15.2 C
Athens
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Feng Shui και Αρχαία Ελλάδα, ποια είναι η σχέση τους;

 

Οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τις πόλεις τους σύμφωνα με την ιερή γεωμετρία, την ιερή αρχιτεκτονική και πολεοδομία, γνώσεις που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αποκωδικοποιούνται.

 

 

Στην αρχαία Ελλάδα, ο αρχιτέκτονας που αναλάμβανε να σχεδιάσει και να οικοδομήσει ένα κτήριο, θα έπρεπε να γνωρίζει γεωμετρία, ιστορία, φιλοσοφία, μουσική, ιατρική και επιπλέον να έχει γνώσεις αστρονομίας, μετεωρολογίας, γεωλογίας, γνώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημών. Μόνο έτσι όμως θα μπορούσε να δει μια κατασκευή τόσο αυτοτελώς όσο και ως μέρος του συνόλου σε ισορροπία με τους φυσικούς νόμους. Έτσι λοιπόν μελετούσαν τις ενέργειες και τις ακτινοβολίες της περιοχής (ηλιακή, βαρυτική κ.τλ).

Το feng shui είναι μια παλιά κινέζικη αντίληψη, η οποία υποστηρίζει πως οι άνθρωποι και το περιβάλλον πρέπει να εναρμονίζονται έτσι ώστε να κατακτούν την επιτυχία, την αρμονία αλλά και την υγεία. Σε αυτό βέβαια βοηθάει η δημιουργία ενός προσωπικού χώρου γεμάτο με ζωτική ενέργεια.

 

 

Μερικές αρχές του feng shui:

Ο ήλιος πρέπει να μπαίνει μέσα στο σπίτι γιατί χαρίζει ενέργεια και βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Τα κτήρια να βλέπουν προς το Νότο, καθώς είναι το πιο ευοίωνο σημείο του ορίζοντα. Η συσσώρευση άχρηστων πραγμάτων εμποδίζει τη ροή ενέργειας στο σπίτι, την εργασία και τη ζωή γενικότερα.

Άλλες αντιλήψεις της τεχνικής αυτής έχουν να κάνουν με την επιλογή χρωμάτων στους χώρους του σπιτιού. Για παράδειγμα, εάν κάποιο δωμάτιο είναι στο νότιο τμήμα του σπιτιού το κόκκινο χρώμα θα φέρει φήμη και δύναμη στην οικογένεια.

 

 

Γνωρίζατε όμως πως μια ανάλογη αντίληψη υπήρχε και στην αρχαία Ελλάδα;

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως κάθε κτήριο λειτουργούσε σαν ένα μικρό είδος οικοσυστήματος, σαν μια μικρογραφία του οικοσυστήματος της περιοχής. Έτσι είχαν το δικό τους σύστημα που ονόμασαν «οικοδύναμη» το οποίο, όπως πίστευαν, εναρμόνιζε τον προσωπικό χώρο με το εξωτερικό περιβάλλον, την ύλη με το πνεύμα αλλά προσέφερε και υγεία, ισορροπία και ευημερία.

Μεγάλη σημασία δινόταν στη «διάθεση», δηλαδή τη σωστή διάταξη των αντικειμένων μέσα στο χώρο για να αποδίδουν την απαραίτητη καλαισθησία χωρίς να ξεφεύγουν της χρηστικότητάς τους.

 

 

Μερικά χαρακτηριστικά της οικοδύναμης:

O καθημερινός φωτισμός και αερισμός είναι απαραίτητος για την εξασφάλιση της υγείας. Η διάταξη των δωματίων σε σχέση με τα παράθυρα και τις πόρτες πρέπει να είναι τέτοια, που να επιτρέπει τη μαιανδρική ροή της κίνησης του αέρα (όπως η σπείρα), καθώς αυτός μεταφέρει μαζί του ωφέλιμη ροή ενέργειας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ένα σύστημα που αφορά τη διάταξη του χώρου, είναι καλύτερα εφαρμόσιμο στο περιβάλλον όπου αναπτύχθηκε. Έτσι, το κινέζικο feng shui δε μπορεί να λειτουργήσει ίσως τόσο αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο δράκος στην Κίνα, ή ένας χρωματισμός, δεν έχει τον ίδιο συμβολισμό στο υποσυνείδητο του ελληνικού πολιτισμού!

Πηγές:
www.wikipedia.gr
www.hellinon.net
www.ethnos.gr
www.magazine.nea-acropoli.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -