραγωγή του φιστικοβούτυρου, τα φιστίκια διαχωρίζονται, ψήνονται, ξεφλουδίζονται, αλέθονται (τότε προστίθενται αλάτι/ζάχαρη/γαλακτοματοποιητής/σταθεροποιητής), έρχονται σε επαφή με τον αέρα, ψύχονται και τέλος πακετάρονται. Το ψήσιμο έχει μια στρατηγική θέση όχι μόνο για την απομάκρυνση της υγρασίας, αλλά και για την ανάπτυξη της γεύσης, του χρώματος και της υφής.

 

 

Φιστικοβούτυρο: Διατροφική αξία και θερμίδες

Σύμφωνα με το fatsecret.com, το φιστικοβούτυρο περιέχει ανά μισή μερίδα (1 κουταλιά της σούπας):

Θερμίδες: 94
Συνολικό λίπος: 8,06g (12%)
Κορεσμένο λίπος: 1,647g (8%)
Χοληστερόλη: 0mg
Νάτριο: 73mg
Κάλιο: 104mg
Συνολικοί υδατάνθρακες: 3,13g (1%)
Διαιτητικές ίνες: 1g (4%)
Σάκχαρα: 1,48g
Πρωτεΐνη: 4,01g

Το φιστικοβούτυρο μπορεί να έχει κυριολεκτικά θέση μπαλαντέρ στη διατροφή μας, μιας και οι εν δυνάμει επιλογές που έχουμε για να το χρησιμοποιήσουμε είναι άπειρες.

Ας δούμε μερικές ιδέες για να αντλήσουμε έμπνευση:

Σπιτική γκρανόλα με φιστικοβούτυρο

Μπάρα δημητριακών με φιστικοβούτυρο και ξηρούς καρπούς

Ποπ κορν με φιστικοβούτυρο

Smoothie με berries και φιστικοβούτυρο

Χούμους με φιστικοβούτυρο

Φρούτα με φιστικοβούτυρο

Ενεργειακές μπάρες με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Γεμιστή γλυκοπατάτα με φιστικοβούτυρο και γιαούρτι

Ψωμί με φιστικοβούτυρο και φρούτα

Γιαούρτι με φιστικοβούτυρο και φρούτα

 

 

Πώς να φτιάξουμε φιστικοβούτυρο

Θα χρειαστούμε για 20 μερίδες (1 κ.σ. = μερίδα)

300 γρ. ανάλατα φιστίκια

1 – 2 κ. γλ. μέλι

1 – 3 κ. γλ. Ελαιόλαδο

Προαιρετικά: 1 – 2 κ.γλ. αλάτι

Για την εκτέλεση:

Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς στο φούρνο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά. Ανακατεύουμε το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 3 – 5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα τα φιστίκια.

Προσθέτουμε το 1/3 των ψητών φιστικιών στο μπλέντερ και τα χτυπάμε 6 – 8 φορές, μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια.

Έπειτα, συνεχίζουμε να χτυπάμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Προσθέτουμε στη συνέχεια την επιθυμητή ποσότητα μελιού και αλατιού για να αναμειχθούν καλά.

Ελέγχουμε την υφή, και αν το μείγμα μοιάζει πολύ υδαρές προσθέτουμε σταδιακά ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά.

Εκτύπωση
Ειρήνη Αϊβαλιώτου“Fool’s Gold Sandwich”: Το αγαπημένο …μικρογεύμα ενός “βασιλιά”

Related Posts