29.5 C
Athens
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022
 

Έρχεται το 3ο Big Day για φέτος, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 

Έρχεται το 3ο Big Day για φέτος, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Μεταγραφές (II) – Από το θέατρο στον κινηματογράφο και vice versa: Ιστορίες της σκηνής και της οθόνης «Τόσο κοντά» (Closer) και «Πυρκαγιές», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Σε αυτό το αφιέρωμα του ΚΘΒΕ, μέσα από σεμινάρια για ενήλικες, θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, παρουσιάσεις, διαλέξεις και συζητήσεις, το κοινό έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου καθώς και για τη μεταφορά θεατρικών έργων στη μεγάλη οθόνη. Ιδιαίτερη θέση στο αφιέρωμα θα έχουν οι παραστάσεις που παρουσιάζονται την τρέχουσα περίοδο από το ΚΘΒΕ: «Τόσο Κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ και «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ.

Τέσσερις άνθρωποι -δύο γυναίκες και δύο άνδρες- εγκλωβισμένοι σε ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, να επικοινωνήσουν, να αγαπηθούν. Η παράσταση «Τόσο κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του Θεάτρου της ΕΜΣ. Μια σκληρή βρετανική κωμωδία που μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια επιφανειακή εποχή, έναν κόσμο εικόνων και καταναλωτισμού.

 

“Πυρκαγιές”

 

Η τραγική πραγματικότητα ενός εμφύλιου πολέμου, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των θεατών, μέσα από το έργο «Πυρκαγιές» του πολυβραβευμένου Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη. Η Ζαν και ο Σιμόν -δίδυμα αδέλφια- ακολουθώντας τις τελευταίες επιθυμίες της μητέρας τους Ναουάλ, καλούνται να κάνουν ένα ταξίδι πέρα από το χρόνο και τον τόπο, για να αναζητήσουν έναν πατέρα, τον οποίο νόμιζαν νεκρό και έναν αδελφό, που αγνοούσαν την ύπαρξή του.

  • Όλες οι εκδηλώσεις του BIG DAY πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – Η είσοδος είναι ελεύθερη.
    Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315200023 (Δευτέρα έως Παρασκευή:10.00–15.00)
    Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.
  • Τη διοργάνωση του αφιερώματος επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Μαρίνα Κολοκούρη, Εύα Κουμανδράκη, Στέλλα Παπαδημητρίου, Μαρία Τσιμά.
    Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση του 3ου BIG DAY της χρονιάς είναι το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, το Μουσείο Κινηματογράφου, το MOMus/Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3ου BIG DAY
Μεταγραφές (ΙΙ) – Από το θέατρο στον κινηματογράφο και vice versa:
Ιστορίες της σκηνής και της οθόνης
«Τόσο Κοντά» και «Πυρκαγιές»

• «Μια συνάντηση με τον εαυτό μου»
Θεατρικό εργαστήριο
για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών*

«Είμαι έξυπνη», «Είμαι κουτός», «Είμαι παιχταράς», «Είμαι μες στη μόδα». Ναι, αλλά είμαι στ’ αλήθεια εγώ; Ή μήπως είμαι αυτό που οι άλλοι θέλουν από εμένα; Μπορώ να αγγίξω το ποια ή ποιος πραγματικά είμαι ή πρέπει να συγκρουστώ; Με ποιον και με τι; Με τους άλλους ή με τον ίδιο μου τον εαυτό; Στο εργαστήριο θα μας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτό που πραγματικά είναι και θέλει ο καθένας και η καθεμία. Να προσδιορίσουμε την ταυτότητά μας σε σχέση με το άτομό μας αλλά και τους άλλους γύρω μας. Πόσο, στ’ αλήθεια, εύκολο είναι αυτό; Θα γίνει ή θα ξεσπάσει «πόλεμος»;

Τζωρτζίνα Βλάχου (Θεατροπαιδαγωγός)
Ώρα έναρξης: 11:30
Διάρκεια: 90 λεπτά

*Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

• «Από το θεατρικό στον κινηματογραφικό λόγο με αφορμή τα έργα Τόσο Κοντά και Πυρκαγιές»
Εργαστήριο κινηματογραφικής γραφής για ενήλικες*

Στο πλαίσιο του δίωρου εργαστηρίου, θα παρουσιαστούν αρχικά μερικές από τις βασικές συμβάσεις του θεατρικού και του κινηματογραφικού λόγου και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν ομαδικά (με την καθοδήγηση του εισηγητή) να διασκευάσουν μικρά μέρη από τα θεατρικά κείμενα που αναφέρθηκαν.

Παναγιώτης Ιωσηφέλης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ)
Ώρα έναρξης: 11:30
Διάρκεια: 120 λεπτά

*Μέχρι 18 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

• «Το δέντρο της ζωής»
Θεατρικό εργαστήριο
για εκπαιδευτικούς και θεατροπαιδαγωγούς*

Στο βιωματικό εργαστήρι θα εστιάσουμε στο θέμα της ταυτότητας μέσα από τεχνικές ψυχοδράματος και θεάτρου. Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και θεατροπαιδαγωγούς που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα της συνύπαρξης ατόμων με διαφορετικές ταυτότητες.

Ειρήνη Ζώη (Θεατροπαιδαγωγός)
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους (Ψυχολόγος-Ψυχοδραματίστρια)
Μελίνα Χατζηγεωργίου (Θεατροπαιδαγωγός)

Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: 2 ώρες

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φοράνε άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό.
*Μέχρι 16 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

• «Ανάμεσα στο πριν και το μετά: 15 λεπτά με τον Αλέξανδρο Αβραμίδη»
Παρουσίαση
Σε συνεργασία με το MOMus / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τις φωτογραφίες για την προσφυγική κρίση του βραβευμένου (με Pulitzer) Αλέξανδρου Αβραμίδη, η Μαρία Κοκορότσκου από το MOMus / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θα συζητήσει με τον φωτορεπόρτερ πάνω στην εμπειρία του για το πριν και το μετά της φωτογραφικής στιγμής, για το πριν και το μετά μιας σύγκρουσης, για το πριν και το μετά της ζωής των προσφύγων. Για τα συμβάντα εκείνα όπου ο χρόνος σταματά και το παρελθόν χαράσσει – μέσα σε μια στιγμή – το αποτύπωμά του στο μέλλον.

Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: 15 λεπτά

• «Ο Στράτος Κερσανίδης προτείνει»
Παρουσίαση

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης προτείνει τις πιο σημαντικές κινηματογραφικές μεταφορές θεατρικών έργων -όπως τις έχει ο ίδιος επιλέξει- παρουσιάζοντας τους λόγους που τις καθιστούν ξεχωριστές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ώρα έναρξης: 12:30
Διάρκεια: 15 λεπτά

• «Ένας απρόσμενος επισκέπτης»
Θεατρικό εργαστήριο
για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών*

Ένα αγόρι που κάθε μέρα ακολουθούσε το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα. Όταν ξαφνικά η καθημερινότητά του άλλαξε. Η άφιξη ενός απρόσμενου επισκέπτη έφερε τα πάνω κάτω στις συνήθειες του αγοριού. Τα πρώτα συναισθήματα ήταν ο φόβος, ο ανταγωνισμός κι η ανασφάλεια. Μέχρι τη στιγμή που ο φόβος έγινε αγάπη, ο ανταγωνισμός μετατράπηκε σε συντροφικότητα κι η ανασφάλεια τώρα πια είναι φιλία. Ο απρόσμενος επισκέπτης δεν έμεινε πολύ και απομένει η προσμονή. Μια ιστορία για δύο φίλους τόσο διαφορετικούς που ζουν αχώριστοι μα και χωριστά.

Μαρία Χατζηαγγελίδου (Θεατροπαιδαγωγός)
Ώρα έναρξης: 12:30
Διάρκεια: 75 λεπτά

*Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

• «Παρουσίαση της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ»
Παρουσίαση

Οι σπουδαστές της Δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου θα παρουσιάσουν μια δράση με αφορμή το αφιέρωμα της ημέρας.

Υπεύθυνος δράσης: Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός)

Ώρα έναρξης: 13:00
Διάρκεια: 30 λεπτά

• «Αφηγήσεις ιστοριών και ιστορίες αφήγησης στο θέατρο και τον κινηματογράφο»
Στρογγυλό Τραπέζι

– «Κινηματογραφικοί ήρωες και θεατρικοί ρόλοι. Από την ψευδαίσθηση στη σύμβαση»
Γιάννης Λεοντάρης (Σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου )

– «Εξιστορώντας ιστορίες της Ιστορίας και διαδρομές της σύγχρονης ζωής: Ουαζντί Μουαουάντ, Πυρκαγιές, Πάτρικ Μάρμπερ, Τόσο κοντά»
Αγγελική Ρόζη (Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών)

Στο στρογγυλό τραπέζι θα παραβρεθούν επίσης η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη (Πυρκαγιές) και ο σκηνοθέτης, Πέτρος Ζηβανός (Τόσο Κοντά).

Ώρα έναρξης: 14:00
Διάρκεια: 50 λεπτά

• «Close up στις φλόγες»
Παρουσίαση – Εργαστήριο

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 3ο Big Day της χρονιάς με ένα βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήρι. Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τις διαφορές της κινηματογραφικής και της θεατρικής γλώσσας, βασισμένοι στα σενάρια των έργων «Πυρκαγιές» και «Τόσο Κοντά». Αξιοποιώντας κινηματογραφικά αποσπάσματα θα συζητήσουν για τα εκφραστικά μέσα της έβδομης τέχνης ενώ θα αποπειραθούν να «μεταφράσουν» σημαντικές σκηνές του θεατρικού έργου σε κινηματογραφικές μέσα από την παράλληλη σύγκριση των δυο κείμενων.

Επιμέλεια: Γιώργος Τσιρακίδης, Ειρήνη Δελιδάκη, Μαρία Παπασωτήρη

Ώρα έναρξης: 15:00
Διάρκεια: 90 λεπτά

• «Zoom in – zoom out»
Θεατρικό εργαστήριο για
σπουδαστές υποκριτικής και ηθοποιούς*

Κάνοντας συνειδητό το δεδομένο… Πώς ισχυροποιείται η λεπτομέρεια, πώς η ακρίβεια δημιουργεί ποίηση; Πώς μέσα από το μικρό αντανακλάται το μεγάλο, πώς από το μεγάλο φωτίζεται το μικρό; Τι είναι η απόσταση; Πόσο κοντά μπορούμε τελικά να φτάσουμε και πόσο μακριά μπορούμε να δούμε; Ένα βιωματικό εργαστήριο ερμηνείας τάσεων και αποστάσεων, με τη μέθοδο Viewpoints. Μια μέθοδος αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης.

Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Ηθοποιός ΚΘΒΕ, Καθηγήτρια Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ)

Ώρα έναρξης: 16:00
Διάρκεια: 180 λεπτά

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φοράνε άνετα ρούχα.
*Μέχρι 14 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

  • H φωτογραφία είναι από την παράσταση “Τόσο κοντά”

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art