20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Επίτιμο μέλος της της Accademia Collegio De’Nobili της Φλωρεντίας ο Ευάγγελος Ανδρέου

Η Accademia Collegio De’Nobili της Φλωρεντίας αναγόρευσε Επίτιμο Μέλος της στην “Τάξη των Ιπποτών” τον Ευάγγελο Ανδρέου καθώς πλησιάζει η συμπλήρωση 40 χρόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE), στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε το 1979 ο τιμηθείς ποιητής, αισθητικός της τέχνης και συγγραφέας.
Η είδηση δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018, που μόλις κυκλοφόρησε, του επίσημου περιοδικού της Ακαδημίας “L’ Eracliano”.

Η Ακαδημία ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου 1689 από μια ομάδα φλωρεντινών ιπποτών και το πρώτο καταστατικό της εγκρίθηκε στις 6 Μαρτίου 1696 από τον Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων ενώ το 1702 αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της ο διαπρεπής ιστορικός, γραμματολόγος και παιδαγωγός-φιλόσοφος Giovan Battista Casotti, ο οποίος το 1713 έγραψε το βιβλίο “Il vero onore – Festa teatrale dall’ Accademia Di’ Nobili di’ Firence” όπου παρατίθεται πλήθος στοιχείων – ονοματολογικών και άλλων – της ιστορικής Ακαδημίας.
Στεγάσθηκε στο Palazzo Strozzi, στο κέντρο της Φλωρεντίας και δραστηριοποιήθηκε εξαρχής με οργανωμένες επιδόσεις στο «δημόσιο καλό» και στη συστηματοποίηση της παιδείας των νέων στους τομείς της ηθικής φιλοσοφίας και της επιστήμης (ιστορία, λογοτεχνία, γεωγραφία, νομοθεσία, ελληνική γλώσσα κ.λπ.), μετονομαζόμενη κατά καιρούς σε «Istituto Accademia dei Nobili», «Collegio de’ Nobili», «Accademia dei Nobili di San Giovanni Gualberto» και «Accademia del Casino dei Nobili».
Το 1761 κυρώθηκε στη Φλωρεντία το νέο καταστατικό της Ακαδημίας από τον Μεγάλο Δούκα Francesco Stefano di Lorena και στα 1768 επιβεβαιώθηκε η κύρωσή του από το Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης Pietro Leopoldo
Με την αναδιοργάνωση των χωρών, ύστερα από τη Γαλλική Επανάσταση, ο Μεγάλος Δούκας Ferdinando III εγκρίνει στις 20 Οκτωβρίου 1795 το νέο καταστατικό της Accademia Collegio de ‘Nobilι, με την προσχώρηση σ’ αυτήν των Ακαδημιών Affinati και Vaganti.
Η φήμη της Ακαδημίας στο 18ο αιώνα ξαπλώθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Βιέννη αλλά και στην Αγία Πετρούπολη και έδωσε το ερέθισμα ίδρυσης παρόμοιων Ακαδημιών στην Πάρμα τον Ιούλιο του 1784 με διάταγμα του Δούκα Ferdinando Ι, στη Ρώμη απ’ όπου αναδείχθηκαν οι μετέπειτα Πάπες Clemente XIII, Leone XII, Leone XIII και Benedict XV, στο Βασίλειο της Σαρδηνίας και του Πιεμόντε, στο Βασίλειο των Δύο Σικελών, στο Παλέρμο, στη Μπολόνια, στη Βιτσέντζα, στη Βερόνα κ.α.
Με τη νεότερη επανασύστασή της η Accademia Collegio de’Nobili της Φλωρεντίας επανιδρύει το καταστατικό της, ακολουθεί τον εκσυγχρονισμό, αφήνοντας όμως τα ιστορικά της χαρακτηριστικά αμετάβλητα, και ανοίγει τις πόρτες του ιδρύματος σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως παλαιών τίτλων και διακρίσεων αναπτύσσοντας το έργο της στον τομέα των σύγχρονων γραμμάτων, της ποίησης, της μουσικής, της ιστορικής έρευνας και της κοινωνικής ζωής.
Το 1986, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου της, καθηγητή-ιστορικού συγγραφέα Marcello Falletti di Villafalletto, εκδίδει το πολιτιστικό περιοδικό “L’ Eracliano” με πρωτότυπα θέματα ιστορικής τεκμηρίωσης και βιβλιοκριτικής και για δεκαοκτώ χρόνια διοργανώνει τους διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης «Danilo Masini» σε συνεργασία με το Δήμο Montevarchi του Arezzo.
Στα Honoris Causa αείμνηστα Μέλη της, ο Adolfo Oxilia.

Το λογοτεχνικό έργο του ποιητή Ευάγγελου Ανδρέου, αναγόμενο στην ιστορική και εικαστική δοκιμιογραφία, έχει κατ’ επανάληψη δημοσιευθεί σε ιταλικά ΜΜΕ και πολιτιστικά προγράμματα με τα οποία συνεργάσθηκε (Festival dei Due Mondi – Spoleto 1981, Accademia Ferdinandea-Catania, Rivista La Sponda, RAI κ.ά.) ενώ η ιστορική πραγματεία του για τον κορυφαίο ζωγράφο του 18ου αιώνα Γεώργιο Μάρκου τον Αργείο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε μεταφρασμένο, στην Ιταλία.
Στα 1979 πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία σημαντικών ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης – Στρατής Δούκας, Πάνος Βαλσαμάκης, Τάσος Χατζής, Δημήτρης Σταμέλος, Μάνος Χαριτάτος, Γιώργος Μούγιος, Λουκία Τάκη Μάρθα κ.ά. – για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Αθήνας όπου συμμετείχε και διηύθυνε προγράμματα ελληνοϊταλικής συνεργασίας (“L’ icastica octoichos di Amalias legata con la poesia lirica di Yiannis Coutsocheras” – Atene 1997, Casa Editrice Alba – Galleria d’Arte Moderna Alba – Fiera di Padova 1997, Conference of “Association Internationale de la Critique Littéraire (AICL)” 2004 κ.ά.). Τιμήθηκε από ιταλικούς πολιτιστικούς φορείς στο Βερτσέλι και στην Κατάνη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -