29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Τρία διάσημα ελληνικά «Μ» ανατρέπουν τους νόμους της Φυσικής στο Τρένο στο Ρουφ…

Του Παναγιώτη Μήλα

«Κάθε υλικό σώμα γύρω μας, σε όποια φυσική κατάσταση κι αν βρίσκεται (στερεή, υγρή, αέρια), χρειάζεται το δικό του χώρο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια καρέκλα. Θα μπορούσε να υπάρχει στο σπίτι μας, αν δεν είχαμε εξασφαλίσει “χώρο” για να την τοποθετήσουμε; Ασφαλώς, όχι!
Αλλά και τα υγρά σώματα έχουν ανάγκη από το δικό τους χώρο. Όπως ξέρετε, όταν βρέχει, μέσα σε λίγη ώρα συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα υγρού – δηλαδή νερού – στην επιφάνεια της γης. Αν το νερό, όπως όλα τα υγρά, δεν απαιτούσε το δικό του χώρο, δεν θα πλημμύριζαν οι δρόμοι, τα υπόγεια, τα καταστήματα. Δεν θα «φούσκωναν» τα νερά των ποταμών, ούτε θα έσπαγαν τα φράγματα στο πέρασμα τους…
Όμως, μήπως και με τα αέρια δεν ισχύει το ίδιο; Πόσες φορές δεν προσπαθούμε να φουσκώσουμε ένα μπαλόνι και λίγο πριν νιώσουμε υπερήφανοι για το μέγεθος του δημιουργήματός μας, μένουμε έκπληκτοι, κρατώντας ως ενθύμιο τα λαστιχένια υπολείμματα;».

Οι παραπάνω 147 λέξεις μας ξαναφέρνουν στα θρανία της Ε’ Δημοτικού και κάνουν εισαγωγή σε ένα καθαρά πολιτιστικό θέμα, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο.

Αρκεί μόνο να σας θυμίσω ότι τρία τεράστια ελληνικά «Μ» ανέτρεψαν όλους τους νόμους της Φυσικής και χώρεσαν στο μικρό θεατρικό βαγόνι του αγαπημένου Τρένου στο Ρουφ.

Μαρία, Μελίνα και Μήδεια σε μια απρόσμενη συνάντηση. Αυτά τα φοβερά μεγέθη με έναν μαγικό τρόπο βρήκαν θέση σ’ αυτό το βαγόνι. Μπορεί αυτό να φαίνεται αδύνατο, όμως στα χέρια της Τατιάνας Λύγαρη κανένα πρόβλημα δεν παραμένει άλυτο.

Έτσι μέσα σε ένα τρένο του 1950 άρχισε το ταξίδι μας με αφετηρία την Αρχαία Ελλάδα και τερματικό σταθμό την Ελλάδα του σήμερα. Μια μυθολογική μορφή της αρχαίας τραγωδίας συναντά δύο μεγάλες σύγχρονες ιέρειες. Τρία τεράστια «Μ», τρεις γυναίκες- σύμβολα, η Μήδεια, η Μαρία Κάλλας και η Μελίνα Μερκούρη με ένα κοινό χαρακτηριστικό, το πάθος, ενώνουν τις διαφορετικές διαδρομές τους. Και οι τρεις έχουν πάθος για ζωή, πάθος για έρωτα, πάθος για δημιουργία, πάθος για ελευθερία.

Όπως μας αναφέρουν οι συντελεστές: «Μία ηθοποιός και ένας μουσικός συναντιούνται και ζωντανεύουν σημαντικές ιστορικές στιγμές μέσα από τις προσωπικότητες των τριών μυθικών γυναικών, των τριών θρύλων της ζωής και της τέχνης σ’ αυτό το υπερβατικό ταξίδι στη δική μας Ελλάδα, τον τόπο του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Από την τραγική ηρωίδα του αρχαίου δράματος στις καταξιωμένες στην τέχνη και την πολιτική σύγχρονες γυναικείες παρουσίες, το τρένο μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι δημιουργικής μνήμης, χιούμορ και συγκίνησης, όπου η Ελλάδα την ίδια στιγμή είναι αφετηρία και τελικός προορισμός, με ενδιάμεσους σταθμούς τα αισθήματα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το περίεργο στην περίπτωση της παράστασης «Women of Passion, Women of Greece» είναι άλλο ένα. Τόσο το κείμενο (Ευγενία Τζένη Αρσένη) και η σκηνοθεσία (Τατιάνα Λύγαρη), όσο και η ερμηνεία (Εβελίνα Αραπίδη) ενώ δεν έχουν καμία σχέση με «αγιογραφία» καταφέρνουν να ανατρέψουν όποια αρνητική διάθεση αλλά και άποψη θα μπορούσε να έχει κανείς για τις τρεις αυτές κορυφαίες γυναίκες. Και η Μελίνα, και η Κάλλας, και η Μήδεια έχουν προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων και για τη δράση τους και για την προσωπικότητά τους. Εδώ όμως τα πράγματα αλλάζουν και κάνουν τον θεατή και να ταυτιστεί μαζί τους και να τις κατανοήσει, να τις αγαπήσει. Κάτι όχι και τόσο εύκολο την εποχή μάλιστα που όλοι μένουμε αμετακίνητοι από τις απόψεις μας. Δύσκολο το εγχείρημα και ακόμη πιο δύσκολο μιας και η παράσταση είναι στην αγγλική γλώσσα. Όμως και εδώ το εμπόδιο ξεπερνιέται αφού η μαγεία των τριών μυθικών γυναικών μιλάει στην ψυχή του κάθε θεατή. Αυτές οι «Γυναίκες του πάθους» έχουν μαζί τους την Ντόρα Λελούδα, στα κοστούμια (που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τις ντουλάπες αυτών των γυναικών), τον Σπύρο Ρασιδάκη, στο video design (που μας ταξιδεύει), τον Σάκη Μπιρμπίλη, στους φωτισμούς (που μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε όνειρα) και τη Δανάη Κουρέτα, στις ειδικές κατασκευές (που μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά στις τρεις ηρωίδες). Εξαιρετική ομάδα, εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πραγματικό έργο τέχνης που δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς τον Φώτη Μυλωνά, στη μουσική σύνθεση αλλά και στο «παιχνίδι» με την πρωταγωνίστρια. Την Εβελίνα Αραπίδη η οποία -σε χρόνο μηδέν- μεταμορφώνεται από Μήδεια σε Μελίνα, και από Μερκούρη σε Κάλλας. Οι κινήσεις, οι εκφράσεις, ο τόνος της φωνής, το ύφος – ασφαλώς – δεν είναι αποτέλεσμα αντιγραφής. Όλα είναι βγαλμένα και φτιαγμένα από την ψυχή και την καρδιά της Εβελίνας η οποία αγάπησε αυτές τις τρεις μορφές και τις φέρνει ολοζώντανες μπροστά μας κάθε Σάββατο.

Μακάρι αυτή η παράσταση να γίνει ένας πολιτιστικός προορισμός για τους ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας ή ακόμη να ταξιδέψει ως ελληνικό δώρο σε άλλες χώρες. Είθε να δουν αυτή τη δημιουργία νέοι και νέες για να διαπιστώσουν πως η κινητήρια δύναμη για κάθε έργο είναι μόνο το πάθος. Το πάθος που ξεπερνάει τους νόμους της Φυσικής και ανοίγει την αγκαλιά του σε κάθε έργο πνοής.

«Women of Passion, Women of Greece»

Αγγλόφωνη θεατρική παράσταση

Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, συγγραφή / δραματουργία.

Τατιάνα Λύγαρη, σκηνοθεσία / σκηνικά.

Ντόρα Λελούδα, κοστούμια.

Φώτης Μυλωνάς, μουσική σύνθεση.

Σπύρος Ρασιδάκης, video design.

Σάκης Μπιρμπίλης, φωτισμοί.

Δανάη Κουρέτα, ειδικές κατασκευές.

Ερμηνεύει η Εβελίνα Αραπίδη.

Συμμετέχει ο μουσικός Φώτης Μυλωνάς (φωνή, κιθάρα, μαντολίνο, μπανσούρι, κρουστά).

Διάρκεια 60΄

Στο Θεατρικό Βαγόνι

Παραστάσεις κάθε Σάββατο (και τον Ιούλιο) στις 7 μ.μ.

Είσοδος 12 ευρώ (προαγορά ή κράτηση απαραίτητη)

κρατήσεις στο 210 – 92.37.076 και στο

https://www.viva.gr/tickets/theater/to-treno-sto-rouf/women-of-passion-women-of-greece/

Προαιρετικό δείπνο μετά την παράσταση

πληροφορίες – κρατήσεις – τιμές 210 – 92.37.076/ [email protected]

Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ
επί της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως, απέναντι από την έκθεση επίπλων «Ένα κι ένα».

Με το Μετρό χρησιμοποιήστε τη Γραμμή 3 (Αιγάλεω-Αεροδρόμιο) και κατεβείτε στην στάση «Κεραμεικός». Προχωρήστε στην Κωνσταντινουπόλεως με κατεύθυνση προς Πέτρου Ράλλη.

Με τον Προαστιακό κατεβείτε στην στάση «Ρουφ».

Ο χώρος διαθέτει δωρεάν υπαίθριο parking και δωρεάν Wi-Fi.

Είναι δυνατή η πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο στο bar «Αποβάθρα», στο Wagon – Bar και στο Wagon – Restaurant.

Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί όλο τον χρόνο (εκτός Αυγούστου).
Κατά τους θερινούς μήνες λειτουργεί από Τρίτη έως και Σάββατο, από τις 8 μ.μ. έως αργά το βράδυ.

* Ακόμα κι αν δεν πάτε στο Ρουφ για να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις του Τρένου, μπορείτε να ζήσετε εντελώς μοναδικές στιγμές στην αποβάθρα του σταθμού όπου, με θέα τα ιστορικά βαγόνια, θα απολαύσετε το αναψυκτικό, το ποτό ή ακόμα και το δείπνο σας…

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -