34.5 C
Athens
Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

«Ο έρωτας στις τέχνες» για το Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023» στο τέλος Οκτωβρίου

Το Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» γιορτάζει τα δέκα του χρόνια. Φετινό θέμα είναι «Ο έρωτας στις τέχνες – L’ amour dans les arts».
Το επετειακό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως και τις 29 Οκτωβρίου του 2023.

***

Τον Οκτώβριο του 2013, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, μια παρέα ονειροπόλων καλλιτεχνών και απλών εθελοντών γέμισε με δράσεις για δέκα ημέρες το κομμάτι του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας από την Ομόνοια ως το Μεταξουργείο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα.

Το σήμα της έναρξης δόθηκε στην Πλατεία Βάθη, η συνέχεια στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου και κατόπιν στα σπλάχνα της περιοχής.

Έτσι απλά ξεκίνησε το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών».

Από τότε και κάθε χρόνο, πιστό στο ραντεβού του, στην έναρξη της σχολικής περιόδου, έγινε θεσμική και αγαπημένη γιορτή των Αθηναίων, στην οποία συμμετέχουν πάντα περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

Η κληρονομιά του είναι ποικίλως ορατή.

⦁ Ξεχωρίζουν τα εμβληματικά murals (ζωγραφική δρόμου) όπως η περίφημη και διεθνώς βραβευμένη «κουκουβάγια» του WD, «το κορίτσι με τα πολλά βιβλία» του Simple G και πολλά άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα που κοσμούν και δίνουν τουριστική υπεραξία στην Αθήνα.
⦁ Σημαντικοί καλλιτέχνες (μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες δρόμου) αναδείχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο φεστιβάλ.
⦁ Πολλοί νέοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική διαχείριση, όντας εθελοντές στην πολιτιστική ακαδημία του φεστιβάλ.
⦁ Το φεστιβάλ αγαπήθηκε από τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής είτε με τις ανοιχτές εκδηλώσεις είτε με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στα σχολεία.
Μία γενιά ήδη ενηλικιώθηκε έχοντας το φεστιβάλ ως γιορτινό ορόσημο της παιδικής ηλικίας.
⦁ Έτσι το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» συνέβαλε με μεγάλη επιτυχία στην ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών, κατ’ αρχήν των μαθητών, στην συνέχεια των γονέων και κατόπιν όλων των κατοίκων.
⦁ Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και να αξιοποιεί δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπως πχ Εθνικό Ωδείο, Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, Μουσική Σκηνή Lux (πρώην Ακροβάτης), Μπιστρό Cafe Concerto, Χώροι εστίασης Μπυράκι και Τυπογράφος, Galerie Matchpoint, Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Πετάνκ, Πρώην Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών Πελοποννήσου, Πλατεία Καραϊσκάκη, Πλατεία Αγίου Παύλου, Πεζόδρομος Μαιζώνος, Πλατεία Βάθη, Πλατεία Δουρούτη, Μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής (Wyndham Grand Athens), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Αγίου Παύλου, 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών κλπ.
Η συμβολή του φεστιβάλ στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη καθώς και στην κοινωνική συνοχή έχει αναγνωριστεί επισήμως από κάθε ενδιαφερόμενο σχετικό φορέα.

2013 – 2023: Το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” γιορτάζει και η επετειακή του έκδοση θα είναι μια εμπλουτισμένη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού με ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς χώρους με χαμηλό εισιτήριο, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια, τουρνουά Freestyle football για νέους, τουρνουά πετανκ, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ζωγραφική δρόμου – murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα, ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης με πρακτική και σεμινάρια καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Η φετινή θεματολογία υμνεί τη σημαντικότερη και διαχρονικότερη πηγή έμπνευσης όλων των εποχών. Ο έρωτας ως θεός, ο έρωτας ως η απόλυτη ευτυχία ή το απόλυτο ανθρώπινο πάθος ή λάθος ενέπνευσε όλους σχεδόν τους δημιουργούς της ιστορίας της τέχνης κάθε κινήματος και κάθε τεχνοτροπίας. Έργα που έχουν εμπνευστεί από το έρωτα θα φιλοξενήσει το επετειακό “Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023”.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

***

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, λόγιοι, αθλητές κλπ. να υποβάλουν προτάσεις συμμετοχής με ηλεκτρονική αποστολή στο

[email protected]

ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν ως εθελοντές διαχείρισης και να παρακολουθήσουν την “ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης” του φεστιβάλ καλούνται να υποβάλουν το αίτημά τους στο

[email protected]

Επίσημη ανοιχτή έναρξη της προετοιμασίας του φεστιβάλ με την συμμετοχή των εθελοντών από 1η Σεπτεμβρίου.

Επίσημο site του φεστιβάλ: www.mikroparisi.eu

Το Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» θα συμμετέχει επισήμως με περίπτερο στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως 1-17 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -