Cat Is Art

Ο Ερωτόκριτος των Χαΐνηδων «κι όμΩς κινείται» τώρα σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Οι Χαΐνηδες προτείνουν μια διαφορετική ανάγνωση του Ερωτόκριτου. Πρόκειται για μια δημιουργία της ομάδας «κι όμΩςκινείται» η οποία ξεκίνησε ως παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τον Ιούνιο του 2014 και έκτοτε ταξιδεύει με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα σειρά έχει η Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους και η Ξάνθη, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 στο Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

 

***

 

Όπως λέει ο λυράρης Δημήτρης Αποστολάκης: «Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου που είναι μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο – αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

»Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη, στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθιά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του, συγκινούν και στο παρόν.

»Ο Ερωτόκριτος εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης. Τη θέση του πήραν το δελτίο των 8 στην τηλεόραση, το facebook, ο αυτισμός των sms και ο θόρυβος από την εκβιομηχάνιση της γεωργικής εργασίας. Συνήθως τον συναντάμε στα χείλη τραγουδιστών, που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησίας και σε θεατρικές παραστάσεις ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ «πειραγμένο».

»Ο λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών αυτών είναι, όπως προανέφερα ότι ο Ερωτόκριτος καθώς δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εντέλει, άλλη αναπαράσταση. […]

»Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών θα ήθελα να επιχειρήσω μιαν άλλη αναπαράσταση της διαλεκτικής του Ερωτόκριτου, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων, που θα καταδυθούν σ’ αυτή την αρχέγονη συνειδησιακή κατάσταση του Ομηρίδη – Λυράρη – Ράπερ. Η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές, συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας «κι όμΩςκινείται».

Κλείνοντας ο λυράρης Δημήτρης Αποστολάκης τονίζει και τα εξής:

«Η ανάγκη που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμένη από τη θεατρική του αναπαράσταση».

 

***

 

 

«Ερωτόκριτος»
Του Βιτσέντζου Κορνάρου

Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες
Δημήτρης Αποστολάκης, λύρα
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, τραγούδι –κιθάρα
Σπυριδούλα Μπάκα, τραγούδι
Τάκης Κανέλλος, κρουστά
Κλέων Αντωνίου, ηλεκτρική κιθάρα
Μιχάλης Νικόπουλος, λαούτο, μαντολίνο
Ρέλλος Θοδωρής, σαξόφωνο
Γιάννης Νόνης, μπάσο
Κίνηση: Κι όμΩςκινείται
Χορός – Ακροβασία: Λασκαράτος Αλέξανδρος, Λινάρδου Αντιγόνη, Μακατσώρης Χριστόφορος, Νούσκας Αλέξανδρος, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα, Χαμηλοθώρη Λία.
Φωτισμοί: Αθανασοπούλου Μαρία
Σκηνικός χώρος: Κι όμΩςκινείται
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας

***

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ…

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΟ Ερωτόκριτος των Χαΐνηδων «κι όμΩς κινείται» τώρα σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Related Posts