«Ευτυχώς τώρα»: Το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου στο πλευρό των θυμάτων

ÔÏ ÁÍÁÊÁÉÍÉÓÌÅÍÏ ÊÔÉÑÉÏ ÔÏÕ ÅÈÍÉÊÏÕ ÈÅÁÔÑÏÕ "ÔÓÉËÅÑ" (ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ ÊÙÓÔÁÓ/EUROKINISSI)

Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, σε ανακοίνωσή του, τάσσεται ενάντια στα φαινόμενα βίας και κατάχρησης εξουσίας στον καλλιτεχνικό χώρο και πάντα στο πλευρό των θυμάτων, σε μια κρίσιμη περίοδο και για τον ίδιο τον οργανισμό.

Σε μια περίοδο όπου οι αποκαλύψεις για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης στον χώρο του θεάματος συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα, έχοντας «χτυπήσει και την πόρτα» του Εθνικού Θεάτρου και πυροδοτώντας ένα ντόμινο εξελίξεων με την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη και την αντικατάστασή του, προσωρινά, από την Έρι Κύργια, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Ευτυχώς τώρα».

Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου τάσσονται στο πλευρό των θυμάτων, ζητάνε δικαίωση για όσους βίωσαν την κακοποίηση και την εκμετάλλευση, ενώ περαιτέρω επιθυμούν την «εκκαθάριση» του καλλιτεχνικού χώρου από φαινόμενα βίας και κατάχρησης εξουσίας, για την προστασία όλων και την επικράτηση του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την επικαιρότητα και τις αποκαλύψεις στο χώρο του Θεάματος. Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι τασσόμαστε με την πλευρά των θυμάτων που θέλουν να μιλήσουν. Πολλές φορές στο παρελθόν συγκρουστήκαμε με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Δηλώσαμε ότι είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε όλους όσοι ανέχτηκαν συμπεριφορές εκμετάλλευσης, παραβίασης, προσβολής, κατάχρησης εξουσίας και τους παροτρύνουμε να βγουν και να μιλήσουν.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά τα φαινόμενα.

Όπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες ζητάμε να κινείται άμεσα εισαγγελική έρευνα.

Ζητάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κάθαρση. Ιδίως εμείς οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο τη ζητάμε ακόμα επιτακτικότερα και θέλουμε να είναι σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα γιατί «έχουν γνώσιν οι φύλακες».

Πάντα δηλώναμε το παρόν σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Τώρα ήρθε η ώρα να δηλώσουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ.

Γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να υπάρξει στο χώρο του Θεάματος και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, ένα πλαίσιο αξιών που δεν θα παραβιάζονται οι ελευθερίες των «αδύναμων». Γιατί ποτέ δεν είναι αργά για τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη.

Γιατί ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε το ψευτο-ερώτημα «Γιατί τώρα;» με μια απόλυτη, σαφή κατάφαση.

«Ευτυχώς τώρα».