16.2 C
Athens
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Ευρωπαϊκός θρίαμβος για το πλατωνικό “Σπήλαιο” της Έλλης Παπακωνσταντίνου

Θρίαμβος για το πλατωνικό “Σπήλαιο” της Έλλης Παπακωνσταντίνου σε διεθνή Φεστιβάλ της Μεγάλης Βρετανίας και της Δανίας. Μια ελληνική παράσταση που παρακολουθήσαμε φέτος στο Θέατρο Τέχνης παίρνει τα εύσημα στη διεθνή περιοδεία της πριν έρθει στην Ελλάδα και στο Μέγαρο Μουσικής (9 και 10 Οκτωβρίου 2018).
Ο Πλάτωνας αφορά τη σύγχρονη Ευρώπη; Η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα της ODC Ensemble, φαίνεται να μας απαντούν θετικά. Όρθιοι οι θεατές καταχειροκρότησαν την ODC Ensemble στο Φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης και στο Φεστιβάλ Όπερας του Άλμποργκ στη Δανία.
“To Φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης χτυπάει στον παλμό της avantgarde” ήταν ο τίτλος της τετράστερης κριτικής που απέσπασε η ομάδα ODC Ensemble στο Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης.

Φωτογραφία: Ηλίας Μωραΐτης

 

Απόσπασμα κριτικής από το sceneblog.dk:

“To Φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης χτυπάει στον παλμό της avantgarde”.

“…O όρος avantgarde είναι αρχικά στρατιωτικός όρος που περιγράφει το σώμα που επιφέρει σύγχυση και ανοίγει το δρόμο για τις κύριες δυνάμεις του στρατού που ακολουθούν. Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στον πόλεμο, και άρα μια πολύ καλή περιγραφή για τους καλλιτέχνες που τολμούν να οδηγηθούν σε νέους δρόμους, να δώσουν στο έργο τους απρόσμενες φόρμες και να βαδίσουν σε ξένο έδαφος. Και η ελληνική ομάδα ODC Ensemble εξερευνά κάθε πτυχή του Σπηλαίου σε αυτή την cyberpunk opera… Όσο πιο σκοτεινή, τόσο πιο avant-garde γίνεται η παρεμβατική και σύγχρονη ερμηνεία του Πλάτωνα από την Έλλη Παπακωνσταντίνου…».

Άλμποργκ

Οι κριτικές στο Άλμποργκ ήταν τόσο ενθουσιώδεις που οδήγησαν τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ να αναρτήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα του: «Το Σπήλαιο είναι το καμάρι της ψυχής μας… Είμαστε περήφανοι που παρουσιάσαμε αυτήν την παράσταση στο δανέζικο κοινό».
Απόσπασμα κριτικής από το Άλμποργκ: “Είναι παράξενη και πολύ όμορφη, είναι βρώμικη και σκοτεινή. Είναι μια punk όπερα. …Το Σπήλαιο υπήρξε ένας καθ’ ολοκληρίαν καταιγισμός όλων των αισθήσεων. Η όραση, η ακοή και πάνω από όλα ο νους πάλευαν να συλλάβουν αυτό που συνέβαινε…Όπως όλο το κοινό του θεάτρου, έτσι κι εγώ, συγκλονίστηκα από αυτό το απόλυτα μοναδικό εγχείρημα».

Το “Σπήλαιο” έχει ήδη αποσπάσει πεντάστερες κριτικές στο βρετανικό Τύπο, όταν παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο «ΒΕ Festival for the REP” της Βρετανίας, εκεί όπου η ODC Ensemble τιμήθηκε πέρυσι με το «First Prize Award 2017» για την παράσταση της Revolt Athens.

Φωτογραφία: Karol Jarek

Έγραψε ο βρετανικός Τύπος για το “Σπήλαιο”:

“Η εξηντάλεπτη παράσταση ήταν ένα εκπληκτικό έργο σύγχρονης τέχνης που όπως και το προηγούμενο έργο της ομάδας (Revolt Athens) συνδέει τη λυρική όπερα, live video και pop media εικόνες για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σχόλιο. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη γιατί είναι ένα έργο που μάς απομακρύνει από κάθε θεατρική κοινοτοπία».
Μια ακόμα επιτυχία της ODC Ensemble, είναι ότι άνοιξε φέτος τιμής ένεκεν το «ΒΕ Festival» με τη βραβευμένη παράσταση του Revolt Athens.

* Το “Σπήλαιο” της Έλλης Παπακωνσταντίνου είναι μια νέα όπερα για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics.

 • Σε σύλληψη – σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή που διερευνά, μέσα από τη φιλοσοφική διάσταση της τυφλότητας, πιθανές παραλληλίες με τον σημερινό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και των ψευδών ειδήσεων αντλώντας από την πλατωνική αλληγορία του Σπηλαίου.
 • Το “Σπήλαιο” εξελίχθηκε μέσα από διεθνή residencies και συνεργασίες, ενώ υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Danish Arts Council.
 • Η βραβευμένη ODC Ensemble (1st Prize Award, BE Festival 2017 for the REP, UK) έχει ιδρυθεί από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου και έχει την έδρα της στην Αθήνα. H ODC Ensemble δημιουργεί κυρίως υβριδικές παραστάσεις, εμπνέει και προκαλεί το κοινό με κλασικά και σύγχρονα έργα ενώ δίνει έμφαση στην εκπαίδευση. Το 2011 η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ODC Ensemble δημιούργησαν ένα χώρο συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης, το «Βυρσοδεψείο», το οποίο και διηύθυνε από το 2011 μέχρι και το 2016.
 • Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι υπό διαμόρφωση.
  Περιλαμβάνει:
  The Athens Concert Hall, Megaron (GR) 9 & 10 October
  New Media Department, Stanford University (USA), TBA
  The Thessaloniki Concert Hall, (GR) TBA

TRAILER ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

https://vimeo.com/249732445

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1AyYMaaTNHG68ArKLUAAqS0dEvb9k3g0j

THE ODC BOOK

https://drive.google.com/open?id=0B6aSMqbFwXOybHJMcFBkQ1R1SzUzSVlvLTJfaXBhQm1OV0JF

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -