Η Φιόρη Ζαφειροπούλου ένα ηλιόλουστο απόγευμα μάς ξεναγεί σε μια «άχρονη παραλία»

Εκείνη γεννήθηκε σε μια από τις πλούσιες οικογένειες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι γυναίκες θεωρείται πως ζουν ισότιμα με τους άντρες.
Εκείνες στα φτωχά κράτη των Βαλκανίων και της Αφρικής, όπου η αξία της γυναίκας είναι αναλώσιμη.
Εκείνη είναι μια γυναίκα δυναμική, μια σύγχρονη αμαζόνα, που μέσα στην κοινωνία μας, αγκυλωμένη ακόμα στις παθογένειες του χθες, προσπαθεί να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: τον αληθινό έρωτα, την αναγνώριση, μια επιτυχημένη ανεξάρτητη καριέρα.
Εκείνες είναι θύματα μιας τραγικής ιστορίας που εκτυλίσσεται παράλληλα στα ίδια ή σε άλλα γεωγραφικά μήκη. Νεαρές γυναίκες αδύναμες, που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν, τους έσκισαν τα πέπλα της αθωότητας φορώντας τους τις αλυσίδες της σωματεμπορίας.
Συναντιούνται οι δρόμοι τους στο φυσικό πέρασμα των τράφικερ από την Ανατολή στη Δύση, στα ελληνικά παράλια.

 

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα σε μια ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα ξεκινάει μια ιστορία απελευθέρωσης, τόσο ψυχικής όσο και σωματικής, για όλες τους. Μέσα από μια πορεία δύσκολη, γεμάτη εμπόδια και πισωγυρίσματα, εκείνη στρέφεται προς τα μέσα προκειμένου να βρει τον εαυτό της και τη δύναμη που είχε, αλλά δεν γνώριζε.
Εκείνες δεν έχουν σε κανέναν να στραφούν, δεν τους ανήκει ούτε καν το ίδιο τους το σώμα. Μόνο εκείνη θα μπορούσε να τις βοηθήσει.

***

Η Φιόρη Ζαφειροπούλου είναι κοινωνική επιχειρηματίας, ακτιβίστρια, ακαδημαϊκή ερευνήτρια και συγγραφέας μυθιστορημάτων.
Είναι σύμβουλος πολιτικής και παγκόσμια ομιλήτρια στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη βιομηχανία της μόδας και στην ενδυνάμωση γυναικών θυμάτων εμπορίας και γυναικών σε κίνδυνο εκμετάλλευσης.
Στόχος της η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αναγέννηση του περιβάλλοντος μέσα από νέα πρότυπα παραγωγής, προμηθειών και κατανάλωσης στη μόδα.
Ανακηρύχθηκε μέλος του Green Woman Board από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 2020
Ήταν κεντρική ομιλήτρια στο Athens 40 & BBC News στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας 2020
Ανακηρύχθηκε στις 100 TOP Women 2019 από το Marie Claire Hellas
Ήταν η κεντρική ομιλήτρια στα Ηνωμένα Έθνη – Τομέας Περιβάλλοντος την Ημέρα της Γυναίκας 2018 στην Αθήνα
Ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας στο ντοκιμαντέρ «One Over Many» της Ελβετίδας σκηνοθέτριας Daphne Bengoa, σε παραγωγή του Flux Laboratory & OOM 2017

***

Instagram
@fiori_lpp_zit

email:
f.zafeiropoulou@thenest.org.gr

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«H άχρονη παραλία»
Της Φιόρης Ζαφειροπούλου

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα

Μέρος των εσόδων της συγγραφέως δωρίζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς για την ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και θυμάτων έμφυλης βίας.
«Εκδόσεις Κάκτος»