Ευγενία Κωστή: “Το κλειδί της ευτυχίας το κρατάμε μόνο εμείς ανεξαρτήτως των εμποδίων στη ζωή”

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η λογοτεχνία για παιδιά είναι ένα πολύ απαιτητικό είδος λογοτεχνίας. Ο ξεχωριστός χειρισμός της γλώσσας, οι εικόνες που συνυπάρχουν με την πλοκή, τα μηνύματα που επιθυμεί να δώσει κάθε συγγραφέας, κάνουν την παιδική λογοτεχνία ένα είδος διαφορετικό και -συχνά- πιο δύσκολο από αυτό των ενηλίκων.

Η νέα συγγραφέας Ευγενία Κωστή, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και σπουδές στο πιάνο, εξέδωσε το πρώτο της παιδικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τη Μaradel Βooks και έχει τίτλο “Κίνε και Κόνι – Η πρώτη τους περιπέτεια”.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αφορά μόνο τους μικρούς μας φίλους, μα και όσους από μας επιθυμούμε να παραδώσουμε ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον στην επόμενη γενιά. Το “Κίνε και Κόνι – Η πρώτη τους περιπέτεια” είναι ένα ευφάνταστο βιβλίο που βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα συναισθήματά τους.

Οι δύο γλυκύτατοι ήρωες, ο Κίνε και ο Κόνι, ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι στο μαγικό δάσος! Σκοπός τους ένας! Να μαζέψουν μοβ λαχταριστά βατόμουρα! Στη διαδρομή θα γνωρίσουν συναρπαστικούς φίλους! Το μυστηριώδες Πεταλολούλουδο, το άλογο που πετάει και η σοφή κουκουβάγια Αγριππίνα θα τους διδάξουν τη δύναμη της φιλίας… Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι δε θα λείψουν… Και κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν ένα χρυσαφένιο ηλιόλουστο πρωινό στο χωριό της Ασημένιας Κανέλας…

Ο Κίνε και ο Κόνι θα ξετρελάνουν τα παιδιά και θα τους δείξουν τον δρόμο της γνώσης, της επιμονής, της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης. Ένα μυθιστόρημα πολύ τρυφερό αλλά και ταυτόχρονα συγκινητικό που αποπνέει αισιοδοξία και θέληση για τη ζωή, γοητεύει και διασκεδάζει το παιδί, διευρύνει τους δημιουργικούς του ορίζοντες και καλλιεργεί τη φαντασία του.

Η συγγραφέας Ευγενία Κωστή μιλά στο catisart.gr για τις δικές της αναγνωστικές περιπέτειες, για την έμπνευση και τη φαντασία, για την ευθύνη του συγγραφέα που απευθύνεται σε παιδιά.

“Το παιδί δεν πρέπει να αισθανθεί διδακτισμό ή πίεση ότι κάποιος του υποδεικνύει τι να κάνει. Επίσης, η προσεκτική επιλογή των λέξεων και της πλοκής είναι επιβεβλημένη έτσι ώστε ο συγγραφέας να είναι ένας καθοδηγητής που παράλληλα θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να εμπνευστούν, να γελάσουν και να αγαπήσουν τα βιβλία”, επισημαίνει.

Για την απόφασή της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος, τονίζει: “Έπρεπε να αφουγκραστώ αυτό που είχα μέσα μου, να το πιστέψω, αλλά και να πάρω την απόφαση να το εκθέσω μέσω της πρώτης μου ιστορίας. Τώρα γιατί παιδικό; Απλά συμβαίνει. Νομίζω ότι μου ταιριάζει και με εμπνέει. Ίσως κατά αυτόν τον τρόπο να ακούω και να φροντίζω το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας”.

“Η αγάπη για τα βιβλία θα πρέπει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία, όταν ακόμη το παιδί δεν ξέρει να διαβάσει”, μας λέει, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος της σειράς με τους Κίνε και Κόνι και βρίσκεται στα σπάργανα το τρίτο. Στους μικρούς και αναγνώστες η ταλαντούχα συγγραφέας εύχεται “να μη σταματούν να ονειρεύονται και να κυνηγούν πάντοτε τα όνειρά τους” αλλά και να εξακολουθούν να διαβάζουν παραμύθια ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

 

 

*Μεγάλωσα στην Αθήνα και μέχρι την τρυφερή ηλικία των 12 χρόνων στα Κάτω Πατήσια. Μόνο γέλια και χαρές έχω να θυμηθώ από την παιδική μου ηλικία. Ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυλές στα σπίτια συναντιόμασταν με τους φίλους μας σε πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές για να παίξουμε μήλα, κρυφτό και κυνηγητό. Ιδιαίτερα όμορφες παιδικές αναμνήσεις, όμως, έχω με τη γιαγιά και τον παππού στο χωριό. Πολλοί περίπατοι στα σοκάκια, παιχνίδι από το πρωί μέχρι το βράδυ, μυρωδιές σπιτικές και παραμυθένιες ιστορίες με πολλή αγάπη.

Ποια ήταν τα αναγνώσματα των πρώτων παιδικών σου χρόνων;

*Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε να διαβάζω και να ακούω παραμύθια, και μεγαλώνοντας μετατράπηκα στην κυριολεξία σε βιβλιοφάγο. Από τα πρώτα βιβλία που θυμάμαι με πολλή αγάπη ήταν τα περιπετειώδη του Ιουλίου Βερν αλλά και πολλά άλλα, όπως η Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά, Μικρές Κυρίες, Τα Ασημένια Πατίνια, Η Μαύρη Τουλίπα, Το Καπλάνι της Βιτρίνας, Τρελαντώνης και η πολυαγαπημένη μου Πολυάννα.

Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που θα ήθελες να το έχεις γράψει;

*Ναι, υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που θαυμάζω και αγαπώ πολύ και είναι η Πολυάννα της Ελεανόρ Πόρτερ. Δε θυμάμαι άλλοτε να είχα ενθουσιαστεί τόσο πολύ και να ψάχνω το επόμενο βιβλίο της σειράς. Η Πολυάννα είναι ένα κοριτσάκι που έχει να μάθει να παίζει το Παιχνίδι της Χαράς και να σκορπίζει με αυτό τον τρόπο την ευτυχία στους γύρω της. Ένα μυθιστόρημα πολύ τρυφερό αλλά και ταυτόχρονα συγκινητικό που αποπνέει μεγάλη αισιοδοξία και δύναμη για τη ζωή.

Τι ήταν εκείνο που σε ώθησε στη συγγραφή, και πιο συγκεκριμένα στη συγγραφή παιδικού βιβλίου;

*Για να είμαι ειλικρινής είναι κάτι το οποίο έχω αναρωτηθεί και εγώ αρκετές φορές, και δεν εξηγείται με τη λογική. Έχει περισσότερο να κάνει με το συναίσθημα. Μάλλον, η βαθιά εσωτερική μου ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου πυροδότησε τη φαντασία και την έμπνευση. Έτσι, λοιπόν, μία μέρα συνέβη κάτι ανεξήγητα μαγικό. Πήρα ένα χαρτί και άρχισα να γράφω για ένα σκιουράκι και ένα λαγουδάκι. Στην αρχή δεν πίστευα αυτό που πήγαζε από μέσα μου και η χαρά της δημιουργίας ήταν απερίγραπτη. Η συνέχεια, όμως, ήταν εξίσου σημαντική. Έπρεπε να αφουγκραστώ αυτό που είχα μέσα μου, να το πιστέψω, αλλά και να πάρω την απόφαση να το εκθέσω μέσω της πρώτης μου ιστορίας. Τώρα γιατί παιδικό; Απλά συμβαίνει. Νομίζω ότι μου ταιριάζει και με εμπνέει. Ίσως κατά αυτόν τον τρόπο να ακούω και να φροντίζω το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Είσαι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και εργάζεσαι ως οικονομική αναλύτρια. Πώς συνδέεται αυτή η ειδικότητα με τη λογοτεχνία;

