35.8 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Oι «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου με αφετηρία τα Ιωάννινα περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ετοιμάζεται και φέτος, όπως εδώ και 33 χρόνια, για τη μεγάλη θερινή του περιοδεία και ανεβάζει ένα έργο ανάλαφρο, με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις: την κωμωδία του σπουδαίου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «Επιτρέποντες». Έργο που μας είχε διδάξει το 1980, όταν μπήκε επισήμως στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου με το Αμφι-θέατρο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος και μας είχε ενθουσιάσει. Τότε ήταν ακόμα ένα σχετικά άγνωστο έργο.

Η πρεμιέρα δόθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος», Ιωάννινα. Ακολουθεί η καθιερωμένη περιοδεία τόσο στην Ήπειρο, όσο κι εκτός αυτής.
Την Τετάρτη 17 Αυγούστου η παράσταση θα παιχτεί στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Ενώ μεταξύ άλλων θα παιχτεί στην Κοζάνη το Σάββατο 20 Αυγούστου και στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Αυγούστου στο θέατρο Κήπου και τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στο δήμο Συκεών στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μερκούρεια 2016». Στην Αθήνα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του άλσους της Νέας Σμύρνης.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μπιλάλη, Άρης Τσαμπαλίκας, Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος και σκηνοθέτις είναι η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική (πρωτότυπη): Στάθης Δρογώσης
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαχαίρα
Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος, Κατερίνα Μπιλάλη, Άρης Τσαμπαλίκας.

* Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του Παμφίλη γέννησε παιδί που δεν μπορεί να είναι δικό του. Εγκαταλείπει το σπίτι του και περνά τον καιρό του ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου. Ο πεθερός του Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του -απειλή για την προίκα της κόρης του- αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της ἀφαιρέσεως που του παρείχε ο αθηναϊκός νόμος και να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της, έστω και παρά τη θέλησή της.
Εν τω μεταξύ, έχει προηγηθεί η σκηνή όπου δύο δούλοι ερίζουν για τα αντικείμενα που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί και καλούν τον Σμικρίνη και τον ορίζουν διαιτητή στη διαφορά τους. Το παιδί αυτό είναι ο γιος της κόρης του Παμφίλης που το είχε εκθέσει, προκειμένου να μην εκτεθεί η ίδια στα μάτια της κοινωνίας. Η σκηνή αυτή της διαιτησίας όπου ορίζουν κριτή (=ἐπιτρέπουσιν) τον Σμικρίνη, έδωσε και τον τίτλο στο έργο του Μένανδρου.

* O Μένανδρος (Αθήνα, 342-292 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας συγγραφέας, εκπρόσωπος της Νέας Κωμωδίας. Στην εποχή του θεωρείται ότι έχει πια παρέλθει ο “χρυσός αιώνας” του αρχαιοελληνικού δράματος και ότι οι ηθοποιοί είχαν ήδη αποκτήσει πιο σημαντικό ρόλο από ό, τι οι δραματουργοί. Σημαντικότερος αντίπαλός του ήταν ο Φιλήμων, προς τον οποίο έκλινε η προτίμηση των Αθηναίων.

Ήταν γιος του Διοπείθη από την Κηφισιά. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη. Η περιουσία που κληρονόμησε, του επέτρεψε να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Θείος του ήταν ο ποιητής της Μέσης Κωμωδίας Άλεξις και μάλλον ο πρώτος του δάσκαλος στο θέατρο. Είχε δάσκαλό του στη φιλοσοφία τον Θεόφραστο. Έκανε τη στρατιωτική του θητεία μαζί με τον φιλόσοφο Επίκουρο. Ήταν φίλος του Δημητρίου Φαληρέα, μια φιλία εξαιτίας της οποίας, μετά την αποπομπή του Δημητρίου, κινδύνευσε η ζωή του. Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Πτολεμαίος Σωτήρ τον κάλεσε κοντά του, αλλά ο Μένανδρος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση. Το σπίτι του βρισκόταν στη Φρεαττύδα και κατά την παράδοση πνίγηκε ενώ έκανε μπάνιο στην πειραϊκή ακτή.
Του αποδίδονται πάνω από εκατό έργα, ενώ αναφέρεται ότι έλαβε το πρώτο βραβείο οκτώ φορές, δυστυχώς από το έργο του έχουν απομείνει μόνο πέντε ελλιπείς κωμωδίες. Το πρώτο θεατρικό έργο του Μενάνδρου είχε τον τίτλο «Οργή» και ανέβηκε το 321 π.Χ. Το μοναδικό ολοκληρωμένο έργο του που σώζεται είναι ο «Δύσκολος», που θεωρείται ότι το έγραψε στο ξεκίνημα της καριέρας του. Θέμα των κωμωδιών του είναι η κοινωνία της Αθήνας σε μια εποχή αναστατώσεων μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν τον ενδιαφέρουν οι πολιτικές εξελίξεις. Εστιάζει στα πρόσωπα με τις επιθυμίες, τα πάθη, τα ελαττώματα και τις αρετές τους. Οι ιστορίες του έχουν σημείο αναφοράς τον έρωτα των νέων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι να πετύχουν την πολυπόθητη ένωσή τους.
• Δύσκολος (Παρουσιάζεται η άρνηση του δύστροπου Κνήμωνα να δεχθεί τον Σώστρατο ως γαμπρό του)
• Οι Σικυώνιοι
• Επιτρέποντες (Εξιστορείται η διαφωνία δύο δούλων για τα περιουσιακά στοιχεία ενός έκθετου βρέφους)
• Η Σαμία
• Η περικειρομένη
• Η ασπίς
Αποσπασματικά:
• Μισούμενος
• Γεωργός
• Ήρως
• Κόλαξ
• Φάσμα
Στην Παλατινή Ανθολογία σώζονται δύο αμφισβητούμενα επιγράμματά του (VII 72 και ΧΙ 438).

Πληροφορίες

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.dipetheioannina.eu
e-mail: [email protected]
[email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -