Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μια κακή φωτογραφία δεν μπορεί να κρύψει το καλό κλίμα…

Του Παναγιώτη Μήλα

Μίλησαν όλοι για το αυτονόητο, που δεν το γνωρίσαμε τα χρόνια που πέρασαν.
Μίλησαν όλοι για τον πολιτικό πολιτισμό στην αλλαγή σκυτάλης, που επίσης δεν είδαμε τα χρόνια που πέρασαν.
Δυστυχώς όλοι είχαν απόλυτο δίκιο…

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 11 το πρωί. Στα γραφεία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, στην οδό Ηπίτου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου παρέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.
Μια σύντομη τελετή παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Μια ζεστή ατμόσφαιρα λόγω χώρου και συνωστισμού.
Από το να μη γίνει καθόλου, καλύτερα που έγινε έστω και έτσι. Χίλιες φορές καλύτερα.

 

***

 

 

Μια κακή φωτογραφία – όπως η αρχική – δεν μπορεί να κρύψει το καλό κλίμα… Μια μεγάλη αγκαλιά – όπως η παραπάνω – φανέρωσε πως όταν γίνεται με επιτυχή τρόπο η αλλαγή σκυτάλης, τότε η ομάδα τρέχει προς τη νίκη.

 

***

 

Η Κατερίνα, όταν πήγαινε ακόμη στο δημοτικό σχολείο, έμπαινε διακριτικά, με απόλυτη ησυχία και περισσή προσοχή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μόλις έσβηναν τα φώτα κρατώντας το χέρι του πατέρα της Σπύρου Ευαγγελάτου και καθόταν δίπλα του στην πρώτη κερκίδα δεξιά, στην άκρη της πρώτης σειράς…
Τώρα η Κατερίνα αγέρωχη, με ένα πλατύ χαμόγελο και μια μεγάλη αγκαλιά μπήκε στο γραφείο του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου όταν άναψαν οι προβολείς των τηλεοπτικών συνεργείων και των φωτορεπόρτερ.
Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στο φεστιβάλ και στο υπουργείο έδωσαν το “παρών”. Όσοι χώρεσαν, μπήκαν στο μικρό γραφείο και οι υπόλοιποι στο αίθριο.

 

***

 

 

 

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρόπουλο και ευχήθηκε καλή δύναμη στην κ. Ευαγγελάτου, θύμισε ότι η αλλαγή σκυτάλης έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στη λογική ενός φεστιβάλ, δηλαδή μιας γιορτής, μιας γιορτής του υψηλού που θέλησαν να καθιερώσουν το 1955 οι εμπνευστές του.
Επεσήμανε δε ότι στόχος είναι το 2022 οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Αθηνών, να συνεργαστούν με τους επόμενους ή με τον εαυτό τους, αν οι ίδιοι είναι υποψήφιοι στην προκήρυξη ή στην ανοιχτή πρόσκληση που θα απευθύνει το υπουργείο.

 

***

 

 

 

Ο κ. Θεοδωρόπουλος θύμισε πως σήκωσε τη σκυτάλη που είχε πέσει κάτω την άνοιξη του 2016 και ανέφερε πως η τελετή παράδοσης τώρα γίνεται με όρους υγιείς και συναδελφικούς. Σημείωσε δε: «Οι υπουργοί Πολιτισμού δεν αντιλαμβάνονται κατά κανόνα τι σημαίνει για τη δουλειά μας η έγκαιρη τοποθέτηση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ώστε αυτός να συνυπάρξει για κάποιο διάστημα με τον προηγούμενο και να ενημερωθεί, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος του καλλιτεχνικού έργου. Αλλά κι εμείς, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές που θέλουμε να μείνουμε δια παντός στη θέση μας, όταν μας αντικαθιστούν, είτε έχει λήξει η θητεία μας είτε όχι, δεν διανοούμαστε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε τον διάδοχο στο έργο του».

 

***

 

Η κ. Ευαγγελάτου υπογράμμισε: «Έχω τη διάθεση να δώσω όλη μου τη δημιουργική ορμή, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες, σε αυτό τον θρυλικό θεσμό, που τον αντιμετωπίζω ως μια μεγάλη καλλιτεχνική πρόσκληση. Δεν είναι η στιγμή να κάνω αναγγελίες. Υπάρχει ένας χρόνος ενημέρωσης που ακολουθεί, πρέπει να συσταθεί η δημιουργική ομάδα, είμαστε ήδη σε αυτές τις διαδικασίες. Για εμάς το φεστιβάλ είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Είναι ένας ανοιχτός διάλογος της σύγχρονης καλλιτεχνικής ελληνικής δημιουργίας με την παγκόσμια. Είναι μια απόλυτη γιορτή. Μια συμπυκνωμένη περιπέτεια. Και σίγουρα μια γέφυρα σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον, στην τέχνη, την αισθητική, την καλλιέργεια. Θα θέλαμε να είναι και μία εξαίρεση στους χειμερινούς ρυθμούς και τρόπους της καλλιτεχνικής μας ζωής, μια εκρηκτική εξαίρεση».

 

***

 

 

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκλεισε την τελετή δηλώνοντας: «Δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε το φεστιβάλ με τα εργαλεία και τους τρόπους που απαιτούνται προκειμένου να επιτελέσει το έργο του. Έχουμε σαφή εικόνα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φεστιβάλ για να προσελκύσει επισκέπτες».