Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Αρκεί ένα λεπτό για να την ερωτευθείς, μία ώρα για την αγαπήσεις και μία μέρα για να τη λατρέψεις. Μια ολόκληρη ζωή όμως δεν αρκεί για να την ξεχάσεις.
Μια βόλτα στους δρόμους και στις πλατείες της Ερμούπολης, τις οποίες κυριολεκτικά στολίζουν τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια, αρκεί για να σου κλέψει την καρδιά και για να διαπιστώσεις πως η παλιά αίγλη και η φινέτσα είναι ακόμα αποτυπωμένη σε κάθε γωνιά της. Η Σύρος φαντάζει σαν ένα νησί που δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος. Με τα επιβλητικά αρχοντικά, τα υπέροχα μπαλκόνια, τις γραφικές καμάρες και τις ζωγραφιστές οροφές. Τόση ομορφιά δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πως χωράει σ’ ένα μικρό τόπο! Κι όμως η Σύρος είναι ένα υπαίθριο μουσείο, τα αξιοθέατά της κρατούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη αμείωτο σε κάθε του βήμα, όσο κι αν μείνει.
Αρχιτέκτονες, Έλληνες και ξένοι, εργάστηκαν στο νησί και έκαναν τον νεοκλασικισμό πράξη. Πραγματικά εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική της κουλτούρα που προκαθόρισε την απαράμιλλη άνθιση του νεότερου κυκλαδικού πολιτισμού. Ο κλασικισμός του νησιού χαρακτηρίζεται από διώροφα σπίτια με ανώγειο και κατώγειο, πέτρινους σοβατισμένους τοίχους, ξύλινα πατώματα, στέγες, κεραμίδια, ξύλινα γείσα, εξώστες, βεράντες και εσωτερικές σκάλες που συνδέουν τους ορόφους.
Με το πέρασμα του χρόνου και παράλληλα με την ακμή της η Ερμούπολη υιοθέτησε εξ ολοκλήρου τον ευρωπαϊκό κλασικισμό, ενώ οι προσφυγικές επιρροές διατηρούνται μόνο στις λαϊκές γειτονιές.
Το 1837 ο Wilhelm von Weiler εφαρμόζει το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο και θεμελιώνει τη μνημειακή νεοκλασική αρχιτεκτονική της Ερμούπολης που αποτελεί σύμβολο κύρους για το νησί.
Κατά την περίοδο μεταξύ 1840-1860, μεγάλοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία ενστερνίζονται μαζί με το ρεύμα του κλασικισμού και τον ρομαντισμό και επινοούν μια νέα αρχιτεκτονική δομή γνωστή και ως Νεοκλασική Αρχιτεκτονική της Ερμούπολης. Τη νέα αρχιτεκτονική αυτή δομή που ακολουθεί τη ρυμοτομική γραμμή χαρακτηρίζουν οι διώροφες ή τριώροφες αμιγείς κατοικίες και οι κατοικίες που φιλοξενούν καταστήματα ή αποθήκες στο ισόγειο καλύπτοντας όλο το εμβαδόν του οικοπέδου.
Η Ερμούπολη της Σύρου είναι δημιούργημα της Επανάστασης του 1821.
Προστατευμένο από την αντάρα του πολέμου, το λιμάνι της Σύρου έγινε το ασφαλέστερο καταφύγιο στο ταραγμένο Αιγαίο. Σ’ αυτήν θα καταφύγουν, για να αποφύγουν τους Τούρκους, πρόσφυγες από πολλές περιοχές όπου κατοικούσαν Έλληνες. Χάρη στις ικανότητες και την επιχειρηματικότητά τους, κυρίως των Χίων προσφύγων, η πόλη τους θα γίνει μια λαμπρή πρωτεύουσα και για μερικές δεκαετίες ο σημαντικότερος διαμετακομιστικός σταθμός για τα εμπορεύματα που διακινούνταν μεταξύ Δύσης και Ανατολικής Μεσογείου.
Άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν θύματα των σφαγών που είχε εξαπολύσει ο τουρκικός στόλος σε αυτές τις περιοχές το 1822 και το 1824. Η ύπαρξη καθολικών στη Σύρο είχε θέσει το νησί υπό την προστασία των δυτικών μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Έτσι οι πρόσφυγες αναζήτησαν στο νησί της Σύρου κυρίως ασφάλεια.
Η ονομασία της πόλης αποφασίστηκε με πρωτότυπο τρόπο, σε συμβούλιο που έγινε το 1826 από τους πρώτους οικιστές της πόλης έξω από τον ναό και ονομάστηκε Ερμούπολη προς τιμήν του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή. Η πρόταση του ονόματος κατατέθηκε από τον πρόσφυγα Χιώτη Λουκά Ράλλη. Το 1828, ύστερα από απογραφή, ο πληθυσμός της πόλης αριθμεί 13.805 κατοίκους. Το 1833, 11 χρόνια από τη στιγμή που φτάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες στο νησί, χτίζουν το πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο της ελεύθερης Ελλάδας με γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα. Από το γυμνάσιο της Σύρου αποφοίτησε αρκετά χρόνια μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια εποχή ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο βυρσοδεψίας στη Σύρο και χτίστηκε το μεγαλοπρεπές λιμάνι της πόλης. Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους τα περισσότερα από τα ξένα πλοία έπιαναν μόνο Σύρο απ’ όπου γινόταν το διαμετακομιστικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ανατολή.
Μεταξύ 1840 και 1880 η Ερμούπολη αναπτύσσεται ραγδαία και μετατρέπεται σε μια λαμπρή κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με αναπτυγμένη αστική τάξη, μια πόλη ηγεμονική. Το 1848 αρχίζει να χτίζεται η αριστοκρατική συνοικία της Σύρου, τα Βαπόρια και ο ναός του Αγίου Νικολάου. Το 1864 εγκαινιάζεται το θέατρο “Απόλλων”, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Το επιβλητικό δημαρχείο της πόλης χτίζεται από τον Ερνστ Τσίλερ το 1876-1891. Το Φεβρουάριο του 1879 δημιουργείται στην Ερμούπολη το πρώτο, στην Ελλάδα, εργατικό Σωματείο. Το 1880, με απόφαση του Δήμου Ερμούπολης, στήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μνημείο στον άγνωστο στρατιώτη του αγώνα του 1821.
Εν τω μεταξύ το 1844 η αρτισύστατη Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ίδρυσε το πρώτο υποκατάστημά της στην Ερμούπολη.
Ακριβώς την ίδια χρονιά ο Χιώτης έμπορος ξυλείας Νικόλαος Α. Παρασκευάς χτίζει το αρχοντικό του.
Είναι ένας από τους πλούσιους ξυλέμπορους που τότε στοίβαζαν στην παραλία χιλιάδες κυβικά ξυλείας για ναυπήγηση και ξύλα για οικοδόμηση «παντός μεγέθους και πάσης φύσεως από όλα τα μέρη της Ανατολής και της Μαύρης Θαλάσσας, µε ιστιοφόρα, ατμόπλοια και σχεδίες, ρυμουλκημένων κατ’ αρχάς µε ιστιοφόρα και ακολούθως µε ατμόπλοια».
«Εποχή αλησμόνητος δια τους ευτυχείς τότε τεχνίτες, εμπόρους, βιομηχάνους, επιχειρηματίες». Ναυπηγοί, ξυλέμποροι, σχοινέμποροι, χαλκουργοί, είχαν τόσα κέρδη που δεν περιγράφονται εύκολα.
Σήμερα ο απόγονός του Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, αναλαμβάνοντας ένα έργο πάθους, μόχθου και πίστης στην παράδοση του τόπου του, διαμορφώνει εκ νέου το οίκημα και δημιουργεί τον υψηλής αισθητικής ξενώνα «1844 Suites».
Οι σουίτες βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αρχοντικό κτήριο του προπάππου του Νικόλαου Α. Παρασκευά.
Χαρακτηρίζονται από µεγαλοπρέπεια, εργονομία, λειτουργικότητα και άνεση και απηχούν τον πλούτο και την αισθητική της ερµουπολίτικης ελίτ.
Είχαμε τη χαρά να διαμείνουμε σ’ αυτό το πανέμορφο κτήριο κατά τη διάρκεια του Stray Art Festival που διεξήχθη στην Ερμούπολη από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Το τριήμερο αυτό κατέφθασαν στο νησί καταξιωμένοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα για να δώσουν νεανικό χρώμα και να ζωντανεύσουν το Καρνάγιο και το Ναυπηγείο του Νεωρίου.
Αγαπημένοι καλλιτέχνες της Τέχνης του Δρόμου και του Graffiti και πολλοί μουσικοί, ηθοποιοί και performers σχεδόν “κατέλαβαν” την ηγεμονική αυτή πόλη για να γιορτάσουν την κουλτούρα του δρόμου σε μια «περιπλανώμενη» γιορτή, η οποία έχει ως πυρήνα την τέχνη της τοιχογραφίας και τον τοίχο του Ναυπηγείου του Νεωρίου. Σε αυτό το γεμάτο τριήμερο πραγματοποιήθηκε ζωντανά η φιλοτέχνηση του νησιωτικού τοπίου από τους καλλιτέχνες του δρόμου. Παράλληλα, μουσικά σχήματα και dj sets πλημμύρισαν με ήχο και χρώμα τη γιορτινή ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, ενώ δεν έλειψαν τα θεατρικά δρώμενα και οι performances.
Σε απόσταση το πολύ πέντε λεπτών με τα πόδια από τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, όπως το Λιμάνι, το Καζίνο, το Νεώριο, η Πλατεία Μιαούλη, το Δημαρχείο, το Θέατρο Απόλλων, ο Άγιος Νικόλαος και η παραλία «Αστέρια», τα κομψά διακοσμημένα δωμάτια του «1844 Suites», με την εκλεπτυσμένη καλαισθησία, μας πρόσφεραν αυθεντική φιλοξενία, ξεκούραση, προσωπική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, ώστε απρόσκοπτα να παρακολουθήσουμε -κάτω από ιδανικές συνθήκες- το Stray Art Festival.
Η ιδανική τοποθεσία, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική του παρελθόντος, τα παραδοσιακά ελληνικά χρώματα και τις σύγχρονες ανέσεις, καθιστούν το «1844 Suites» πρώτης τάξεως επιλογή για κάθε απαιτητικό επισκέπτη, που αναζητά στιγμές χαλάρωσης, αναζωογόνησης αλλά και ελευθερία κινήσεων ώστε να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κοντά στα μνημεία, στα καταστήματα μόδας και στα δημοφιλή στέκια της πόλης του Ερμή.
Οι σουίτες πολυτελείας έχουν θέα στη θάλασσα, είναι ευρύχωρες (από 25 έως 35 τετραγωνικά μέτρα) και διαθέτουν πολυτελή λουτρά. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή είναι αρίστης ποιότητας ξύλο στα δάπεδα, πεντελικά μάρμαρα στα μπάνια και χειροποίητα έπιπλα για τη διακόσμηση.
Τα κρεβάτια είναι διαστάσεων King Size (1,80m x 2,00m.) και τα στρώματα που χρησιμοποιούνται αποτελούν ό,τι κορυφαίο έχει να προσφέρει η εταιρεία Coco-mat, προσδίδοντας στον ύπνο μια εξαιρετική και πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα κλινοσκεπάσματα είναι βαμβακοσατέν αρίστης ποιότητας και δίνεται η δυνατότητα επιλογής επτά διαφορετικών μαξιλαριών (pillow menu).
Όλες οι σουίτες διαθέτουν παράθυρα και μπαλκονόπορτες με διπλά τζάμια, που προσδίδουν απόλυτη ηχομόνωση και θερμομόνωση, κλιματισμό, τηλεοράσεις Full HD 43’’ με παροχή συνδρομητικής τηλεόρασης (Cosmote TV Full Pack), ψυγείο, μηχανή εσπρέσο της Nespresso, βραστήρα, παγοθήκη, κρυστάλλινα ποτήρια και πορσελάνινα φλιτζάνια καφέ.
Στα λουτρά, τα οποία διαθέτουν όλα υδρομασάζ και σεσουάρ μαλλιών, τα προϊόντα καλλωπισμού που προσφέρονται είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας (Molton Brown).
Οι άνθρωποι του «1844 Suites» είναι ευγενέστατοι και πάντα ευτυχείς να φιλοξενούν επισκέπτες σε ένα περιβάλλον ιδανικό για σύντομες αποδράσεις, καθώς και για πολυήμερες διακοπές.
Εμάς πάντως η διαμονή σας σε ένα από τα πιο παλιά αρχοντικά στη Σύρο μας έμεινε αξέχαστη!
Είναι μήνυμα ελπίδας το γεγονός ότι η Σύρος βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία και εξελίσσεται σε κέντρο διεθνούς τουρισμού. Τα παλαιά κτήρια επισκευάζονται, η τέχνη μαζί με τη δημιουργία δίνουν οντότητα και φρεσκάδα στο νησί.
Παράλληλα, κόντρα στις αντιξοότητες και στον πεσιμισμό των καιρών, το φεστιβάλ Stray Art Festival έρχεται να ανοίξει ένα παράθυρο θετικής αύρας μέσα από την καλλιτεχνική πένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων του.
Το να γνωρίζεις το παρελθόν, το παρόν, αλλά και τις μελλοντικές τάσεις και καλλιτεχνικές προσδοκίες του περιβάλλοντος μιας περιοχής, δεν είναι μόνο μια πολιτισμική εμπειρία, αλλά και μια συναρπαστική περιπέτεια.
Πληροφορίες
Σταματίου Πρωίου 44
Ερμούπολη
@1844Suites
Τηλ. 693 655 6734
e-mail: [email protected]
Facebook: 1844Suites
Booking: 1844suite
* Το Αεροδρόμιο της Σύρου απέχει 2 χλμ. από το ξενοδοχείο.
* Λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο.