15.3 C
Athens
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Φιλόσοφοι και συγγραφείς μιλούν για τη ζήλια

Η ζήλια μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα συναίσθημα που εμφανίζεται, όταν ένα άτομο υστερεί απέναντι σε κάποιο άλλο, από πλευράς πλούτου, ικανοτήτων, ή ταλέντου, ή επιθυμεί διακαώς κάτι που κάποιος άλλος έχει στην κατοχή του. Σ’ αυτή την περίπτωση η ζήλια εκδηλώνεται ως η επιμονή του ανθρώπου, να αποκτήσει κάτι που έχει ο συνάνθρωπός του, ή αν δεν μπορεί να το αποκτήσει ο ίδιος, εύχεται (και συνήθως προσπαθεί να καταφέρει) να μην το έχει ούτε ο συνάνθρωπός του. Το συναίσθημα αυτό αρκετά συχνά αγγίζει τα όρια της εμμονής.

Η Ζήλια από τη Φιλοσοφική Σκοπιά

Ο Μπέρτραντ Ράσελ απεφάνθη ότι η ζήλια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της δυστυχίας. Είναι μια συνήθης και πλέον ατυχής πλευρά της ανθρώπινης φύσης, διότι δεν είναι μόνο αυτός που ζηλεύει δυστυχισμένος, αλλά επιθυμεί να προκαλέσει δυστυχία και στους γύρω του. Παρόλο που η Ζήλια ως συναίσθημα είναι γενικά αρνητικό, ο Ράσελ πίστευε ότι η ζήλια ήταν η κινητήριος δύναμη που έσπρωξε τους ανθρώπους προς τη Δημοκρατία, και πρέπει να ενταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα.

Ο Αριστοτέλης στη “Ρητορική” όρισε τη Ζήλια (φθόνος) ως τον πόνο που προκαλεί η τύχη των άλλων, ενώ ο Καντ όρισε τη ζήλια ως “μία απροθυμία να δει κάποιος τη δική του ευημερία, επισκιάζοντάς την από την ευημερία κάποιου άλλου, επειδή το πρότυπο που χρησιμοποιεί δεν έχει εγγενή σχέση με τη δική του ευημερία, παρά μόνο στο πλαίσιο σύγκρισης της δικής του ευημερίας με των άλλων”.

Φθόνος και συνέπειες

Ο Φθόνος είναι σοβαρό αμάρτημα στη χριστιανική εκκλησία. Το βιβλίο της Εξόδου (20:17) αναφέρει: «Δεν θα εποφθαλμιάς το σπίτι του γείτονά σου, δε θα επιθυμείς τη γυναίκα του γείτονα σου, αρσενικό ή θηλυκό σκλάβο, ή βόδι, ή γαϊδούρι, ή κάτι που ανήκει στο γείτονά σου”. Σε μεγάλη κρίση ζήλιας, ο άνθρωπος βιώνει πολλά σωματικά συμπτώματα, νιώθει ένταση, σπασμό των μυών, τρεμούλιασμα και ζαλάδα στο κεφάλι. Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν ώρες και σταδιακά εξασθενούν.

Ζήλια στα παιδιά

Η ψυχολογία αναφέρεται συχνά στον εγωκεντρισμό της παιδικής προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά δηλαδή έχουν στο επίκεντρο της σκέψης τους τον εαυτό τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εγωιστές ή μη κοινωνικά όντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά αυτής της ηλικίας αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν οτιδήποτε ξεφεύγει από τη σφαίρα των άμεσων εμπειριών ή αντιλήψεών τους.

 

Jealousy (1889) – Tom Roberts

 

Ας δούμε τι λένε φιλόσοφοι και σοφοί για τη ζήλια:

Αν περάσει από το μυαλό κανενός πως το πρόσωπο που αγαπάει συνδέεται και με άλλον, με τον ίδιο ή και πιο στενό ακόμα φιλικό δεσμό, τότε θα νιώσει μίσος προς το πρόσωπο που αγαπούσε πριν και ζηλοφθονία προς τον άλλον. Το μίσος αυτό προς το αγαπώμενο πρόσωπο ονομάζεται ζηλοτυπία.

Μπαρούχ Σπινόζα

Δεν το ξέρουμε ότι όσο ζούμε είμαστε λίγο ή πολύ εκτεθειμένοι στις προσβολές της ζήλιας, αλλά μετά απ’ το θάνατό μας οι εχθροί μας μόνοι τους παύουν να μας μισούν;

Δημοσθένης

Δεν υπάρχει αίσθημα τόσο βαθιά ριζωμένο στην καρδιά του ανθρώπου, όσο η ζήλια.

Ρίτσαρντ Σέρινταν

Εκείνων που ζηλεύεις τις δόξες, μιμήσου τις πράξεις.

Ισοκράτης

Η ζήλια γεννιέται πάντα μαζί με την αγάπη, μα δεν πεθαίνει πάντοτε μαζί της.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Η ζήλια είναι κόρη της φιλαυτίας και αχώριστη αδερφή του φθόνου και της κακεντρέχειας.

Καλλίμαχος

Η ζήλια είναι μια μανία που δεν μπορεί να υποφέρει το καλό των άλλων.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Η ζήλια είναι περισσότερο ασυμφιλίωτη κι απ’ αυτό το μίσος.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Η ζηλοτυπία ποτέ δεν είναι αγάπη, αλλά φιλαυτία, εγωισμός.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Η σοβαρότερη ένδειξη ότι γεννήθηκε κανείς με μεγάλα προσόντα είναι ότι γεννήθηκε χωρίς το συναίσθημα της ζηλοφθονίας.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Ημείς, η ανθρώπινη φυλή, είμαστε ζηλότυποι όσο ζούμε πάνω στη γη.

Όμηρος

Λίγοι άνθρωποι το έχουν στη φύση τους αυτό, να τιμούν χωρίς ζηλοφθονία τον ευτυχισμένο φίλο τους.

Αισχύλος

Ο άνθρωπος που λέει ότι δεν είναι ευτυχισμένος, θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνει με την ευτυχία των φίλων του και των συνανθρώπων του. Η ζήλια του αφαιρεί κι αυτό το τελευταίο καταφύγιο.

Ζαν ντε λα Μπριγέρ

Οι ζηλότυποι τα βλέπουν όλα με μεγεθυντικό φακό, που κάνει τα μικρά να φαίνονται μεγάλα, τους νέους γέροντες και τις υποψίες πραγματικότητες.

Μιγκέλ Ντε Θερβάντες

Όποιος δεν έχει αρετές, ζηλεύει τις αρετές των άλλων.

Ρότζερ Μπέικον

Πολλές φορές καυχιέται κανείς για τα πάθη του, ακόμα και τα πιο εγκληματικά, αλλά η ζηλοφθονία είναι ένα πάθος ντροπαλό και ντροπιασμένο, που δεν τολμάει ποτέ να το εξομολογηθεί.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Πόσο πικρό είναι να κοιτάς την ευτυχία με τα μάτια ενός άλλου.

Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Ποτέ ένας ζηλιάρης δεν συγχωρεί την αξία.

Πιερ Κορνέιγ (Κορνήλιος)

Στη ζήλια υπάρχει περισσότερη φιλαυτία παρά αγάπη.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Τη ζηλοτυπία τρέφουν οι αμφιβολίες και είτε μετατρέπεται σε μανία είτε σταματάει όταν η αμφιβολία γίνει βεβαιότητα.

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό

Για τη ζήλια, τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από το γέλιο.

Φρανσουάζ Σαγκάν

  • Αρχική εικόνα: Jealousy (1889) – Tom Roberts (λεπτομέρεια)

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -