28.7 C
Athens
Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Εργαστήριο «performance» («επιτέλεσης») από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Ραφίκα Σαουίς

 

Τον Νοέμβριο διοργανώνεται από την καλλιτέχνιδα Ραφίκα Σαουίς, εργαστήριο τριών εβδομάδων σχετικά με τον τομέα της τέχνης που ονομάζεται «performance» («επιτέλεση»). Το εργαστήριο θα αποτελέσει πρόσκληση ώστε να τεθούν ερωτήματα και να γίνουν σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της performance. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο επίσης θα ερευνηθούν τομείς που ενδιαφέρουν τη σκηνοθέτιδα σε σχέση με το επόμενό της έργο, που είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Νορβηγίας και Σουηδίας. Επίσης θα ανιχνευτούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει στη δημιουργία της performance η θέση του θεατή έναντι του θεάματος Το σεμινάριο έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο δημιουργίας και σύνθεσης μιας performance, τοποθετώντας τον performer στη θέση του θεατή. Σε μια προσπάθεια συνεχούς πρόκλησης και διεύρυνσης των ίδιων μας των ορίων, μεταφερόμαστε στη σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο και τον χώρο, καθώς και στα συναισθήματα που προκύπτουν από τη σχέση αυτή. Μέσα από μια σειρά συζητήσεων και ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν κατά πόσον μία performance μπορεί να αντικαθρεφτίζει τις αντιλήψεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του θεατή, καθώς και πώς διερευνούμε τα ίδια μας τα όρια χρησιμοποιώντας το σώμα μας.

Performance Workshop

Συντονισμός: Ραφίκα Σαουίς

Ημερομηνία / Ώρα: 1 Νοεμβρίου – 21 Νοεμβρίου 2018 (εκτός Δευτέρας και Τρίτης). Πρωινό και απογευματινό τμήμα. Κάθε τμήμα (40 ώρες), 170 ευρώ

Χώρος: Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7, Βοτανικός (5 λεπτά από το μετρό Κεραμεικού)

Πληροφορίες

  • Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, φοιτητές/ριες ή απόφοιτους Σχολών Καλών Τεχνών, σχολές χορού και σχολές θεάτρου ή μουσικής, χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.
  • Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος και κειμένου στο οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι συμμετοχής και ενδιαφέροντος στο [email protected] έως τις 20 Οκτωβρίου 2018. Περιορισμένος αριθμός θέσεων σε κάθε τμήμα (μέχρι 12 άτομα).

***

Η βραβευμένη σκηνοθέτης, περφόρμερ και ηθοποιός Ραφίκα Σαουίς σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα φιλολογίας και γλωσσολογίας). Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους οργανισμούς: Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, Φεστιβάλ Αθηνών, Abbey Festival, Μπιενάλε Αθηνών, Royal Academy of Dramatic Art, John Gielgud Theatre και με καλλιτέχνες όπως ο Μπρους Μάγιερς, η Μάρι Γκαμπριέλ Ρότι κ.α. Ως σκηνοθέτις ασχολείται με το πολιτικό και το θέατρο ντοκουμέντο. Το 2015 δημιούργησε μαζί με άλλους καλλιτέχνες την κολεκτίβα Zlap όπου παρουσίασαν στα:
Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Μπιενάλε Αθηνών, Mixer Festival στο Βελιγράδι, τη Σπουδή Ι και ΙΙ του έργου Ατρείδες, Τετράδια κρίσης μιλώντας για το προσφυγικό, εξετάζοντας την αμφισημία των ανθρωπιστικών πρακτικών της Δύσης. Η Σαουίς πρόσφατα παρουσίασε έργο της στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας, στο Φεστιβάλ του Ίψεν στην πλατφόρμα «Monsters of Reality – The Mimesis Machine». Φέτος επιλέχθηκε να συμμετέχει στην Biennale Teatro, Venice Biennale 2017 στους 30 καλύτερους νέους δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Έχει επίσης κερδίσει το grant του Οργανισμού ΝΕΟΝ και το βραβείο Υποτροφίας Ίψεν. Είναι μέλος του Directors Lab Lincoln Theater Center στη Νέα Υόρκη. H τελευταία δουλειά που παρουσίασε ήταν η περφόρμανς μακράς διαρκείας μέσα σε εγκατάσταση «Τρώες, anima captus» μαζί με τον εικαστικό Μιχάλη Αργυρού, στο Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Οργανισμού Νέον, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Μπενάκη. Το επόμενό της έργο «Europeana” είναι μια συμπαραγωγή των Βραβείων Ίψεν, του Σουηδικού Θεάτρου «Ostgota Teatren», της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Εναλλακτική Σκηνή και του ΜΚΕ Lineculture και θα παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Αθήνα.

  • Φωτογραφία: Μαρίλια Φωτοπούλου. Περφόρμερ Γιάννης Καρούνης, Τρωάδες Anima Captus, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς, 2018

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -