18.3 C
Athens
Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Σεμινάριο Visual Storytelling — Αφηγηματική Φωτογραφία

Το εργαστήριο Visual Storytelling διαρθρώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους (ακαδημαϊκά εξάμηνα) και επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Κατά το τρέχον εξάμηνο θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, ένα για κάθε κύκλο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως/διαδικτυακά.

Περιεχόμενο πρώτου κύκλου
Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου έχει ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας, τις αφηγηματικές τεχνικές, και τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, τη σύλληψη, την έρευνα, τα βασικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό σημαντικών φωτογράφων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών προσέγγισης της φωτογραφίας ντοκουμέντου. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών.

Περιεχόμενο δεύτερου κύκλου
Ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός πρότζεκτ και αποσκοπεί στη διεύρυνση των ορίων της φωτογραφικής τους πρακτικής. Τα πολλαπλά επίπεδα αφήγησης, η οργάνωση και μορφοποίηση του περιεχομένου, η νοηματική αναπλαισίωση, η ενσωμάτωση οπτικών συμβόλων καθώς και ο πειραματισμός με άλλα οπτικοακουστικά μέσα (cross-media project) θα αποτελέσουν ένα δυναμικό πεδίο αναζητήσεων για την εξέλιξη – ωρίμανση των εργασιών των συμμετεχόντων.

Προαπαιτούμενα
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.

Μεθοδολογία εκπαίδευσης
Η παρακολούθηση των μαθημάτων δια ζώσης με φυσική παρουσία στην αίθουσα, με παράλληλο live streaming μέσω διαδικτύου, σε περίπτωση που ο τόπος διαμονής ή οι υποχρεώσεις των εκπαιδευομένων δεν επιτρέπουν τη διά ζώσης παρακολούθηση με φυσική παρουσία στην αίθουσα.

Διάρκεια προγράμματος
Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 12 συναντήσεις, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών.

Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιείται κάθε Τρίτη από 7 Μαρτίου έως 30 Μαΐου 2023 και ώρες 18:30-21:30.
Ο δεύτερος κύκλος πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα από 13 Μαρτίου έως 5 Ιουνίου 2023 και ώρες 18:30-21:30.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος
To Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας ακολουθεί πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής του κοινότητας για τα θέματα που σχετίζονται, άμεσα, ή έμμεσα, με αυτή.

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival, στο Μουσείο Μπενάκη.

Δίδακτρα & Τρόποι Καταβολής
Το κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο είναι 280€. Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 140€. Το υπόλοιπο ποσό των 140€ θα πρέπει να καταβληθεί έως το 6ο μάθημα. Για την πλήρη εξόφληση του ποσού των διδάκτρων πριν από την έναρξη των μαθημάτων, προσφέρεται έκπτωση 30€ και το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 250€.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.
Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας εγγραφής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Τρόπος διεξαγωγής: Διά ζώσης ή διαδικτυακά μέσω live streaming
Διάρκεια προγράμματος ανά κύκλο:
12 συναντήσεις των 3 ωρών
Visual Storytelling I  Πρώτος Κύκλος
Documentary Practice:
Δομή – Μεθοδολογία – Προσεγγίσεις Έναρξη: 7 Μαρτίου 2023
Ημέρα διεξαγωγής: 
Τρίτη, 18.30-21.30
Visual Storytelling II  Δεύτερος Κύκλος
Layered Narratives & SymbolsΈναρξη: 13 Μαρτίου 2023
Ημέρα διεξαγωγής: 
Δευτέρα, 18.30-21.30

Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο δεύτερο κύκλο θα πρέπει να καταθέσουν δείγμα δουλειάς σε ψηφιακή μορφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Πληροφορίες

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας:
Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art