*Η ειδικότητα αυτή με τη λογοτεχνία παντρεύεται πολύ όμορφα μέσα μου και φέρνει μία καταλυτική ισορροπία. Η λογοτεχνία, πέρα από ανάγκη εσωτερικής έκφρασης, εξυπηρετεί και την ανάγκη της ισορροπίας. Από τη μία μεριά είναι η μαγεία των αριθμών και από την άλλη η μαγεία των λέξεων, η λογική και τα μαθηματικά σε αντίποδα με το συναίσθημα. Και τα δύο, όμως, συνδέονται με έναν κοινό παρανομαστή, τη φαντασία. Η φαντασία είναι εκείνη που δίνει πνοή και πυροδοτεί καθετί που κάνουμε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου για παιδιά «Κίνε και Κόνι – Η πρώτη τους περιπέτεια». Πες μας δυο λόγια γι’ αυτή την ιστορία.

*Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Maradel Books σε εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου. Οι ήρωές μου, ο Κίνε το σκιουράκι και ο Κόνι το λαγουδάκι, είναι πολύ περίεργοι και θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα στο μαγικό δάσος. Έχουν ένα σκοπό. Να μαζέψουν τα σπάνια μοβ λαχταριστά βατόμουρα! Στο πρώτο τους ταξίδι θα συναντήσουν πολλούς συναρπαστικούς φίλους, όπως το μυστηριώδες Πεταλολούλουδο, το άλογο που πετάει και τη σοφή κουκουβάγια Αγριππίνα… Κύριο μήνυμα της ιστορίας είναι η δύναμη της φιλίας. Δείχνει πώς οι δύο φίλοι ενώνονται για να καταφέρουν ένα στόχο από κοινού, όπως είναι η ανεύρεση των σπάνιων μοβ βατόμουρων. Επίσης, το παραμύθι αναδεικνύει πόσο σημαντικοί είμαστε όλοι και πόσο διαφορετικό ρόλο επιτελεί ο καθένας από εμάς. Παράλληλα, υπάρχει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολος και αν είναι ο στόχος, και όταν οι φίλοι είναι ενωμένοι καταφέρνουν και ξεπερνούν τους κινδύνους. Στο τέλος, η ιστορία αφήνει μια γλυκιά γεύση με το μήνυμα ότι πρέπει να χαιρόμαστε και να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα απλόχερα μας έχει χαρίσει η ζωή. Μία πολύ τρυφερή ιστορία που εύχομαι να ταξιδέψει ευχάριστα τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους.

Ποια είναι η ευθύνη του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας;

*Η ευθύνη του συγγραφέα της παιδικής λογοτεχνίας είναι πολύ μεγάλη, εφόσον απευθύνεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα. Μέσα από τη δύναμη των λέξεων ο συγγραφέας θα πρέπει να έχει δύο κύρια μελήματα, να ψυχαγωγήσει αλλά και να περάσει με έναν πολύ ωραίο και ευφάνταστο τρόπο όμορφα μηνύματα, ιδανικά και ηθικές αξίες. Ο τρόπος είναι πολύ σημαντικός. Το παιδί δεν πρέπει να αισθανθεί διδακτισμό ή πίεση ότι κάποιος του υποδεικνύει τι να κάνει. Επίσης, η προσεκτική επιλογή των λέξεων και της πλοκής είναι επιβεβλημένη έτσι ώστε ο συγγραφέας να είναι ένας καθοδηγητής που παράλληλα θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να εμπνευστούν, να γελάσουν και να αγαπήσουν τα βιβλία.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μυήσουμε τα παιδιά στο μαγικό κόσμο των βιβλίων, καθώς πολλά από αυτά σήμερα προτιμούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

*Η αγάπη για τα βιβλία θα πρέπει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία, όταν ακόμη το παιδί δεν ξέρει να διαβάσει. Θα πρέπει να εξιστορούμε ένα παραμύθι στα παιδιά με τρόπο που να τα ταξιδεύει. Για αυτό ας διαβάσουμε πρώτα οι ίδιοι την ιστορία και ας σκεφτούμε πώς θέλουμε να την αφηγηθούμε. Ας μην την απαγγέλουμε απλά, αλλά ας την κάνουμε ενδιαφέρουσα χρωματίζοντας τη φωνή μας. Η γλώσσα του σώματός μας, κάποια μουσική υπόκρουση, ένα αντικείμενο από το σπίτι που να ταιριάζει στην ιστορία ή να ταυτίζεται με κάποιον από τους ήρωες βοηθάει. Ας ρωτήσουμε, όμως, τους μικρούς μας φίλους τι τους έκανε εντύπωση, πώς θα ήθελαν να συνεχίσουν την ιστορία, τι θα ήθελαν να αλλάξουν ή απλά να κλείσουν τα μάτια τους και να μας πουν τι φαντάζονται. Επίσης, ας τους παρακινήσουμε να ζωγραφίσουν κάτι που τους άρεσε από το παραμύθι ή ας το κάνουμε θεατρικό. Δίνοντάς τους μία λέξη, μία φράση ας δημιουργήσουμε μαζί μια ιστορία. Με λίγα λόγια ας γίνει ένα παιχνίδι με αυτούς πρωταγωνιστές ως συγγραφέα ή εικονογράφο. Και να επισκεπτόμαστε συχνά μαζί τους μία παρουσίαση βιβλίου, μία παιδική θεατρική παράσταση ή ένα βιβλιοπωλείο παροτρύνοντάς τους να διαλέξουν εκείνα τα βιβλία που τους αρέσουν.

Τα παραμύθια πρέπει να έχουν αίσιο τέλος πάντα;

*Τα παραμύθια ενδεχομένως να μην έχουν αίσιο τέλος εφόσον πολλές φορές μπορεί να πραγματεύονται δύσκολα θέματα της ζωής. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει το μήνυμα ότι κάτι άλλο όμορφο θα συμβεί στη συνέχεια. Έτσι άλλωστε δεν είναι στη ζωή; Το καλό με το κακό, η ευκολία με τη δυσκολία εναλλάσσονται. Αυτό που θα πρέπει, λοιπόν, να μεταλαμπαδεύσουμε στους μικρούς μας φίλους είναι ότι το κλειδί της ευτυχίας το κρατάμε μόνο εμείς ανεξαρτήτως των εμποδίων στη ζωή.

Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια για το επόμενο διάστημα;

*Πολύ σύντομα θα εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο της σειράς “Κίνε και Κόνι” ενώ παράλληλα βρίσκεται στα σπάργανα η τρίτη ιστορία.

Τι ευχή θα έδινες στους μικρούς αναγνώστες σου;

*Η ευχή που θα δώσω στους μικρούς μου αναγνώστες είναι να είναι καταρχήν γεροί και δυνατοί, να εξακολουθούν να διαβάζουν τα παραμύθια και σε μεγάλη ηλικία, να μη σταματούν να ονειρεύονται και να κυνηγούν πάντοτε τα όνειρά τους.

Ποια είναι η σχέση σου με τα ζώα; Έχεις κατοικίδιο;

*Αγαπώ πολύ τα ζώα και ιδιαίτερα τους τετράποδους φίλους μας. Από την παιδική μου ηλικία έχω πάντοτε συντροφιά είτε γάτες είτε σκύλους. Αυτή τη στιγμή έχω έναν σκύλο, τον Έκτορα.

 

 

Η Ευγενία Κωστή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια.

Έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρή, ασχολήθηκε με τη μουσική ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο πιάνο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια την κέρδισε η συγγραφή παιδικών ιστοριών, που της δίνει ιδιαίτερη χαρά και τη γυρνάει στα παιδικά της χρόνια.

Στον μαγικό κόσμο της πρώτης περιπέτειας των δύο φίλων, Κίνε και Κόνι, η συγγραφέας αποσκοπεί να αγγίξει τις καρδιές των παιδιών και να τους προσφέρει στιγμές χαράς, γέλιου και φαντασίας!

Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς “Κίνε και Κόνι”.

  • Η εικονογράφηση του βιβλίου “Κίνε και Κόνι – Η πρώτη τους περιπέτεια” έγινε από τον Στάθη Πετρόπουλο.

***

  • Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο της Ευγενίας Κωστή “Κίνε και Κόνι – Η πρώτη τους περιπέτεια”