10.9 C
Athens
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού 2024 συνεχίστηκε με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού 2024 στο οποίο συμμετέχουν παραγωγοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από 16 χώρες, η δεύτερη και η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένες στον πολιτισμό και τη γαστρονομία του νησιού.

***

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο 1.000 ετών Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και στη νότια πλευρά της Αμοργού.

Στην Κάτω Μεριά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, δοκιμάζοντας εξαιρετικούς μεζέδες στο μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» και στο εστιατόριο «Μαρουσώ» στο παραδοσιακό χωριό Αρκεσίνη.

Οι γεύσεις εντυπωσίασαν και στα δύο εστιατόρια, ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με χορό, πριν την επιστροφή στην Αιγιάλη.

Οι προβολές ταινιών συνεχίστηκαν κανονικά, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες.

Στο βραδινό πρόγραμμα υπήρχαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, οι οποίες έδωσαν μια άλλη διάσταση στο φεστιβάλ.

*Η κ. Ειρήνη Βεκρή μίλησε για τους παραδοσιακούς Αμοργιανούς χιτώνες.

*Η κ. Νάταλι Μούριελ παρουσίασε τη μετατροπή ενός οικογενειακού μπακάλικου σε ένα ατελιέ χειροποίητων εργοχείρων.

*Ο κ. Νίκος Παππάς ανέλυσε τη διατήρηση της Κυκλαδικής ταυτότητας μέσω του τουρισμού.

*Το βράδυ ολοκληρώθηκε με ένα απολαυστικό μπουφέ στο εστιατόριο «Αμβροσία», όπου οι συμμετέχοντες συνέχισαν την εξερεύνηση των αμοργιανών γεύσεων, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τη δικτύωση μεταξύ τους, προάγοντας τη δημιουργία πολιτιστικών και επαγγελματικών σχέσεων

Ήταν μια μέρα γεμάτη πολιτισμό, γεύσεις και διασύνδεση, που αναδεικνύει τη μοναδικότητα της Αμοργού!

***

Η τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ άρχισε με ξενάγηση στην πανέμορφη Χώρα της Αμοργού. Πρώτος σταθμός ήταν το «Καλογερικό», το περίφημο μπαλκόνι της Χώρας, από όπου αποκαλύπτεται το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Ακολούθησε επίσκεψη στα τρία σημαντικά μουσεία της Χώρας:

● Το Εκκλησιαστικό Μουσείο «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»
● Το Λαογραφικό Μουσείο στο ιστορικό σπίτι του Πάσαρη, και
● Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο αρχοντικό του Γαβρά.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν τοπικές νοστιμιές στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Καλλιστώ» και στο Παντοπωλείο Γεύσεων. Τέλος γνώρισαν τη διαδικασία παραγωγής φρέσκου ελαιολάδου στο λιοτρίβι του νησιού. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε στα Κατάπολα, όπου επισκέφθηκαν την Παναγία την Καταπολιανή, κοντά στην αρχαία πόλη της Μινώας.

Το βράδυ, οι εργασίες του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στη γαστρονομία.

*Ο κ. Γιώργος Πίττας, ιδρυτής των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, μίλησε για τα μοναδικά τυριά των Κυκλάδων, ενώ οι κυρίες Τριπιντίρη και Καράμπελα παρουσίασαν τη γαστρονομική παράδοση της Λέσβου, με έμφαση στην ελιά και το λάδι. Ακολούθησε γευσιγνωσία με τρία εξαιρετικά ελαιόλαδα από το όμορφο νησί της Λέσβου.

*Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα εκλεκτό δείπνο στο εστιατόριο «Αμβροσία» του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa, όπου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν αυθεντικές γεύσεις της Αμοργού.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού ανέδειξε και πάλι την πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα του νησιού, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -