Συναυλία αραβικής μουσικής με την ορχήστρα «Ferket El Anwar» στον Πολυχώρο Πολιτισμού Trii Art Hub

Ο κύκλος των δράσεων που συνόδευσαν τη φωτογραφική έκθεση «Υεμένη – Πρόσωπα» του Λάμπρου Λιάβα, στον Πολυχώρο Trii Art Hub, κλείνει την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το μεσημέρι στις 12.30 με συναυλία αραβικής μουσικής.

Θα παίξει η ορχήστρα «Ferket El Anwar» με τους Αχμάντ Φαρίντ Ραστόμ (τραγούδι, ούτι), Ηλία Φαχίδη (αραβικό νέυ), Μανώλη Χριστοδούλου (κανονάκι), Στέργιο Μητρούση (κοντραμπάσσο), Γιώργο Αναγνωστόπουλο (ρεκ) και Μαχράν Αλκαντί (ταραμπούκα).

Στόχος της έκθεσης και των συνοδευτικών δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες και το κοινό για τη σημερινή κατάσταση της Υεμένης, όπου (σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του ΟΗΕ) μαίνεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με πρώτα θύματα τα παιδιά.

 

***

 

Ferket El Anwar

 

«Ferket El Anwar» στα αραβικά σημαίνει ορχήστρα του φωτός. Είναι μια ορχήστρα που ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα και εκτελεί παραδοσιακή, κλασική και σύγχρονη αραβική μουσική των χωρών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, σε συνθέσεις που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα. Οι ορχήστρες αυτού του τύπου, που στα αραβικά ονομάζονται «takht», σχηματίστηκαν κατά τη μεσαιωνική περίοδο και αποτελούσαν, θα λέγαμε, τις ορχήστρες δωματίου της ανατολίτικης κλασικής μουσικής.

 

Ήχοι του παρελθόντος από όργανα ιστορικά όπως το ούτι, το κανονάκι, το νέυ, το βιολί (ή η λύρα) και τα κρουστά, σε συνδυασμό με τις ανατολίτικες μακρόσυρτες μελωδίες και την ποίηση, οδηγούν το σύνολο μουσικών και των ακροατών στο «tarab»· την ψυχική ευφορία και πνευματική διαύγεια που νιώθει κάποιος στο άκουσμα αυτών των ήχων, με άλλα λόγια, την ιερή έκσταση από τη μουσική, όπως αναφέρει και ο Περσικής καταγωγής φιλόσοφος του 11ου – 12ου αιώνα, Al-Ghazali.

 

Παραδοσιακή, κλασική και σύγχρονη αραβική μουσική είναι στενά συνδεδεμένες, αφού έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως κλίμακες «maqamat» και ρυθμούς «awazan».

 

 

 

 

 

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ακολουθεί αυτή την ιστορική εξέλιξη, περιλαμβάνοντας και τα τρία αυτά διαφορετικά είδη.

 

Στο παραδοσιακό μέρος ακούγονται τραγούδια από ντόπιους λαϊκούς χορούς των αραβικών χωρών, όπως «Dabke» και «Dalaouna» από την Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, «Chobi» από το Ιράκ, «Khaleeji» από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, «Fellahi» και «Saidi» από την Αίγυπτο και «Maghrabi» από το Μαρόκο.

 

-Το κλασικό ρεπερτόριο παρουσιάζει αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις σε φόρμες που σχηματίστηκαν από την πρώιμη ισλαμική εποχή του 8ου αιώνα έως και τα ύστερα Οθωμανικά χρόνια του 19ου αιώνα, όπως Muwashahat, Taqasim, Samai, Tahmilah, Dolap και Longa

 

-Τέλος, από το ρεπερτόριο θα ήταν αδύνατο να λείπουν μεγάλα έργα σύγχρονων επιφανών συνθετών και ερμηνευτών του 20ού αιώνα, όπως ο Mohammed Abdel Wahab, η Oum Kalthoum, ο Farid el Atrash, ο Sabah Fakhri, η Fairuz και πολλοί άλλοι.

 

Στόχος της ορχήστρας είναι να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής των χωρών της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, ώστε να αναδείξει τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και τους δεσμούς των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις τους κατά το πέρασμα των αιώνων με τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

 

***

Η είσοδος του πολυχώρου πολιτισμού Trii Art Hub.

 

Το Trii Art Hub βρίσκεται 50 μέτρα από τη στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ (έξοδος Δράκου), πάνω στον πεζόδρομο, στο ιστορικό κτήριο της Δράκου 9, που αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής. Ο Πολυχώρος φιλοξενεί την έδρα της Trii και την προσπάθεια των καλλιτεχνών και δημιουργών της, να στεγάσουν τις δράσεις και τα έργα τους.

 

***

 

«Ferket el Anwar»

Κυριακή 19 Μαΐου 2019 / ώρα 12:30 το μεσημέρι

 

***

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Trii Art Hub

Λάμπρος Λιάβας

«Υεμένη – Πρόσωπα» / Η «Ευδαίμων Αραβία» πριν από τον εμφύλιο / Έκθεση φωτογραφίας

Διεύθυνση: Δράκου 9 / Αθήνα 117 42 /  Μετρό, στάση «Φιξ» (Έξοδος Δράκου) / Τηλέφωνο: 210 – 92.10.333 / Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 14:00 – 22:00 καί Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 20.00 με Είσοδο Ελεύθερη.